Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Με το αίμα τους πληρώνουν οι εργάτες την «ανταγωνιστικότητα»

Θανατηφόρο «ατύχημα» χτες με θύμα έναν 47χρονο οικοδόμο. Τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επιβάλλουν κατασκευαστές και μεγαλοεργολάβοι καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Βουτηγμένα στο αίμα της εργατικής τάξης είναι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση για τα «ατυχήματα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος)
Βουτηγμένα στο αίμα της εργατικής τάξης είναι τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση για τα «ατυχήματα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος)
Στους 20 ανεβάζει τους νεκρούς οικοδόμους που από τις αρχές του έτους έχουν θυσιαστεί στο βωμό του εργοδοτικού κέρδους το θανατηφόρο «ατύχημα» που έγινε χτες, σε έργα της κατασκευαστικής εταιρείας «ΑΚΤΩΡ», στη Φθιώτιδα.

Τη ζωή του έχασε ο εργάτης Κιοσέ Μουσταφά 47 ετών, παντρεμένος με ένα παιδί, ο οποίος εργαζόταν σε σήραγγα στον Αγιο Στέφανο Δομοκού, για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής. Ο εργάτης βρήκε ακαριαίο θάνατο όταν τον χτύπησε το αντίβαρο της τσάπας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ που βρέθηκε στο σημείο.

«Η ασυδοσία που παρέχει η κυβέρνηση στην εργοδοσία είναι η γενεσιουργός αιτία που καθημερινά χάνονται ζωές, σακατεύονται εργάτες στους χώρους δουλειάς. Στην κυριολεξία οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε κρεματόρια, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι από μηδαμινά έως ανύπαρκτα», καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας.

«Εργάτες δουλεύουν σε συνθήκες τσίρκου, αιωρούμενοι σε σκαλωσιές 15 - 20 μέτρων. Εργάτες δουλεύουν σε σήραγγες έως και 15 χιλιομέτρων, σαν τα ποντίκια, χωρίς τον απαιτούμενο εξαερισμό, με μηχανήματα να κινούνται στη σήραγγα χωρίς καταλύτες, ασυντήρητα και επικίνδυνα. Εκατοντάδες μηχανήματα δουλεύουν χωρίς ειδικευμένους χειριστές», υπογραμμίζει.

«Γι' αυτούς τους εργάτες που δουλεύουν στις χειρότερες συνθήκες οι κοινωνικοί εταίροι σήμερα αποφάσισαν να καταργήσουν τα ΒΑΕ και να στείλουν τους εργάτες να πάρουν σύνταξη στον άλλο κόσμο», επισημαίνει. Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που σφυρίζουν αδιάφορα και περιορίζονται σε ανούσια λόγια, να πάρουν αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας: «Να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους, να επιβάλλουν αυστηρές ποινές και κλείσιμο των εργοταξίων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας των εργαζομένων. Να προσλάβουν έμπειρο και ειδικευμένο προσωπικό, να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες του ΚΕΠΕΚ με την απαραίτητη τεχνολογική υποδομή ώστε να είναι αποτελεσματικότερες στους ελέγχους».

Τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για τα εργατικά «ατυχήματα» η κυβέρνηση αλλά και πολιτικές δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ, οι οποίες «καλύπτουν τους εργολάβους και τις πολυεθνικές, που υπερασπίζονται λυσσαλέα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, και αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες ζωές ως αναλώσιμο υλικό για το αυγάτεμα των κερδών των καπιταλιστών», υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικές απολύσεις επιχειρεί η κοινοπραξία του Μετρό(23/12/2010)
Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις ότι θα θρηνήσουμε ζωές(10/8/2008)
Θα χαθούν ζωές στις σήραγγες(14/5/2008)
Ματώνουν τ' αυτιά από τις εκρήξεις!(12/4/2008)
Τελευταίο μεροκάματο για 35χρονο εργάτη(4/7/2006)
Κέρδη βουτηγμένα στο αίμα(22/8/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org