Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κλιμακώνει τον αγώνα η αγροτιά

Συνέχεια στον αγώνα της δίνει η μικρομεσαία αγροτιά που πορεύεται με τις δυνάμεις της ΠΑΣΥ. Το 2009 ξεκινάει με νέες κινητοποιήσεις και το νέο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για τις 12 του Γενάρη. «Παρών» δήλωσαν ήδη Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα, καθώς και η Ηλεία και θα ακολουθήσουν κι άλλες αγροτικές περιοχές. Η κινητοποίηση αυτή πρόκειται να λάβει πανελλαδικό χαρακτήρα, μια και σε όλες τις περιοχές της χώρας, σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, σε όλα τα αγροτικά προϊόντα υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Η νέα πανελλαδική κινητοποίηση που ανακοίνωσε η ΠΑΣΥ έρχεται ως συνέχεια των αγροτικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, τον περασμένο Δεκέμβρη, αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η αγροτιά καλείται να παλέψει, να εντείνει και να κλιμακώσει τον αγώνα της ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος που εφαρμόζεται από τους εκάστοτε διαχειριστές - κυβερνώντες. Καλείται να παραμερίσει όλους αυτούς που επιχειρούν να θολώσουν τα νερά και να πλαγιοκοπήσουν το συνεπές αγροτικό κίνημα. Οι διεκδικήσεις που προβάλλει το συνεπές αγροτικό κίνημα ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και δείχνουν την ουσιαστική διέξοδο και την προοπτική του αγώνα. Η αγροτιά καλείται να διεκδικήσει τιμές επιβίωσης και καθιέρωση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, που θα τους προσφέρουν μιαν ελάχιστη προστασία. Καλείται επίσης να διεκδικήσει: Μείωση του κόστους παραγωγής. Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές. Στήριξη των συνεταιρισμών με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών. Να δίνονται οι επιδοτήσεις στην παραγωγή και να αναπροσαρμόζονται τιμαριθμικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών, όπως και να καταργηθούν οι όποιες παρακρατήσεις έχουν επιβληθεί.

Σ' αυτόν τον αγώνα δε χωράει συμβιβασμός, υποχώρηση και συναίνεση. Δε χωράνε οι τεχνητοί διαχωρισμοί που καλλιεργούν αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ, ανάμεσα σε παλιούς και νέους αγρότες. Ούτε χωράνε οι αυταπάτες που καλλιεργούν. Το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα όσα θέτουν και διαλαλούν οι συμβιβασμένοι γαλαζοπρασινορόζ αγροτοσυνδικαλιστές και οι όποιες «συντονιστικές επιτροπές» έχουν εμφανιστεί. Το συνεπές αγροτικό κίνημα έχει σταθερό διεκδικητικό πλαίσιο κι επιμένει σ' αυτό και τα αιτήματα που θέτει ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών και δίνουν διέξοδο και προοπτική στον αγώνα τους. Κι ο αγώνας αυτός απαιτεί ένα αγροτικό κίνημα καλά οργανωμένο, αποτελεσματικά συντονισμένο και σωστά προσανατολισμένο. Ενα αγροτικό κίνημα αποφασισμένο να συγκρουστεί με την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική. Αποφασισμένο να την ανατρέψει, μπορεί και να φέρει θετικά αποτελέσματα.

Η αγροτιά οφείλει επίσης να κατανοήσει ότι ο αγώνας της θα πρέπει να έχει μακρύτερη στόχευση. Θα πρέπει να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, να κάνει ποιοτικά άλματα, να είναι συνεχής και να έχει σταθερή και σαφή πολιτική κατεύθυνση. Η μικρομεσαία αγροτιά καλείται να συντονίσει την πάλη της με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής. Καλείται από την πλευρά της να παλέψει για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία, τον παραγωγικό συνεταιρισμό δίπλα στην κοινωνική παραγωγή. Εδώ βρίσκεται το μέλλον της!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ