Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Απολύσεις - λίπασμα στην κερδοφορία

Η εταιρεία «Frigoglass» απειλεί τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Κ. Αχαγιάς στην Αχαΐα να αποδεχτούν την απόλυση 120 από τους 210 συναδέλφους τους με τη μέθοδο της «εθελούσιας», διαφορετικά θα προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις. Στην πραγματικότητα, η εργοδοσία αξιοποιεί τη διεθνή οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, επιδιώκοντας την επιτάχυνση των επιχειρηματικών της αναδιαρθρώσεων με μοναδικό στόχο τη μεγέθυνση της κερδοφορίας της. Αρκεί μια ματιά στα μεγέθη της εταιρείας για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει στην «Frigoglass».

Πρόκειται για μια πολυεθνική, η οποία επιχειρηματικά δραστηριοποιείται σε τέσσερις ηπείρους και δεκατρείς χώρες, έχει παραγωγικές μονάδες σε δέκα χώρες. Μέσα στο 2008 ολοκλήρωσε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 54,6 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εργοστασίου στην Κίνα, για το διπλασιασμό της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου στην Ινδία και για την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου στη Ρωσία. Τα επόμενα επενδυτικά της σχέδια προβλέπουν την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της στην Αμερική. Με την υλοποίηση του παραπάνω επενδυτικού σχεδίου επιδιώκει τη μετατόπιση της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ασία και τον ταυτόχρονο περιορισμό της στη Νορβηγία, Ελλάδα και Πολωνία.

Σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η δραστική μείωση του προσωπικού της στο εργοστάσιο της Κ. Αχαγιάς. Στην εξυπηρέτηση αυτών των σχεδίων είναι υποταγμένη όλη η αντεργατική νομοθεσία με την οποία εξόπλισαν τους μεγαλοεργοδότες οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, οι εκπρόσωποι και στυλοβάτες τους σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Εκεί στρέφουν και τα πυρά τους οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, δίνοντας με το ταξικό τους σωματείο τη μάχη να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ