Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Σακατεύτηκαν δύο εργάτες μέσα σε λίγες ώρες

Λίγο καιρό αφού η εργοδοσία έκλεισε τέσσερα τμήματα και μπήκαν στο εργοστάσιο εργολάβοι

Δύο εργάτες βγήκαν σακατεμένοι από το κάτεργο της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, την παραμονή των Χριστουγέννων και μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Τα νέα «ατυχήματα» ήρθαν να επιβεβαιώσουν τραγικά τα όσα κατήγγειλαν μόλις πριν λίγες μέρες οι συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στην απόλυση 16 εργαζομένων και στο κλείσιμο τεσσάρων τμημάτων υποστήριξης της παραγωγής. Το σωματείο τότε είχε καταγγείλει ότι οι συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο είναι τραγικές και επικίνδυνες για τη ζωή των εργαζομένων και ότι το κλείσιμο των συγκεκριμένων τμημάτων θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο ατυχημάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ Δυτικής Αττικής και Πελοποννήσου, που πρόσφατα έκαναν έλεγχο, έχουν συντάξει έξι σελίδες έκθεση με παρατυπίες και παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Το πρώτο «ατύχημα» έγινε λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης όταν ο 30χρονος Αναστάσιος Δερβένης, εργαζόμενος μόλις τρία χρόνια στην επιχείρηση, χειριζόταν το «μηχάνημα κουλούρας» το οποίο δένει σιδερόβεργες. Σύμφωνα με μαρτυρίες συνδικαλιστών, το μηχάνημα «βούτηξε» το αριστερό πόδι του εργαζόμενου, όταν εκείνος προσπαθούσε να το ξεμπλοκάρει. Οπως διαπίστωσε και το ΚΕΠΕΚ, το κουμπί ασφαλείας που σταματάει αυτόματα τη λειτουργία του μηχανήματος δε δούλεψε, αν και πατήθηκε, καθώς είναι προβληματικό εδώ και καιρό αλλά δεν επισκευάζεται. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο με σμπαραλιασμένο πόδι, που οι γιατροί προσπαθούν με επεμβάσεις να σώσουν.

Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της ίδιας μέρας και ενώ επιθεωρητές του ΚΕΠΕΚ έκαναν αυτοψία στο χώρο του «ατυχήματος», σε άλλο σημείο της επιχείρησης ένας αλλοδαπός εργαζόμενος - σε εργολαβικό συνεργείο που έστηνε σιδηροκατασκευή - έπεσε, σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων εργαζομένων, από σκαλωσιά και ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε λιπόθυμος σε νοσοκομείο.

Σοβαρός τραυματισμός και στη Ριτσώνα

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα», με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο 54χρονος τεχνίτης - οικοδόμος Γιάννης Γεροντάκης, συνέβη την Πέμπτη 16 του Δεκέμβρη στο εργοτάξιο στις «Ελληνικές Μιρκοζυθοποιίες ΑΕ» στη Ριτσώνα. Ο εργαζόμενος, που έπεσε από σκαλωσιά, χτύπησε στη σπονδυλική στήλη και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου και νοσηλεύεται. Εργαζόταν στην εταιρεία «Αχιλλεύς - Τεχνική ΑΤΕ» με έδρα το Χαλάνδρι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ