Πέμπτη 29 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανοιξε το κεφάλαιο του περιουσιακού

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τις αρχές που θα ακολουθήσουν οι απευθείας συνομιλίες αναφορικά με το περιουσιακό συζήτησαν χτες στη συνάντησή τους, στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, στη νεκρή ζώνη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριους ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, με την επόμενη συνάντηση να καθορίζεται για τις 4 Φλεβάρη οπότε και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα παρουσιάσουν τις αρχικές αντιδράσεις τους στα έγγραφα εκάστης πλευράς.

Σύμφωνα με τον Τ. Ζεριχούν, χτες αποφασίστηκε η εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις τεχνικές επιτροπές για την πολιτιστική κληρονομιά για την εγκαθίδρυση συμβουλευτικού Σώματος για τη διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ενώ την επόμενη βδομάδα οι αντιπρόσωποι των δύο ηγετών θα συναντηθούν, προκειμένου να συνεχίσουν τις προσπάθειες για πλήρη σύγκλιση πάνω στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά υπερασπίστηκε τις αρχές για το περιουσιακό που υποστηρίζονται από το διεθνές δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη διεθνή και την ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η άλλη πλευρά έθεσε τις δικές της θέσεις.

Κληθείς δε να σχολιάσει αν η δήλωση του Μ. Ταλάτ ότι σέβεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας αποδεικνύεται και στην πράξη, ο Δ. Χριστόφιας είπε ότι «θα φανεί στην πράξη αυτό το πράγμα». Πρόσθεσε πως «το δικαίωμα της ιδιοκτησίας από την ομάδα εργασίας έχει γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές. Το ερώτημα είναι πώς ασκείται αυτό το δικαίωμα και εδώ θα γίνει μεγάλη συζήτηση. Οχι μόνο ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο και εκείνος που θα έχει τον πρώτο λόγο πώς μπορεί να έχει πρόσβαση στην περιουσία του και πότε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, από την πλευρά του, σε δηλώσεις του, υποστήριξε ότι το περιουσιακό είναι ένα πολύπλοκο και δύσκολο ζήτημα, το οποίο ενδιαφέρει ατομικά τον καθένα και το πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές όσον αφορά το περιουσιακό, είναι κάτι που θα διευκρινιστεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα διεξαχθεί στην επόμενη συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ