Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν την κρίση

Την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη λήψη ακόμα πιο βάρβαρων μέτρων κατά των εργαζομένων ζητά η ΕΕ

Την ακόμα πιο βάρβαρη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων συνολικά, σηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την αξιολόγηση του ελληνικού «Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων», που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Οι επισημάνσεις της Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας προώθησης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στα πλαίσια της στρατηγικής της Λισαβόνας, είναι κυριολεκτικά καταιγιστικές. Ζητά νέες ανατροπές: Στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, στις εργασιακές σχέσεις, όπου προκρίνεται το πλαίσιο της «ευελιξίας και της ασφάλειας» (Flexicurity), στην εκπαίδευση, στην ανάγκη λήψης δημοσιονομικών μέτρων, τόσο στο σκέλος των δαπανών, όσο και των εσόδων.

Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει περίτρανα τις θέσεις του ΚΚΕ, ότι η ΕΕ, η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μεθοδεύουν από κοινού τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης. Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρες φράσεις της αξιολόγησης, ενδεικτικές του κυνισμού και της ωμότητας των συντακτών της, φράσεις, οι οποίες, αν μη τι άλλο, αποδεικνύουν ότι το άθλιο αυτό ευρωενωσιακό οικοδόμημα δε μεταρρυθμίζεται, αλλά ανατρέπεται και διαλύεται στα εξ ων συνετέθη.

  • Για το συνταξιοδοτικό: «Η Ελλάδα υιοθέτησε σημαντική νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος το 2008, αλλά το εύρος και η πρόοδος στην εφαρμογή της ήταν περιορισμένοι και συνεπώς θα πρέπει να εξεταστούν πρόσθετα μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομιών».
  • Για την αγορά εργασίας ζητά «...τον εκσυγχρονισμό, στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης για την ευελιξία και την ασφάλεια (flexicurity), της νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης, τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας στους χαμηλόμισθούς, την ενίσχυση των πολιτικών στην αγορά εργασίας, τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε νόμιμη απασχόληση (!), την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση...». Σε άλλο σημείο επισημαίνουν: «...αναφέρονται ως σημαντικές και οι προκλήσεις που αφορούν την ανταγωνιστικότητα στις επαγγελματικές υπηρεσίες, την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και μία ενεργή στρατηγική για τη γήρανση του πληθυσμού...». Στο δε κεφάλαιο για την απασχόληση επισημαίνουν: «Η Επιτροπή ζητά παράλληλα από την Ελλάδα να επικεντρωθεί στην προστασία της απασχόλησης, καθιστώντας το θεσμικό πλαίσιο για ευέλικτες μορφές εργασίας περισσότερο ελκυστικό σε εργοδότες και εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τους χαμηλόμισθους...». Στο δε όνομα της αντιμετώπισης των διαρθρωτικών προκλήσεων, που δυνητικά επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά της, σημειώνουν «ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας η αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ανά μονάδα εργασίας, αλλά και οι πληθωριστικές αποκλίσεις από τη ζώνη του ευρώ...».
  • Για την εκπαίδευση: «...να επιταχύνει τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα της εκπαίδευσης και να ευθυγραμμίσει τα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας...».
  • Για τα δημοσιονομικά: Ζητά τη συνέχιση των προσπαθειών δημοσιονομικής σταθεροποίησης μεσοπρόθεσμα με βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών δαπανών, την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση και σε διαδικασίες που αφορούν τον προϋπολογισμό, τη μείωση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ και την επίσπευση της εφαρμογής για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ