Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η συναίνεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το ΚΚΕ διακήρυξε καθαρά: Διαφωνούμε ριζικά με μια πολιτική που έχει συνέχεια, είτε η ΝΔ είναι στην κυβέρνηση είτε το ΠΑΣΟΚ. Και πριν αλέκτορα λαλήσαι τρις, το κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, επιβεβαίωσε την εκτίμηση του ΚΚΕ ότι «θα αποτελέσει παράγοντα πίεσης προς την κυβέρνηση για επιτάχυνση των αντεργατικών, αντιλαϊκών γενικότερα αναδιαρθρώσεων». Στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης έκανε καθαρό πως η αλλαγή βάρδιας στη κυβερνητική εξουσία έγινε για να διασφαλιστεί πως θα συνεχιστεί η εφαρμογή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής χωρίς κλυδωνισμούς. «Θα στηρίξουμε και αντιδημοφιλή μέτρα αν βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση» είπε ο Κώστας Καραμανλής, «τολμήστε να συγκρουστείτε και θα βάλουμε πλάτη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάλογο κλίμα ήταν οι ομιλίες των Ντ. Μπακογιάννη, Μ. Βαρβιτσιώτη και άλλων.

Ενισχύθηκε έτσι η εκτίμηση ότι η αναβάπτιση των δύο αστικών κομμάτων στην κολυμπήθρα της νωπής λαϊκής εντολής, δεν άλλαξε τίποτα στο δικομματικό αντιλαϊκό μέτωπο. Η προσφορά συναίνεσης αφορά σε μια πολιτική που με σχέδιο θέλει να βάλει ξανά μπροστά - να επιταχύνει τις στροφές - στη μηχανή της κερδοφορίας του κεφαλαίου. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν συναινούν να υπάρχει γενναία αύξηση μισθών, δεν συναινούν να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία. Δε συναινούν για την ανάπτυξη κλάδων στη βιομηχανία με βάση τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας. Δε συναινούν να έχει καλές τιμές ο φτωχός αγρότης και καλό εισόδημα, να παράγει καλά και φτηνά αγροτικά προϊόντα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συναινούν στα ακριβώς αντίθετα. Γιατί έχουν κοινό πυρήνα στην πολιτική τους την περίφημη αναθέρμανση της οικονομίας. Κι αυτό σημαίνει πιο φτηνοί εργάτες, γενίκευση της απασχολησιμότητας, κι άλλο χρήμα στο κεφάλαιο μέσα από τα περίφημα κίνητρα για να γίνουν επενδύσεις. Το 'πε απλά ο Καραμανλής: οι δηλώσεις της κυβέρνησης περιέχουν κοινά αποδεκτές αρχές. Και εξήγησε πως το κόμμα του θα συμβάλει να υπάρξει ομοψυχία για να γίνουν πλατιά αποδεκτές αυτές οι αρχές. Η προσφορά συναίνεσης έγινε γιατί «η βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι αυτή που προβλέπεται από τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και υπηρετεί την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι η πολιτική που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών και οδηγεί στην εκχώρηση και άλλων κυριαρχικών δικαιωμάτων» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε το ΚΚΕ.

Αυτό που ήταν κύριο πριν τις εκλογές παραμένει και μετά: Πώς θα οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση, ποιος θα οργανώσει τη λαϊκή αντιπολίτευση. Η απάντηση είναι: αυτός που προβάλλει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτός μόνο μπορεί να οργανώσει και την αντίσταση. Το ΚΚΕ έχει δώσει ήδη στη δημοσιότητα μια σειρά στόχους πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ώστε η αντιπολίτευση να μην είναι μια φράση μέσα στη Βουλή, αλλά ένας οργανωμένος αγώνας που και εμπόδιο στην αφαίρεση κατακτήσεων θα βάζει, και θα οδηγεί σε απόσπαση νέων κατακτήσεων, κι ακόμα καλύτερα θα ανοίγει το δρόμο της αντεπίθεσης για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ