Τα πρόωρα βρέφη προσβλήθηκαν από το μικρόβιο σεράτια
Avaton |
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κλιμάκιό του επισκέφτηκε το νοσοκομείο, «διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεσσάρων νεογνών, τα οποία παρουσίασαν βαριά σηπτική εικόνα εξαιτίας μικροβιαιμίας από σεράτια. Παρά τη χορήγηση της κατάλληλης αντιμικροβιακής αγωγής, τα προαναφερόμενα νεογνά κατέληξαν». Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ που επισκέφθηκαν το Νεογνολογικό Τμήμα, έκριναν ικανοποιητικά τα ήδη ληφθέντα μέτρα και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «επεσήμαναν την αναγκαιότητα της συστηματικής εφαρμογής κανόνων υγιεινής των χεριών, τη σχολαστική καθαριότητα και απολύμανση των χώρων, την απομόνωση των περιστατικών και τη φροντίδα των νεογνών που νοσούν ή είναι φορείς από αποκλειστικό προσωπικό».
Δηλαδή, γίνεται παραπομπή στην ατομική ευθύνη και όχι σε οργανωμένη προληπτική δραστηριότητα, με δεδομένο ότι είχε εμφανιστεί και παλιότερα ίδια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.
Η έλλειψη οργανωμένης πρόληψης επιτείνεται απ' την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, δημιουργώντας τις ελλείψεις, τις συνθήκες και τους όρους για να πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους νοσηλευόμενους και ασθενείς.
Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του «Αλεξάνδρα», η Μονάδα Νεογνών αντιμετωπίζει τεράστια έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και σε υποδομές. Εχει πληρότητα 120%, ο χώρος είναι ασφυκτικά γεμάτος και σε αρκετές περιπτώσεις για να καλυφθούν οι ανάγκες προστίθενται θερμοκοιτίδες, προκειμένου να νοσηλευτούν νεογνά. Την ίδια ώρα, το προσωπικό είναι πολύ λίγο για να καλύψει τις ανάγκες. Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα, η αναγκαία αναλογία για τις Μονάδες Νεογνών είναι να υπηρετεί μια μαία για δυο βρέφη. Στη Μονάδα Νεογνών όμως του «Αλεξάνδρα» υπηρετούν 17 μαίες οι οποίες καλούνται να καλύψουν τρεις βάρδιες. Στη Μονάδα εντατικής θεραπείας που έχει 11 - 12 θερμοκοιτίδες υπηρετούν στην πρωινή βάρδια τέσσερις μαίες, στην απογευματινή βάρδια 2 - 3 και στη βραδινή μόλις 2. Αντίστοιχα, στη Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας έπρεπε να υπάρχει μια μαία ανά τέσσερα νοσηλευόμενα βρέφη, όμως στη βάρδια είναι μόνο μια μαία για 12 - 15 βρέφη. Επιστημονικά είναι αναγκαία και η ύπαρξη βοηθητικού προσωπικού, τουλάχιστον ενός ανά βάρδια, όμως στη Μονάδα του «Αλεξάνδρα» βοηθός θαλάμου υπάρχει μόνο στην πρωινή βάρδια. «Πολλές φορές μια μαία έχει στη φροντίδα της 30 βρέφη. Εχουμε λιώσει στα πόδια μας», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που τονίζουν ότι η κατάσταση είναι εκρηκτική ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες που το προσωπικό πρέπει να πάρει τις άδειές του. Επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργεί και η απουσία του απαραίτητου μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού καθαριότητας στη Μονάδα, αφού η καθαριότητα του νοσοκομείου έχει εκχωρηθεί σε ιδιωτικό συνεργείο.