Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Υποσχέσεις - κοροϊδία με φόντο τις τεράστιες ελλείψεις

Το «Αττικόν» επισκέφτηκε χτες ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να κρύψει τον ενταφιασμό της δημόσιας Υγείας που επιδιώκουν ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Υποσχέσεις - εμπαιγμό για την αναβάθμιση της δημόσιας Υγείας και τη στελέχωση των νοσοκομείων μοίρασε χτες ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην επικοινωνιακού τύπου φιέστα που έγινε στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με αφορμή τη λειτουργία τεσσάρων κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η κυβέρνηση, με φόντο τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο «Αττικόν» και συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εφαρμόζει πολιτική επέκτασης των ελαστικών μορφών εργασίας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ηδη χρησιμοποίησε και την πανδημία της «νέας γρίπης» προκειμένου να προωθήσει περαιτέρω ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και να επεκτείνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Σ' αυτά τα πλαίσια και προκειμένου να επιδείξει δήθεν ευαισθησία για τη δημόσια Υγεία, ο πρωθυπουργός, που συνοδευόταν στην επίσκεψή του απ' την υπουργό και την υφυπουργό Υγείας, είπε χτες: «Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, για μας, η Κοινωνική Πρόνοια, η Υγεία, είναι προτεραιότητα. Ηδη, παραδίδουμε 77 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στους ασθενείς, στα νοσοκομεία, ώστε να αναβαθμιστεί η δημόσια Υγεία». Στην πραγματικότητα μέχρι στιγμής έχουν ανοίξει περίπου 35 κλίνες ΜΕΘ απ' τις 150 πλήρως εξοπλισμένες οι οποίες παραμένουν κλειστές διαχρονικά με τις κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η λειτουργία των κλινών αυτών επισπεύσθηκε και με αφορμή την πανδημία, όμως αντί να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσλαμβάνονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) γιατροί και νοσηλευτές με σύμβαση έργου και εντεκάμηνες συμβάσεις. Ουσιαστικά θα δουλεύουν με «μπλοκάκι» και χωρίς δικαίωμα καταβολής μισθού ή επιδομάτων ή οποιασδήποτε άλλης παροχής.

Παρ' όλα αυτά ο πρωθυπουργός είπε ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής, σίγουρος για την υγεία του» και υποσχέθηκε ότι την επόμενη χρονιά θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 3.000 νοσηλευτές, όταν οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία είναι 25.000 και ετησίως αποχωρούν 3.000 εργαζόμενοι που δεν αντικαθίστανται.

Αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και τεράστιες ελλείψεις

Την προσπάθεια «αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων», απ' την κυβέρνηση που προεκλογικά υποσχόταν την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του «Αττικόν». Τονίζοντας ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ουσία μετατρέπεται σε εργολάβο των δημόσιων νοσοκομείων, εξασφαλίζοντας εργαζόμενους που θα δουλεύουν με «μπλοκάκι» και χωρίς δικαιώματα. Υπογραμμίζει ότι λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού εξακολουθούν να μη λειτουργούν 2 ακόμα κλίνες στη ΜΕΘ Ενηλίκων, παραμένει κλειστή η ΜΕΘ Παίδων με 12 κλίνες, ενώ λειτουργούν μόλις 4 απ' τα 22 κρεβάτια της Μονάδας Νεογνών - τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει τεράστια ανάγκη για κλίνες σε Μονάδα Νεογνών στη χώρα.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι «η έλλειψη προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες και επιμέρους τμήματα του νοσοκομείου έχει πάρει τραγικές και επικίνδυνες διαστάσεις». Στο νοσοκομείο λειτουργούν 645 απ' τις 735 κλίνες (δηλαδή το 88% των κλινών) με μόλις 51% του προσωπικού που προβλέπει ο ξεπερασμένος οργανισμός του. Ενδεικτικά των ελλείψεων είναι ότι:

  • Υπηρετούν μόλις 17 τραυματιοφορείς, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 50.
  • Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών υπηρετούν μόνο οκτώ μόνιμοι νοσηλευτές και το μεγαλύτερο μέρος της εφημερίας καλύπτεται από επικουρικό προσωπικό από άλλα τμήματα του νοσοκομείου.
  • Σε τακτική βάση λειτουργούν μόνο 5 απ' τα 14 χειρουργικά τραπέζια.
  • Στα νοσηλευτικά τμήματα 1 - 2 νοσηλεύτριες είναι υπεύθυνες για 30 - 34 ασθενείς.
  • Στη μαιευτική κλινική μια μαία έχει τη φροντίδα 30 - 40 μητέρων και 10 - 20 νεογνών.
  • Τα τμήματα καλούνται να λειτουργήσουν με επικουρικό προσωπικό και εργαζόμενους με stage, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν τους επόμενους μήνες.
  • Το προσωπικό δουλεύει με εξοντωτικούς ρυθμούς, χωρίς την αναγκαία 12ωρη ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών, οφείλονται χιλιάδες ρεπό, ενώ δεν έχουν πληρωθεί οι υπερωρίες των εργαζομένων για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη 2009 και οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών για τους ίδιους μήνες.

Οπως σχολίασε στον «Ρ» η γιατρός του «Αττικόν» Αθανασία Τζιόκα, από το 2002 που λειτούργησε το νοσοκομείο το έχουν επισκεφτεί πολλοί υπουργοί και πρωθυπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι οποίοι υπόσχονταν ότι θα προσληφθεί το προσωπικό για την πλήρη λειτουργία του για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής, αλλά οι υποσχέσεις αποδείχτηκαν λόγια. «Ενα διάστημα έφεραν κάποια άτομα με συμβάσεις τρίμηνες, εξάμηνες, οχτάμηνες κλπ., και με stage, οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους και είμαστε πλέον στον ίδιο παρονομαστή», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ