Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Πάλη για τα δεδουλευμένα στον «ΤΑΞΙΑΡΧΗ»

Βλάβες σε «ΛΙΣΣΟΣ» και «SUPERJET» ταλαιπώρησαν χτες τους επιβάτες. Από τη μία οι απλήρωτοι εργάτες, από την άλλη τα υποσυντήρητα πλοία, καταγράφουν την ασυδοσία των εφοπλιστών

Στη μάχη για τα δεδουλευμένα με επίσχεση εργασίας «μπαίνουν» από σήμερα και οι ναυτεργάτες στο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» της εταιρείας ΝΕΛ, του εφοπλιστή Απ. Βεντούρη ο οποίος είναι και πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, που παραβιάζει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ακτοπλοΐας. Οι ναυτεργάτες αυτού του πλοίου έρχονται να προστεθούν σε αυτούς του πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ» οι οποίοι πάνω από ένα μήνα βρίσκονται στους καταπέλτες με πολύμορφες κινητοποιήσεις και επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα λεφτά τους. Αργά χτες το βράδυ, η ΑΝΕΚ κάτω από την απειλή της επίσχεσης, αναγκάστηκε να καταβάλει τα δεδουλευμένα που χρωστούσε στο πλήρωμα του «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ», σύμφωνα με όλα όσα προβλέπει η ΣΣΕ.

Στήριγμα των ναυτεργατών στον αγώνα που δίνουν για τα δεδουλευμένα τους είναι τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ.

Οι εφοπλιστές με τον αέρα που τους δίνει η φιλοεφοπλιστική πολιτική, επιτίθενται τόσο σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών αμφισβητώντας ακόμα και το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και σε βάρος των νησιωτών, του επιβατικού κοινού. Από την ακινητοποίηση του πλοίου «ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΒΕΡΑ», το νησί των Φούρνων παραμένει στο έλεος αφού το ΥΕΝ προσπαθεί να καλύψει το κενό με την έκτακτη δρομολόγηση του πλοίου «ΜΑΡΙΝΑ» μία φορά την βδομάδα, στο οποίο, προκειμένου να ξεκινήσει δρομολόγια δε έχει γίνει η στοιχειώδης συντήρηση. Επιβάτες έχουν καταγγείλει ότι ταξιδεύουν με κατσαρίδες και χωρίς κλιματισμό, ενώ χτες σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, αναμενόταν να αποπλεύσει για το τακτικό του δρομολόγιο με καθυστέρηση τουλάχιστον μίας ώρας λόγω ...«καθυστερημένης πετρέλευσης».

Στο μεταξύ και χτες ταλαιπωρήθηκαν εκατοντάδες επιβάτες από τις βλάβες πλοίων, οι οποίες είναι δείγμα της υποβαθμισμένης συντήρησής τους. Το πλοίο «ΛΙΣΣΟΣ» της ΑΝΕΚ προερχόμενο από Χίο και με 950 επιβάτες, κατέπλευσε στον Πειραιά με μειωμένη ταχύτητα και τρεις ώρες καθυστέρηση λόγω μηχανικής βλάβης. Ενώ λόγω της βλάβης ο προγραμματισμένος απόπλους του για χτες στις 7 το απόγευμα μεταφέρθηκε για σήμερα στις 6.30 το πρωί.

Επίσης βλάβη σε μία από τις τέσσερις κύριες μηχανές του παρουσίασε προχτές το βράδυ το καταμαράν «SUPERJET» κατά τη διάρκεια του πλου από Μήλο προς Πειραιά, με 377 επιβάτες. Κατέπλευσε στον Πειραιά με 2 ώρες καθυστέρηση και του απαγορεύτηκε ο απόπλους.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org