Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΥΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
Γέννησε όνειρα, πραγματοποίησε τις λαϊκές προσδοκίες

Πλημμύρισε χτες το θέατρο «Περοκέ» στην τιμητική εκδήλωση

Κατάμεστο χτες το θέατρο «Περοκέ»
Κατάμεστο χτες το θέατρο «Περοκέ»
Με μεγάλο ενθουσιασμό και αίσθημα αλληλεγγύης, με μαγευτικές λαϊκές κουβανέζικες μελωδίες και παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από περιοχές της Ελλάδας, γιορτάστηκαν χτες το βράδυ τα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρεσβεία της Κούβας, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης και ο Σύλλογος Φαρακλάδων «Εύγερος» Κεφαλονιάς.

Το θέατρο «Περοκέ» πλημμύρισε κυριολεκτικά από ανθρώπους όλων των ηλικιών, που με την παρουσία τους δήλωσαν την αμέριστη συμπαράσταση των εργαζομένων, της νεολαίας, του ελληνικού λαού, προς ένα λαό που ξέρει να αγωνίζεται και να κατακτά. Προς ένα λαό που εμπνέει με το παράδειγμά του και τους υπόλοιπους λαούς του κόσμου. Εκφράστηκε το τεράστιο ενδιαφέρον για όλα όσα συμβαίνουν στην Κούβα τα τελευταία 50 χρόνια, για την εξέλιξη της Επανάστασης, για τις δυσκολίες και τις κατακτήσεις του κουβανέζικου λαού.

Αναδείχτηκε η ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Στα μεγάλα εμπόδια που όρθωσε από την πρώτη στιγμή ο ιμπεριαλισμός στην επαναστατική σοσιαλιστική επιλογή του λαού της Κούβας, αλλά και στις κατακτήσεις και τις νίκες που μετρά, στην υπεροχή του σοσιαλισμού, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Ερμές Ερέρα Ερνάντες. Οπως είπε, ο οικονομικός αποκλεισμός, που είχε τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τη ζωή του λαού της Κούβας, που επέφερε μεγάλες δυσκολίες στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, δεν κατάφερε να «γονατίσει» την Επανάσταση. Ούτε οι δολιοφθορές, οι τρομοκρατικές ιμπεριαλιστικές επιθέσεις που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 3.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 2.000 να μείνουν ανάπηροι. Αντίθετα ανέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού για την ποιότητα ζωής των Κουβανών.

Ο πρέσβης της Κούβας στο βήμα της εκδήλωσης
Ο πρέσβης της Κούβας στο βήμα της εκδήλωσης
Ποιότητα ζωής πολύ ανώτερη. Δεν υπάρχει σύστημα που να έχει ευνοήσει τόσο τα παιδιά, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους νέους, τους εργαζόμενους. Το 28,7% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Κούβας δίνεται σε κοινωνικές δαπάνες, είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα και το σύστημα Υγείας, από τα οποία κανείς δεν εξαιρείται. Υπογράμμισε ακόμα τη διεθνιστική αλληλεγγύη που η Κούβα προσφέρει τόσο απλόχερα, όσο τη δέχεται από τους λαούς του κόσμου.

Κλείνοντας σημείωσε ότι στις 28 Γενάρη συμπληρώνονται 156 χρόνια από τη γέννηση του Χοσέ Μαρτί, ο οποίος όπως είπε ενσάρκωσε την πνευματική διάσταση και τις αξίες της Κουβανικής Επανάστασης και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στον αγώνα των Κουβανών.

Η Κούβα θα νικήσει

Πριν από 20 χρόνια, με την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, οι ιμπεριαλιστές πανηγύριζαν έξαλλα. Πίστεψαν ότι ήταν θέμα χρόνου να «λυγίσει» και η Κούβα, σημείωσε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας. Ωστόσο, όπως επισήμανε, φάνηκε η υπεροχή των επαναστατικών θεσμών. Η Κούβα, συνέχισε, έδωσε τις πιο δύσκολες εξετάσεις και τις πέρασε με επιτυχία, σημειώνοντας ένα πραγματικό οικονομικό και κοινωνικό θαύμα, ανεβάζοντας το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και σημειώνοντας σημαντικές κατακτήσεις που οι λαοί των καπιταλιστικών χωρών δεν τις έχουν καν φανταστεί.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας δε σταμάτησε ποτέ, παρά τεράστιες δυσκολίες. Κατέληξε, λέγοντας ότι δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν πολλά. Η Κούβα, όμως, με τη στήριξη των λαών όλου του κόσμου, παλεύει και θα νικήσει.

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, Κώστας Τουμασάτος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του συλλόγου «Εύγερος», Παναγιώτης Λυκούδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής του ΚΚΕ, επίσης οι πρέσβεις της Ουρουγουάης και της Αγκόλα, ο δήμαρχος Νίκαιας, Στέλιος Μπενετάτος, συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι και εκπρόσωποι φορέων και μαζικών οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ