Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Πανελλαδική αγωνιστική κάθοδος

Με μπροστάρη την ΠΑΣΥ στήνονται νέα μπλόκα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Αρχή από την Αρτα, ακολουθούν τα Χανιά, μετά η Βοιωτία και συνεχίζει η Θεσσαλία

Σε πανελλαδικό αγωνιστικό συντονισμό προχωρά το συνεπές αγροτικό κίνημα με πρωτεργάτη την ΠΑΣΥ. Σε πολλές περιοχές της χώρας τα τρακτέρ ετοιμάζονται να πάρουν θέσεις μάχης, ενώ σε κάποιες περιοχές έχουν κατέβει ήδη στους δρόμους του αγώνα. Παράλληλα αγροτικά συλλαλητήρια και αγροτικές συσκέψεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε μια σειρά περιοχών της χώρας. Η μικρομεσαία αγροτιά έχει μπροστά της μόνο την αγωνιστική προοπτική και το δρόμο της πάλης, με διεκδικητικό πλαίσιο τέτοιο που θα αντιπαλεύει τις αντιαγροτικές εντολές της ΚΑΠ και του ΠΟΕ, θα προβάλλει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις και θα δίνει προοπτική στον αγώνα.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της αγροτιάς βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ως συνέχεια των αγώνων που προηγήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Τη βδομάδα που πέρασε οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής έβγαλαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νέας Τρίγλιας και οι αμπελουργοί του Τυρνάβου βγήκαν με τα τρακτέρ τους στο δρόμο Λάρισας - Ελασσόνας έξω από το χωριό Δαμάσι.

Αύριο Δευτέρα 11/1 γίνεται αγροτικό συλλαλητήριο στην Αρτα στις 10 π.μ., στη γέφυρα της πόλης και μεθαύριο Τρίτη 12/1 γίνεται αγωνιστική συγκέντρωση αγροτών στα Χανιά στις 11 π.μ., στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Στη Βοιωτία την Πέμπτη 14 Γενάρη οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ κατευθύνονται με τα τρακτέρ στο Κάστρο στον κόμβο της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλία σε σύσκεψη εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των τεσσάρων θεσσαλικών νομών που γινόταν χτες στην Καρδίτσα η πρόταση ήταν για κάθοδο των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας επί της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 18 Γενάρη.

Παράλληλα, σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας προετοιμάζονται να γίνουν συσκέψεις αγωνιστικής προοπτικής. Αύριο Δευτέρα 11/1 γίνεται στον Εβρο ευρεία αγροτική σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας στις 6 μ.μ. Η γραμματεία της ΠΑΣΥ Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει επίσης αύριο Δευτέρα αγροτική σύσκεψη στις Αρχάνες στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στις 6.30 μ.μ..

Ο δρόμος της ΠΑΣΥ

Ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς πρέπει να θεριέψει και ν' απλωθεί σε όλη τη χώρα με άξονα πάλης το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ. Κόντρα και ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων. Κόντρα και ενάντια στις αντιαγροτικές προσταγές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Αυτή είναι η πολιτική που ευθύνεται για τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η πολιτική που οδηγεί την μικρομεσαία αγροτιά στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Η πολιτική που συρρικνώνει την αγροτική παραγωγή, που ρίχνει τις τιμές των αγροτικών προϊόντων σε εξευτελιστικά επίπεδα, που επιτρέπει τις μαζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από ξένες χώρες, που οδηγεί στη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών επιχειρηματιών.

Η αγωνιστική διεκδίκηση αιτημάτων που κινούνται εντός του πλαισίου της νέας ΚΑΠ και των αποφάσεων της ΕΕ δεν δίνει καμία προοπτική και καμία λύση στα προβλήματα της αγροτιάς. Αντιθέτως τα προβλήματα όλο και θα μεγεθύνονται. Στην πρώτη γραμμή των αγωνιστικών αιτημάτων που θέτει η ΠΑΣΥ, είναι η διασφάλιση κατώτατων εγγυημένων τιμών που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους μικρομεσαίους αγρότες. Είναι η συνέχιση του αγώνα για την ανατροπή της ΚΑΠ και της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Για την δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων εφαρμογής μιας άλλης φιλοαγροτικής - φιλολαϊκής πολιτικής.

Διαχωρισμός που ωφελεί τους μεγαλοαγρότες

Ο αγώνας που απαιτείται να δοθεί πρέπει να έρχεται σε αντιπαράθεση με την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική είτε αυτή την εφαρμόζει κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είτε κυβέρνηση της ΝΔ. Η αγροτιά καλείται να κατέβει μαζικά στους δρόμους του αγώνα και ν' αντιπαλέψει την πολιτική ξεκληρίσματός της και να διεκδικήσει την επιβίωσή της στα χωριά και στα χωράφια της.

Σ' αυτή την κατεύθυνση η μικρομεσαία αγροτιά δεν μπορεί να συμπορευτεί με τους μεγαλοαγρότες, που έχουν ως αρχή τους, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Δεν μπορεί να συμπορευτεί με όσους στηρίζουν την πολιτική ξεκλήρισματός της.

Την ώρα που ο «έλεγχος υγείας» της νέας ΚΑΠ οδηγεί στο να πεταχτούν εκτός επιδοτήσεων όσοι εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα, οι αγωνιζόμενοι μικρομεσαίοι αγρότες οφείλουν να έχουν ανοιχτό το μέτωπο της αντιπαράθεσης με κείνες τις δυνάμεις που ζητούν ακριβώς αυτό: να πεταχτούν εκτός επιδοτήσεων οι μικροί και φτωχοί αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και ένα εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν.

Το αίτημα να στηριχτούν μόνο οι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» - που θέτει τόσο η «Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή» (ΠΑΣΕ) που απαρτίζεται βασικά από αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά συμμετέχουν και αγροτικά στελέχη της ΝΔ, όσο και η «Συντονιστική Επιτροπή» που απαρτίζεται βασικά από γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές της Λάρισας και από κοντά είναι και αγροτικά στελέχη του ΣΥΝ - οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα τη φτωχή και μικρή αγροτιά. Είναι το αίτημα που θέτουν και οι ξεπουλημένες διοικήσεις των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Πρόκειται για ένα αίτημα κομμένο και ραμμένο στις αντιαγροτικές εντολές της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνώντων που ζητούν τη μείωση της στήριξης των αγροτών και τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών αγροτών. Είναι κομμένο και ραμμένο στις επιδιώξεις και στους κερδοσκοπικούς σχεδιασμούς των ευρωπολυεθνικών.

Το να κοπούν οι επιδοτήσεις από τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» ή να μην λαμβάνονται μέτρα στήριξης για τους «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα για όσους μικρομεσαίους αγρότες θεωρηθούν «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» έτσι όπως έχουν τα πράγματα.

Και όσοι πιστεύουν το αντίθετο αυταπατώνται οικτρά. Η ΠΑΣΥ βέβαια θέτει ως ένα από τα βασικά της αιτήματα να μη γίνει κανένας διαχωρισμός σε «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».

Τα αιτήματα που έχουν θέσει στο πρόσφατο παρελθόν και θέτουν και τώρα και οι δύο αυτές «Συντονιστικές», όπως και οι ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, σε καμία περίπτωση δεν είναι αιτήματα που έχει ανάγκη η μικρομεσαία αγροτιά.

Οι διεκδικήσεις τους περιορίζονται στην άμεση καταβολή των επιδοτήσεων, στο πάγωμα των δανείων, στην καταβολή κατ' εξαίρεση αποζημιώσεων. Η αγροτιά δεν μπορεί επίσης να ελπίζει σε τίποτα όταν τίθεται ως αίτημα η χάραξη εθνικής στρατηγικής. Αιτήματα για χάραξη εθνικής στρατηγικής είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης για να συνεχίσει την πολιτική κοροϊδίας της αγροτιάς και απαρέγκλιτης εφαρμογής των αντιαγροτικών αποφάσεων της ΕΕ. Και μάλιστα αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για τον αποπροσανατολισμό και τη διάλυση των κινητοποιήσεων, όταν ήδη η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει κοινωνικό διάλογο για τις 25 και 26 του Γενάρη.

Η μόνη προοπτική

Για την ΠΑΣΥ ο αγώνας των μικρομεσαίων αγροτών αφορά στην ίδια την επιβίωσή τους. Ο αγώνας της αγροτιάς δεν μπορεί να περιστρέφεται σε διαχειριστικές βελτιώσεις της ΚΑΠ και να αρκείται σε λίγα ψίχουλα παροχών. Ο αγώνας της αγροτιάς θα πρέπει να δοθεί για την ανατροπή της ΚΑΠ και της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Θα πρέπει να δοθεί για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας υπέρ των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του λαού. Μια αγροτική ανάπτυξη έξω και μακριά από τα σημερινά πλαίσια της ΚΑΠ και της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, η οποία θα στηρίζεται στον κεντρικό παραγωγικό σχεδιασμό του κράτους, στις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές κινητοποιήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Αυτή είναι η προοπτική του αγώνα που προτάσσει η ΠΑΣΥ. Και σ' αυτή την κατεύθυνση καλείται να πορευτεί το αγροτικό κίνημα. Και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει παράλληλα με τους αγώνες του σήμερα να προωθείται η ανασύσταση, ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του αγροτικού κινήματος, με την ενίσχυση του αγωνιστικού του πόλου, που είναι η ΠΑΣΥ. Η αγροτιά καλείται στις κινητοποιήσεις που έρχονται να απομονώσει τους υπονομευτές του αγώνα της και τους εκφραστές των συμφερόντων των επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι φτωχοί και μικροί αγρότες καλούνται ακόμα να συνειδητοποιήσουν ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας τους, πρέπει να είναι κοινός με την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, γιατί κοινά είναι τα προβλήματα, κοινός ο αντίπαλος, κοινά και τα συμφέροντά τους και κοινός ο εκμεταλλευτής τους.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ