Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αντεργατική έφοδος με γοργό ρυθμό
  • Τη βιασύνη της κυβέρνησης να τσακίσει το θεσμό των ΒΑΕ και να γενικεύσει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων αποτύπωσε η χτεσινή συνάντηση υπουργού Απασχόλησης - ΓΣΕΕ
  • Ετοιμη για διάλογο και «διαχειριστικό έλεγχο» η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ

Η κυβέρνηση προτάσσει τις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι εργάτες να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες και να παλέψουν γι' αυτές μέσα από το ΠΑΜΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η κυβέρνηση προτάσσει τις ανάγκες του κεφαλαίου. Οι εργάτες να προτάξουν τις δικές τους ανάγκες και να παλέψουν γι' αυτές μέσα από το ΠΑΜΕ
Την επιτάχυνση των αντεργατικών σχεδιασμών με πρώτο το ξερίζωμα του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, προανήγγειλε η χτεσινή συνάντηση της υπουργού Απασχόλησης, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με τη ΓΣΕΕ.

Ανακοινώνοντας τη σύσταση, από χτες, επιτροπής «για τα νέα προς ένταξη επαγγέλματα και χώρους εργασίας», η υπουργός επιβεβαίωσε ότι η ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης αποτελεί βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση: «Θεωρώ ότι μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει η νέα λίστα ΒΑΕ. Δηλαδή και εκείνων που θα απενταχθούν και εκείνων που πιθανόν θα μπουν», σημείωσε. Συνεχίζοντας το έργο που ξεκίνησε ο νόμος Ρέππα του ΠΑΣΟΚ (που έβαλε για πρώτη φορά την ανάγκη επανεξέτασης των ΒΑΕ) και στα βήματα της Επιτροπής Μπεχράκη που αποχαρακτηρίζει από το καθεστώς των ΒΑΕ σωρεία επαγγελμάτων και ειδικοτήτων εργαζομένων που δουλεύουν σε ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες (π.χ. οι εργαζόμενοι στο Φάρμακο, στα πλαστικά), η κυβέρνηση βιάζεται τώρα να ολοκληρώσει το έργο της που θα σημάνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες εργαζόμενους που θα βγουν από τη λίστα των ΒΑΕ, αλλά και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων όσων μείνουν, αφού γι' αυτούς προωθείται η διαίρεσή τους σε τέσσερις κατηγορίες. Με βάση όλα τα παραπάνω, είναι ηλίου φαεινότερο ότι στόχος της Επιτροπής που συστάθηκε χτες είναι να ρίξει «στάχτη στα μάτια» συνολικά της εργατικής τάξης.

Την ίδια στιγμή, η υπουργός προανήγγειλε «νέο πρόγραμμα δράσης που προετοιμάζουμε από το φθινόπωρο ως Υπουργείο Απασχόλησης», καλώντας τη ΓΣΕΕ να δώσει τις προτάσεις της για τη στήριξη της απασχόλησης - και διευκρινίζοντας πώς εννοεί τη στήριξη της απασχόλησης - «για την κάλυψη των ασφαλιστικών κινήτρων για την πρόσληψη νέων ανέργων». Ανακοίνωσε δηλαδή νέα χρηματοδότηση των εργοδοτών με λεφτά των εργαζομένων και πρόσχημα τη δήθεν προστασία των ανέργων και των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, αναφερόμενη στο ζήτημα της εκ περιτροπής εργασίας που εισήγαγε με το νόμο 2639/1998 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η υπουργός δήλωσε: «Ο,τι γίνεται, γίνεται στο πλαίσιο του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου», δείχνοντας και πάλι ότι οι αντεργατικές πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν, στηρίζουν και συμπληρώνουν η μία την άλλη. Και ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ήδη παρέχει στο κεφάλαιο τα απαραίτητα εργαλεία για την άνευ εμποδίων επέκταση και γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Ετσι, ο ισχυρισμός της υπουργού ότι «δεν υπάρχει συζήτηση για αλλαγή εργασιακών σχέσεων» αποτελεί καθαρή κοροϊδία γιατί ήδη στο όνομα της κρίσης οι εργοδότες προχωρούν σε απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητες και μια σειρά άλλων αντεργατικών μέτρων.

Με σύμμαχο τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό

Για τους παραπάνω σχεδιασμούς της, η κυβέρνηση απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, παρά τους λεονταρισμούς της τελευταίας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ, Γ. Παναγόπουλος, δήλωσε ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ θα συμμετάσχει στη δεύτερη Επιτροπή για τα ΒΑΕ. Ετσι, «νομιμοποιεί» το έργο της και καλλιεργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα μέσα από τέτοιες Επιτροπές να βγει κάτι καλό για τους εργαζόμενους. Το ίδιο είχε κάνει και με την Επιτροπή Μπεχράκη από την οποία τελικά αποχώρησε λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ακόμα, για την εκ περιτροπής απασχόληση είπε μόνο ότι οι εργοδότες εφαρμόζουν το σχετικό νόμο καταχρηστικά. Ο επικεφαλής της ΔΑΚΕ και ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κ. Πουπάκης, πρόσφερε απόλυτη στήριξη στην κυβέρνηση. Ενώ ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ), Αλ. Καλύβης, στη διάρκεια της συνάντησης ζήτησε την αυστηροποίηση των όρων εφαρμογής του νόμου για την «εκ περιτροπής απασχόληση», αν και σε χτεσινή ανακοίνωση της παράταξης ζητείται η ακύρωση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Σε απόλυτη ταύτιση με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ζήτησε και αυτός «διαχειριστικό έλεγχο από την πλευρά των εργαζομένων», στον τρόπο δηλαδή που εφαρμόζονται οι νόμοι.

Στις δηλώσεις του ο Γ. Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Επίσης έγινε καθαρό ότι το ΠΑΜΕ δε συμμετέχει στη δεύτερη Επιτροπή για τα ΒΑΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org