ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, με τη μέθοδο του «κοινωνικού διαλόγου» ανοίγουν τώρα διάπλατα τις πύλες του λιμανιού, για να εισέλθει η COSCO
Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, που πλειοψηφούν στις διοικήσεις της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών, αποφάσισαν το Σάββατο το απόγευμα να ανακόψουν τον απεργιακό αγώνα! «Τα κεφάλια μέσα, λοιπόν», ήταν το σύνθημα που έδωσαν στους απεργούς εργαζόμενους του ΟΛΠ ΑΕ, αποδεικνύοντας ότι είναι «άξιος ο μισθός» του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού και πιστές στη λογική της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή της κερδοφορίας του κεφαλαίου, έσπευσαν να ταχθούν στο πλευρό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και να ξεκινήσουν ...«κοινωνικό διάλογο» για τη «βελτίωση» της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων! Δηλαδή, απροκάλυπτα νομιμοποίησαν πλήρως την ιδιωτικοποίηση του ΣΕΜΠΟ και την παράδοσή του στην κινεζική πολυεθνική COSCΟ και τώρα απλώς θα ξεκινήσουν τα «παζάρια» για τους όρους, οι οποίοι, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ακόμα χειρότεροι. Οσο για τα εργασιακά δικαιώματα το χτύπημα θα είναι τρομακτικό.
Οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ, με 16 μέρες απεργία, κατάφεραν να «μπλοκάρουν» την είσοδο της κινεζικής πολυεθνικής COSCO στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων που είχε προγραμματιστεί για την 1η Οκτώβρη, βάζοντας εμπόδια συνολικά στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Ωστόσο, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ, το απόγευμα του Σαββάτου, αποφάσισαν με συνοπτική διαδικασία τη λήξη της απεργίας! Το σκηνικό για το «σπάσιμο» της απεργίας των εργαζομένων στήθηκε ως εξής: Το μεσημέρι του Σαββάτου, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη κάλεσε σε συνάντηση τα προεδρεία στην ΟΜΥΛΕ και την Ενωση Λιμενεργατών. Μέσα σε μία ώρα - τόσο κράτησε η συνάντηση - τα «είχαν βρει». Αμέσως μετά, και πριν ακόμα συνεδριάσουν οι διοικήσεις, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ. Γεωργακόπουλος δήλωσε ότι η συνάντηση κινήθηκε σε «θετική κατεύθυνση». Στη συνέχεια, η απόφαση για λήξη ήταν θέμα μερικών λεπτών.
Οι «θετικές» προτάσεις της κυβέρνησης προβλέπουν το ...«πάγωμα» μέχρι τις 2 Νοέμβρη «της λειτουργίας της ΣΕΠ ΑΕ, δηλαδή της COSCO, στο ΣΕΜΠΟ», «έναρξη διαλόγου της κυβέρνησης με την ΣΕΠ ΑΕ για τη σύμβαση παραχώρησης», στα πλαίσια του οποίου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα υποβάλουν τα δικά τους ...αιτήματα. Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν ΟΜΥΛΕ και Ενωση Λιμενεργατών για να «χρυσώσουν» το χάπι, κάνουν λόγο «για ριζική και σε βάθος αναθεώρηση των όρων της Σύμβασης» και πως «όλα τα ανωτέρω θα γίνουν με γνώμονα την προάσπιση του Δημόσιου Συμφέροντος και τη διασφάλιση των Εργασιακών Σχέσεων των εργαζομένων».
Στο μεταξύ, ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για χτες εκδίκαση της αγωγής του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλου, με την οποία αξίωνε να χαρακτηριστεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων του ΟΛΠ. Η ματαίωση σημαίνει ότι ο Κ. Μίχαλος, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να την επαναφέρει. Αλλωστε, στην αγωγή του ο εκπρόσωπος του κεφαλαίου απαιτεί να απαγορευθεί κάθε άλλη απεργία στο μέλλον με ίδια ή παρεμφερή αιτήματα!
Με ανακοίνωσή τους οι αγωνιστικές παρατάξεις Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών και Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών καταγγέλλουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες και καλούν τους εργαζόμενους, να «πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους». Να απαιτήσουν παντού γενικές συνελεύσεις και να πρωτοστατήσουν στην αγωνιστική συσπείρωση και συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων όπως αυτών που πλήττονται από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, διεκδικώντας λιμάνια αποκλειστικά δημόσια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.