Τρίτη 24 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Οξυμένη η κατάσταση στη μεθόριο με τη Σ. Αραβία

ΣΑΝΑ'Α - ΡΙΑΝΤ.--

Εξαιρετικά τεταμένη είναι η κατάσταση στη μεθόριο μεταξύ Υεμένης - Σ. Αραβίας όπου οι ένοπλοι σιίτες Χούθι ανταλλάσσουν κατηγορίες με τα σαουδαραβικά στρατεύματα για παραβίαση της συνοριακής γραμμής. Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι ο σαουδαραβικός στρατός έχει περάσει τα σύνορα και με τανκς και ελικόπτερα βάλλει κατά θέσεών τους επί υεμενίτικου εδάφους. Οι σιίτες ένοπλοι, σε ανακοίνωσή τους, υπογραμμίζουν ότι η σαουδαραβική επίθεση άρχισε την Κυριακή και κλιμακώθηκε χτες καθώς κατά την πρώτη απόπειρα εισβολής αιχμαλωτίστηκαν αρκετοί Σαουδάραβες στρατιώτες.

Αντίθετη είναι η εκδοχή του Ριάντ. Οπως μετέδιδαν τα σαουδαραβικά ΜΜΕ, οι Χούθι πραγματοποιούν αλλεπάλληλες επιδρομές παραβιάζοντας τα σύνορα στην περιοχή Τζεμπέλ Ρουμάγιαχ και τα σαουδαραβικά στρατεύματα έχουν αιχμαλωτίσει 900 ενόπλους. Επίσης, ανέφεραν ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις Σαουδάραβες στρατιώτες και τραυματίστηκε άγνωστος αριθμός. Τέλος, σημειώνεται ότι το σαουδαραβικό ναυτικό απέκλεισε το λιμάνι Μίντι, της Ερυθράς Θάλασσας, προκειμένου να αποτρέψει κατάληψή του από τους Χούθι.

Παράλληλα, συνεχίζεται το σφυροκόπημα των θέσεων των Χούθι και από τον υεμενίτικο στρατό γεγονός που δημιουργεί συνθήκες κόλασης σε ολόκληρη τη βόρεια Υεμένη. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο ΟΗΕ επανέλαβαν, χτες, την επείγουσα έκκλησή τους για διασφάλιση ανθρωπιστικών διαδρόμων, προκειμένου να βοηθηθούν οι δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι άμαχοι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι ενώ κατήγγειλαν, μαζί με την Unicef, ότι οι Χούθι χρησιμοποιούν εκατοντάδες παιδιά ως μαχητές.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org