Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Οι δήθεν φίλοι της αγροτιάς

-- Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για χάραξη Εθνικής Στρατηγικής στη χώρα μας για την αγροτική παραγωγή.

Η εξειδίκευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ελλάδα αποτελεί την Εθνική Στρατηγική της χώρας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Είναι αυτή ακριβώς η Εθνική Στρατηγική, που αφανίζει τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες. Είναι αυτός ένας από τους βασικούς λόγους, που κάθε χρόνο 20.000 αγρότες φεύγουν από την παραγωγή. Την ΚΑΠ την έχουν και την είχαν ευαγγέλιο και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Με την αναθεώρηση της ΚΑΠ ακολούθησαν οι αναθεωρήσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς σε μια σειρά καλλιεργειών, όπως στη ζάχαρη, στο κρασί, στα οπωροκηπευτικά, στον καπνό κ.α., με την αποδέσμευση της ενίσχυσης από την παραγωγή, την κατάργηση της παρέμβασης, τη μείωση πόρων για τη γεωργία και για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Μειώνονται οι γεωργικές δαπάνες.

Τα μέτρα που παίρνει η ΕΕ, στο πλαίσιο της ΚΑΠ, αφορούν: Περικοπή κονδυλίων από τις αγροτικές επιδοτήσεις για να δοθούν στους επιχειρηματίες που θα δραστηριοποιηθούν στον αγροτουρισμό και άλλες εξωαγροτικές δραστηριότητες, δραστική μείωση των αγροτικών κονδυλίων του κοινοτικού προϋπολογισμού, από 45% το 2006, στο 35% το 2013.

Η Κομισιόν πρότεινε την αύξηση της ελάχιστης έκτασης όπου δε θα δίνονται επιδοτήσεις, από τα 3 στρέμματα στα 10 στρέμματα, και αν θέλουν τα κράτη - μέλη τα κάνουν και 20 στρέμματα. Παράλληλα, πρότεινε και άλλο κριτήριο αποκλεισμού από τις αγροτικές επιδοτήσεις: Τα κράτη - μέλη θα μπορούν να κόβουν όσους παίρνουν κάτω από 250 ευρώ επιδότηση.

*

-- Η κυβέρνηση μιλά για αποζημιώσεις σ' αυτούς, που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες. Τι σημαίνει αυτό για τους φτωχούς και μεσαίους αγρότες;

Η κυβέρνηση, μιλώντας για επιδοτήσεις ή για αποζημιώσεις σ' αυτούς που κατά κύριο επάγγελμα είναι αγρότες, θέλει να πετάξει εκτός αγροτικής παραγωγής τους αγρότες, που, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, αναγκάζονται να κάνουν δεύτερη και τρίτη δουλειά για να μπορούν να έχουν ένα μεροκάματο.

Αυτή η τάση ολοένα και αυξάνεται, αφού το αγροτικό εισόδημα των φτωχών αγροτών συνεχώς μειώνεται και αναγκάζονται να βγαίνουν για ένα μεροκάματο σε άλλες δουλειές, ακριβώς λόγω της πολιτικής που ακολουθείται και που τους ξεκληρίζει. Στην ουσία, η κυβέρνηση με το επιχείρημα τού «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» επιδιώκει να μοιράσει χρήμα σε λιγότερους και να επωφεληθούν από αυτό - κατά κύριο λόγο - αγρότες που έχουν μεγάλη ιδιοκτησία.

Ταυτόχρονα, και αυτοί που είναι σήμερα κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά δεν είναι καπιταλιστές αγρότες, με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις σε όφελος του κεφαλαίου, αργά ή γρήγορα και μάλλον γρήγορα, θα φτάσουν να κάνουν ό,τι και οι τωρινοί φτωχοί αγρότες, δηλαδή και άλλη δουλειά για να συμπληρώσουν εισόδημα.

Ετσι, λοιπόν, με τη λογική τού «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», οι φτωχοί αγρότες που θα κάνουν και ένα - δύο μεροκάματα σε άλλες δουλειές δε θα μπορούν να πάρουν επιδοτήσεις, γιατί η κυβέρνηση δε θα τους αναγνωρίζει αποκλειστικά και μόνον ως αγρότες. Για παράδειγμα, ένας πλούσιος μεγαλοϊδιοκτήτης χωραφιών που δεν κάνει καμία δουλειά, απλά έχει μεγάλη ιδιοκτησία στη γη, θα παίρνει επιδοτήσεις, γιατί θα θεωρείται κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, ενώ ένας αγρότης με 10 στρέμματα χωράφια που παλεύει για το μεροκάματο και αλλού δε θα παίρνει επιδότηση.

Η φτωχή αγροτιά πρέπει να παλέψει, ώστε ακόμα κι αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι φτωχοί αγρότες που εργάζονται, για παράδειγμα, για ένα μεροκάματο στην οικοδομή, να πάρουν επιδοτήσεις.

*

-- Τα κοινοτικά προγράμματα, στα οποία εντάχθηκαν αγρότες, έδωσαν λύσεις στα προβλήματά τους;

Καμία λύση. Ισα ίσα, μεγάλο μέρος των νέων αγροτών που καλλιέργησαν χωράφια των πατεράδων τους μέσα από τέτοια προγράμματα βρίσκονται σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Γιατί, για να ενταχθούν στα προγράμματα, χρειάστηκε να πάρουν δάνεια και να βάλουν κι αυτοί λεφτά. Δε δίνει τσάμπα πρόγραμμα η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως στους μεγαλοεπιχειρηματίες που δίνει επιδότηση 80% ενός έργου και εκείνος βάζει το 20%.

Ετσι, μπήκαν στα προγράμματα νέοι αγρότες, αλλά, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής, «παγιδεύτηκαν», με αποτέλεσμα και στην τράπεζα να είναι χρεωμένοι για το δάνειο, και στους προμηθευτές για τα λιπάσματα, τους σπόρους κ.ά. και οι μεγαλέμποροι τους εκμεταλλεύτηκαν αγοράζοντας παραγωγή για ένα κομμάτι ψωμί. Αυτά είναι τα περιβόητα προγράμματα, που το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ωθούν τη φτωχή αγροτιά στο λεγόμενο «αγροτουρισμό». Δηλαδή, ακόμα μία παγίδα, αφού θα μετατρέψουν τους μικρούς παραγωγούς, που θα έχουν πουλήσει και τα χωράφια τους σε κανένα ίδρυμα που δραστηριοποιείται στον τομέα του αγροτουρισμού, σε εργάτες γης που θα φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού για τους τουρίστες.


Κ. Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ