Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κοινωνικός αυτοματισμός» κατά των αγροτών
  • Να στρέψει άλλες κοινωνικές ομάδες κατά των αγροτικών κινητοποιήσεων επιχειρεί η κυβέρνηση, θορυβημένη από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των αγροτών που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα
  • Επίδειξη αδιαλλαξίας από τον Κ. Καραμανλή

Τον κοινωνικό αυτοματισμό επιστρατεύει τώρα η κυβέρνηση για να πλήξει τον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς, καθώς τα «μέσα» που χρησιμοποίησε μέχρι τώρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Αντίθετα, κόντρα στους αρχικούς σχεδιασμούς του κυβερνητικού επιτελείου, τα μπλόκα όχι μόνο πληθαίνουν, αλλά και αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των αγροτών που βγαίνουν στους δρόμους του αγώνα. Αυτός ακριβώς είναι και ο μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης, που αναζητεί εναγωνίως τρόπους να σπάσει τα μπλόκα. Η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν οι γαλάζιοι αγροτοσυνδικαλιστές ως όχημα σε αυτή την κατεύθυνση δεν πέτυχε το στόχο της όπως περίμεναν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Από χτες είναι φανερή μια σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης, τόσο σε φραστικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, δίχως όμως να φτάσει σε μια μετωπική σύγκρουση μαζί τους. Βασικό όπλο της σε αυτή τη φάση είναι ο κοινωνικός αυτοματισμός, η προσπάθεια δηλαδή να στρέψει άλλες κοινωνικές ομάδες κατά των αγροτών, στη βάση ότι ήδη παίρνουν πολλά με το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ και πρέπει να ανοίξουν άμεσα οι δρόμοι. Πρόθυμους συμμάχους σε αυτό το στόχο η κυβέρνηση βρήκε ήδη τους εμποροβιομηχάνους (ΕΒΕΑ, ΣΒΒΕ), μεγαλοξενοδόχους, κ.ά.

Η κυβέρνηση συντονίζει και καλύπτει πλήρως όλη αυτήν την επιχείρηση. Μετά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκη που έσπευσε να ανακοινώσει ότι δέχτηκε τηλεφωνήματα - διαμαρτυρίας «από άλλες κοινωνικές ομάδες» ότι τάχα η κυβέρνηση «έδωσε πολλά χρήματα στους αγρότες», τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής. Μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση των γυναικών της ΝΔ, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε επίδειξη αδιαλλαξίας, ζητώντας να ανοίξουν οι δρόμοι: «Παρά τα ασφυκτικά περιθώρια, διατίθενται 500 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση των αυξημένων προβλημάτων του αγροτικού τομέα», σπεύδοντας να προσθέσει και «τα 120 εκ. ευρώ, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Ακολούθησε το μήνυμα αποφασιστικότητας: «Αυτά μπορεί - χωρίς κανένα άλλο περιθώριο - να κάνει η Πολιτεία την ώρα αυτή. Αυτή είναι η δυνατότητα που έχει, κάτω από τις δύσκολες περιστάσεις για τις οικονομίες όλου του κόσμου. Δε γίνεται να ξεπερνούμε τις αντοχές της Οικονομίας». Μπαίνοντας επικεφαλής της επιχείρησης του κοινωνικού αυτοματισμού συμπλήρωσε: «Την ώρα ωστόσο αυτή είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουν οι δρόμοι της χώρας. Να μην είναι αιχμάλωτη ολόκληρη η κοινωνία, με τον ιδρώτα της οποίας συγκεντρώνονται οι πόροι για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου. Να μην προκαλούνται ζημιές σε άλλες παραγωγικές ομάδες. Να μην επιβαρύνεται, ακόμη περισσότερο, η οικονομία».

Πάντως, στην κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν άμεσα το ενδεχόμενο της χρήσης αστυνομικής βίας κατά των αγροτών, δίχως βέβαια να αποκλείεται για τη συνέχεια και ανάλογα με τη συμμετοχή στα μπλόκα.

Οι γαλάζιοι βουλευτές, που αρχικά είχαν βγει στο «πλευρό» των αγροτών, τώρα τους καλούν να ανοίξουν τους δρόμους, προσπαθώντας να πείσουν ότι ήδη έχουν πάρει πολλά! «Τα 500 εκατ. που δίνει η κυβέρνηση σήμερα, είναι πολλά όπως και να το κάνουμε στη σημερινή συγκυρία», υποστήριξε ο Γ. Μανώλης (στον «Αλφα 9,89»), διαπιστώνοντας «λάθη» στο χειρισμό της υπόθεσης, όπως ότι έπρεπε να εξειδικευτεί το πακέτο «πριν βγει ο κόσμος στο δρόμο». Δεν έκρυψε όμως την ανησυχία που διακατέχει το κυβερνητικό επιτελείο λέγοντας ότι «αυτό που κάνει τα πράγματα δύσκολα είναι ότι υπάρχουν πολλά μπλόκα με διαφορετικά αιτήματα»... Παράλληλα, έχει ξεκινήσει μια κινδυνολογία ότι τάχα η χώρα απειλείται με πρόστιμα από τις Βρυξέλλες, επειδή η κυβέρνηση «παράνομα» ενισχύει το μειωμένο εισόδημα των αγροτών! «Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση καταλάβει ότι αυτά τα χρήματα που θα δοθούν, θα δοθούν για εισοδηματική ενίσχυση και όχι για αποζημιώσεις λόγω φυσικών καταστροφών, όπως εμείς θέλουμε να λέμε, θα φάμε ισόποσο πρόστιμο», υποστήριξε ο Θ. Καράογλου και το ίδιο «επιχείρημα» αναπαρήγαγαν και άλλοι γαλάζιοι βουλευτές. Από την πλευρά του, ο Γ. Τραγάκης παραδέχτηκε πως «δεν είναι κομματικά υποκινούμενες» οι κινητοποιήσεις, ενώ αποδοκίμασε ότι θα υπάρξουν αστυνομικά μέτρα σε βάρος τους: «Οχι, βέβαια», ήταν η κατηγορηματική απάντησή του στο σχετικό ερώτημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ