Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισες αποστάσεις από τον απεσταλμένο της ΕΕ

Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ισραηλινή αιματηρή επίθεση, αλλά και για την καθυστέρηση της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα επέρριψε στη «Χαμάς» ο Ευρωπαίος επίτροπος

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την καταστροφή που έχει υποστεί η Λωρίδα της Γάζας από την 23ήμερη ισραηλινή επίθεση ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ, που επισκέπτεται την περιοχή. Ο Λουί Μισέλ επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ αποστέλλει έκτακτη βοήθεια ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ και τόνισε ότι οι Βρυξέλλες «έχουν κουραστεί να βλέπουν τα χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών που δίνονται για την οικοδόμηση υποδομών στα παλαιστινιακά εδάφη, να χάνονται επαναλαμβανόμενα από τις ισραηλινές επιχειρήσεις».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, όμως, εξαπέλυσε δριμεία λεκτική επίθεση και κατά της «Χαμάς». Τόνισε ότι φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την καταστροφή που υπέστη η Λωρίδα της Γάζας και ο λαός της και κατέληξε ότι είναι «μια τρομοκρατική οργάνωση, η οποία αν δεν αλλάξει το χαρακτήρα της, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ συνομιλητής». Χωρίς να το πει ευθέως, φάνηκε να επιρρίπτει ευθύνες στη «Χαμάς» και για τις καθυστερήσεις στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ευθύνες για το ίδιο ζήτημα επέρριψε και στον ισραηλινό στρατό, ζητώντας να λειτουργήσουν απρόσκοπτα όλα τα μεθοριακά περάσματα.

Διπλωματικές επαφές

Πρόταση διαρκούς εκεχειρίας, αρχής γενομένης από την 5η Φεβρουαρίου, κατέθεσε η αιγυπτιακή διπλωματία προς τη «Χαμάς» και το Ισραήλ. Προτείνει την παράλληλη έναρξη ενδο-παλαιστινιακού διαλόγου σε αιγυπτιακό έδαφος, στις 22 Φεβρουαρίου, με στόχο να αποφασιστούν και ημερομηνίες για τη διεξαγωγή προεδρικών και γενικών εκλογών. Το περιεχόμενο της πρότασης δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπο της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», καθώς η πρόταση εκεχειρίας αφορά, εκτός από τη «Χαμάς», τις «Φατάχ», «Τζιχάντ», Λαϊκό Μέτωπο και Δημοκρατικό Μέτωπο.

Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών διέρρεαν ότι θα εξετάσουν την αιγυπτιακή πρόταση, αν και κατέθεσαν, επίσης, τις δικές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ πρότεινε 18μηνη κατάπαυση πυρός και η «Χαμάς» 12μηνη κατάπαυση πυρός με ταυτόχρονη λειτουργία όλων των μεθοριακών περασμάτων της Λωρίδας της Γάζας.Η «Χαμάς» φέρεται, επίσης, να δέχτηκε την ανάπτυξη Τούρκων και Ευρωπαίων παρατηρητών στα παλαιστινιο-αιγυπτιακά σύνορα, αποκλείοντας όμως την παρουσία Ισραηλινών παρατηρητών.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης δεν απάντησε, όταν ρωτήθηκε αν θα γίνει δεκτή η ανάπτυξη παρατηρητών της Παλαιστινιακής Αρχής, δηλώνοντας, απλώς, ότι «η εξουσία στη Γάζα ανήκει στη Χαμάς». Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ν' αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων για ν' αποφευχθεί η λαθραία είσοδος όπλων μόνο αν αναπτυχθούν δυνάμεις της Π. Αρχής.

Στην περιοχή φτάνει αύριο πιθανότατα για τις πρώτες του επαφές και ο νέος απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, ο πρώην Γερουσιαστής Τζον Μίτσελ, ενώ αναμένεται και ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, Χαβιέ Σολάνα. Και οι δύο αναμένεται να συζητήσουν τις υπάρχουσες προτάσεις εκεχειρίας με Παλαιστινίους, Ισραηλινούς, Αιγυπτίους και Ιορδανούς.

Οργή για την υποκρισία BBC και Sky News

Μετά το BBC και το δίκτυο Sky News αρνήθηκε, χτες, να μεταδώσει τηλεοπτικό μήνυμα από 13 μεγάλες βρετανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις και τη δημόσια Επιτροπή Αμεσης Αντιμετώπισης Καταστροφών, το οποίο κάνει έκκληση για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό λαό στη Γάζα μέσα από τη μετάδοση στοιχείων και εικόνων από την περιοχή. Οι διοικήσεις και των δύο δικτύων υποστήριζαν ότι έτσι «προστατεύουν την αμεροληψία τους ως ιδρύματα μετάδοσης ειδήσεων».

Η στάση τους έχει προκαλέσει κατακραυγή στην Αγγλία, ιδιαίτερα κατά του BBC που λειτουργεί με χρήματα των Βρετανών φορολογουμένων. Εκτός από ανθρωπιστικές οργανώσεις, βουλευτές και άλλες προσωπικότητες, δεκάδες χιλιάδες τηλεθεατές διαμαρτυρήθηκαν με μηνύματά τους κατηγορώντας τα δίκτυα ότι υπέκυψαν σε πιέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης και ότι δε δείχνουν αμεροληψία αρνούμενα να μεταδώσουν εικόνες από τη μία πλευρά της διένεξης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ