Τρίτη 27 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σκόπιμη «υποβάθμιση» της εκλογολογίας

Να ρίξει τους τόνους της εκλογολογίας, που η ίδια προκάλεσε και τροφοδοτεί, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να διευκολύνει τις κινήσεις της το επόμενο διάστημα.

Το σενάριο όμως των πρόωρων εκλογών ακόμα και πριν από τις ευρωεκλογές παραμένει ορθάνοιχτο, καθώς αποφεύγει πεισματικά να το διαψεύσει κατηγορηματικά ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, θέλοντας προφανώς να κρατήσει τα χέρια του λυμένα και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Παρόλο που προκλήθηκε ο πρωθυπουργός δε θέλησε να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση ούτε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή ούτε στις ομιλίες που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες. Μιλώντας σε εκδήλωση της νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επιτέθηκε σε «εκείνους που παίζουν παιχνίδια μικροπολιτικής και κινδυνολογούν για να εισπράξουν κομματικά οφέλη ενόψει των ευρωεκλογών», επιχειρώντας να στείλει, έμμεσα, το μήνυμα ότι η μοναδική εκλογική αναμέτρηση είναι αυτή των ευρωεκλογών. Από την άλλη δικαιολόγησε όλα τα μέτρα που έχει πάρει τελευταία στο όνομα του «περιορισμού των συνεπειών της κρίσης». Ταυτόχρονα, βέβαια, υπερασπίστηκε την πολιτική που προκάλεσε την κρίση, τονίζοντας ότι η ΕΕ «μπορεί και οφείλει να επιμείνει στη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, στη στρατηγική που κάνει την ευρωπαϊκή οικονομία πιο ανταγωνιστική»...

Σε κάθε περίπτωση το θέμα των πρόωρων εκλογών, όπως παραδέχονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, θα κριθεί πιθανότατα το Μάρτη, κυρίως με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Μέχρι τότε η κυβέρνηση επιθυμεί να χαμηλώσουν οι τόνοι και στο πλαίσιο αυτό επιδιώκει να αποσυνδέσει το τελευταίο μπαράζ «παροχών» (διάβαζε ψίχουλων) από τους εκλογικούς σχεδιασμούς της. «Με στοχευμένες δράσεις η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κυρίως τα ζητήματα εκείνων των τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», υποστήριξε ο Ευ. Αντώναρος, σχολιάζοντας τις δήθεν παροχές, όπως το επίδομα θέρμανσης, τις θέσεις απασχόλησης στο δημόσιο με λεφτά του ΟΑΕΔ, κ.ά. Εσπευσε βέβαια να επισημάνει ότι «αυτό γίνεται με σύστημα και μέσα στα πλαίσια, βεβαίως, τόσο των κοινοτικών κανόνων που ισχύουν, όσο και των δυνατοτήτων που επιτρέπει και στη χώρα μας η διεθνής οικονομική κρίση, που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Την άποψη ότι «δε θα γίνουν εκλογές», επειδή «δεν τις χρειάζεται η Ελλάδα, δεν τις χρειάζεται η οικονομία», εξέφρασε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας ότι «χρειάζεται να επικεντρωθούμε στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά ζητήματα που υπάρχουν αυτήν την ώρα ανοιχτά και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη».

Την απουσία αυτοδυναμίας με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο διέβλεψε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, ο οποίος μάλιστα θεώρησε πολύ πιθανό το σενάριο των «διπλών εκλογών» τον Ιούνη, δηλαδή μαζί εθνικές και ευρωεκλογές. Στο θέμα της εκλογολογίας έχει εμπλακεί και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2010. Σε μια προσπάθεια να «στριμώξει» το ΠΑΣΟΚ ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε (στην «Απογευματινή» της Κυριακής) ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τη δεύτερη θητεία του Κάρ. Παπούλια, προκαλώντας το ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να εμπλέκεται το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μικροκομματικά παιχνίδια», ωστόσο στη συνέχεια «κάλυψε» τον υπουργό Εσωτερικών λέγοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να μην προσανατολίζεται προς την κατεύθυνση την οποία διατύπωσε ο κ. Παυλόπουλος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποπροσανατολισμός με παρατεταμένη εκλογολογία(2009-08-08 00:00:00.0)
Νέα εσωκομματική ένταση(2009-02-12 00:00:00.0)
Ξορκίζει την εκλογολογία(2009-01-30 00:00:00.0)
Τώρα ζητά πρόωρες εκλογές(2000-02-04 00:00:00.0)
Στον αστερισμό των εκλογικών σεναρίων(1999-12-23 00:00:00.0)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών(1996-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ