Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Νέες κατευθύνσεις για το διωγμό τους

Την «πόρτα» στην ανεργία ανοίγει η κυβέρνηση της ΝΔ στους 6.000 περίπου ομήρους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δημοσίων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού πρώτα φρόντισε να απαλλαγεί από την αποκλειστική ευθύνη για την εξασφάλιση της πλήρους και σταθερής εργασίας τους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πετάει την ευθύνη για το εργασιακό και μισθολογικό μέλλον αυτών των εργαζομένων στις σχολικές επιτροπές (δηλαδή, τους ίδιους τους γονείς), μετατρέποντάς τες σε εργολάβους και βάζοντας, ταυτόχρονα, μια σειρά από εμπόδια, ώστε αυτοί οι εργαζόμενοι όχι μόνο να μην μπορούν να διεκδικήσουν την πλήρη και σταθερή δουλειά, αλλά αργά ή γρήγορα να βρεθούν και στο δρόμο! Τεράστιες ευθύνες γι' αυτήν την εξέλιξη έχουν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και τη ΓΣΕΕ που επιδίωξαν με κάθε τρόπο να φρενάρουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και επιδόθηκαν σε διαλόγους «κεκλεισμένων των θυρών» με τραγικά για τους εργαζόμενους αποτελέσματα.

Τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, αλλά και οι μαθητές αποτυπώνει νέο «φιρμάνι», που στις 22 Ιούνη έστειλε ο ΟΣΚ στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι το υπουργείο δεν πρόκειται να διαθέσει δραχμή παραπάνω από όσα έχει προϋπολογίσει για την καθαριότητα. Για όποια, μάλιστα, υπέρβαση του ποσού από Διευθύνσεις της Εκπαίδευσης, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του ΟΣΚ, «το ποσό αυτό δε θα καλυφθεί, αλλά θα γίνει αναλογική μείωση σε όλες τις συμβάσεις των σχολικών επιτροπών με βάση το ποσοστό της υπέρβασης επί του προϋπολογισμού του υπουργείου»!

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο, το ΠΑΜΕ είχαν προειδοποιήσει γι' αυτές. Υπενθυμίζεται ότι από το περασμένο καλοκαίρι η κυβέρνηση με τροπολογία (άρθρο 36 πλέον) που πέρασε σε νόμο για την «Ειδική Αγωγή» αποφάσισε να επιτρέψει την εισαγωγή ιδιωτικών συνεργείων καθαρισμού στα σχολεία. Στη συνέχεια όρισε τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων ΑΕ εποπτεύοντα οργανισμό (δηλαδή εργολάβο) για την καθαριότητα των σχολείων, ο οποίος, βάσει νόμου πλέον, συνάπτει συμβάσεις με τις σχολικές επιτροπές για το έργο του καθαρισμού. Οι σχολικές επιτροπές με τη σειρά τους, έχοντας πάρει το σχετικό κονδύλι από την ΟΣΚ ΑΕ, έχουν την ευθύνη να «φροντίσουν» για την καθαριότητα των σχολείων, όπου και όπως «συμφέρει». Δηλαδή, οι γονείς αναλαμβάνουν επί της ουσίας να βγάλουν το φίδι από την τρύπα σε ό,τι αφορά το μέλλον των συμβασιούχων, αλλά και της καθαριότητας των σχολείων, όπου φοιτούν τα παιδιά τους, για λογαριασμό της κυβέρνησης.

Η Επιτροπή Αγώνα Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Καθαριστών - Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων ξεκαθαρίζει ότι «οι ταξικές δυνάμεις καθιστούν σαφές τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες στην ΟΙΥΕ ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τα συνεργεία στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων, δε θα αποδεχθούν το άρθρο 36, δεν αποδέχονται την παραχώρηση της καθαριότητας των σχολείων στους ιδιώτες, όπως επιδιώκουν τα κόμματα του ευρωπαϊκού μονόδρομου. Θα συνεχίσουν να παλεύουν με κάθε μέσο και μορφή να μην παραδοθεί η καθαριότητα των σχολείων στους εργολάβους, δε θα σταματήσουν να αγωνίζονται για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ