Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μαχητικά και αποφασιστικά στη διεκδίκηση των αναγκών των εργατών και των οικογενειών τους

Η μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όπως και κάθε μάχη για την απόκρουση της εργοδοτικής επιθετικότητας, αποτελεί υπόθεση όλων. Η εργατική τάξη πρέπει ενωμένη σα γροθιά να αντιπαλέψει την επίθεση του κεφαλαίου

Με μαχητικότητα και αγωνιστικά συνθήματα οι απεργοί περιφρουρούν την κινητοποίησή τους
Με μαχητικότητα και αγωνιστικά συνθήματα οι απεργοί περιφρουρούν την κινητοποίησή τους
Απεργιακός φραγμός στην ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας και των πολυεθνικών έχει στηθεί από χτες, αργά το βράδυ, με την έναρξη της 24ωρης απεργίας που έχουν αποφασίσει οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Λογιστών και Εργαζομένων στα Γάλατα - Τρόφιμα - Ποτά. Στη μάχη της περιφρούρησης ρίχτηκαν εργάτες κι εργάτριες, ταξικά σωματεία, από δεκάδες κλάδους και τόπους δουλειάς, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για πανεργατική στήριξη και έμπρακτη συμπαράσταση στους απεργούς.

Εργάτες που ανταμώνοντας στις αλυσίδες της περιφρούρησης ξεκαθαρίζουν ότι η μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας όπως και κάθε μάχη για την απόκρουση της εργοδοτικής επιθετικότητας αποτελεί υπόθεση όλων. Οτι η εργατική τάξη πρέπει ενωμένη σα γροθιά να αντιπαλέψει την επίθεση του κεφαλαίου. Η αποφασιστικότητα των ταξικών δυνάμεων όπλισε παράλληλα με αισιοδοξία και όσους εργάτες μέχρι την τελευταία στιγμή δίσταζαν να απεργήσουν.

Υπό απεργιακό κλοιό μεγάλες επιχειρήσεις

Σε ανακοίνωση που το ΠΑΜΕ εξέδωσε αργά χτες το βράδυ, μεταφέροντας την εικόνα από το μέτωπο της απεργιακής περιφρούρησης, σημείωνε:

«Αυτή τη στιγμή 10 το βράδυ, τα εργοστάσια μονοπωλιακών ομίλων, τροφίμων και ποτών όπως η ΔΕΛΤΑ, ΦΑΓΕ, NESTLE στον Ταύρο, η COCA-COLA στο Σχηματάρι, η TASTY στο Κρυονέρι, ο Κατσέλης στο Μενίδι, και άλλα, βρίσκονται περικυκλωμένα από τις ταξικές δυνάμεις και κανένας εργάτης δεν έβαλε μπρος τις μηχανές, κανένας εργάτης δε μπήκε μπροστά στη γραμμή παραγωγής. Οι χώροι δουλειάς των εργοστασίων έμειναν χωρίς τη ζωντανή δύναμη που παράγει τον πλούτο. Η εργατική τάξη συμμετέχει στην απεργία.

Χτες το βράδυ, στην πύλη της ΝΕΣΤΛΕ
Χτες το βράδυ, στην πύλη της ΝΕΣΤΛΕ
Με απεργιακές επιτροπές και ομάδες περιφρούρησης της απεργίας, με μπροστάρη την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου, διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα που να ικανοποιούν τις ανάγκες, τη ζωή των εργατών και εργατριών. Με μαχητικότητα, με αποφασιστικότητα, με όλες τις δυνάμεις δίνουν μάχη δύσκολη ενάντια στις πολυεθνικές που τα κέρδη τους είναι τεράστια, που εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη σε όλους τους κλάδους.

Οι ταξικές δυνάμεις από όλους τους κλάδους συμμετέχουν έμπρακτα σε αυτήν τη μάχη, εκφράζοντας έτσι τη στήριξη και αλληλεγγύη τους, γιατί αυτός ο αγώνας αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, είναι ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ συζητούν με τους εργαζόμενους των εργοστασίων, την ανάγκη για συνέχιση της πάλης ενάντια στην εργοδοσία, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις της που στοχεύουν στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην κατάργηση των ΣΣΕ. Συζητούν πώς θα οργανωθεί ο αγώνας καλύτερα, την ανάγκη να γραφτούν στο συνδικάτο, να δυναμώσει η παρουσία του στον κλάδο, την δημιουργία ομάδων, πυρήνων μέσα στα εργοστάσια.

Καλούμε συνδικάτα και συνδικαλιστές, εργαζόμενους να έρθουν τώρα σε επαφή με το ΠΑΜΕ και να ριχτούν μαζί μας στη μάχη που είναι σε εξέλιξη».

Στο πλευρό των απεργών βρίσκεται από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Στην ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ στο Σχηματάρι βρέθηκε χτες το βράδυ ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Στην πύλη της ΦΑΓΕ, ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος της ΚΕ. Στον «Κατσέλη» το μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γ. Πρωτούλης. Στη ΔΕΛΤΑ και στη ΝΕΣΤΛΕ στον Ταύρο, η βουλευτής του Κόμματος Εύα Μελά. Στην TASTY ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Στο πλευρό των εργατών κι οι μικροί ΕΒΕ

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί σήμερα το πρωί, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Στη Θεσσαλονίκη, οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί έξω από τον ΟΑΕΔ, στη Δωδεκανήσου, ενώ στη συνέχεια, στις 11 π.μ., θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση - παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ζητώντας μεταξύ άλλων την κατάργηση του νόμου 2639/98 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η εκ περιτροπής απασχόληση. Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί μεταξύ άλλων σε Λάρισα (10 π.μ., πλατεία Τ. Γαργαλιάνου) και Τρίκαλα (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή απεργία, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας τονίζει μεταξύ άλλων: «Μπροστά στην καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων για τους εργαζόμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, μονόδρομος είναι η ανάπτυξη κοινών αγώνων ενάντια στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του μεγάλου κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν, ενάντια στις συμβιβασμένες κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες που σπέρνουν τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια, που συντάσσονται με τον αντίπαλο. Δυναμώνουμε το αγωνιστικό κίνημα. Στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου απαντάμε με αντεπίθεση! Οι αντιμονοπωλιακοί αγώνες θα φέρουν τη νίκη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργούν σήμερα σε Τρόφιμα - Ποτά, Ιδιωτική Υγεία και Κατασκευές(4/4/2012)
Βήμα στη σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας του κλάδου(15/9/2011)
Μίλησε ξανά η δύναμη της αλληλεγγύης(11/2/2010)
ΑΠΟ ΧΤΕΣ ΒΡΑΔΥ Η ΑΠΕΡΓΙΑ για τις Συλλογικές Συμβάσεις(8/7/2009)
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι ταξικές δυνάμεις(15/12/2007)
Εδωσαν τη μάχη της απεργίας(22/3/2003)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org