Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10571

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής

{ΝΤΕΓΚΑ}

Eurokinissi

{ΝΤΕΓΚΑ}
Την ώρα που και στον τομέα του πολιτισμού αρχίζει ήδη να μορφοποιείται ως «εικόνα» της κυβερνητικής πολιτιστικής πολιτικής η εφαρμογή των «σωσιβίων» του αστικού κράτους προς το κεφάλαιο, στον ίδιο το χώρο συμβαίνουν όμορφα πράγματα, πέρα από το τι θέλει να «πλασάρει» ως «πραγματικότητα» σήμερα η κυβέρνηση, τόσο σε ό,τι αφορά στην αξιακή της ιεράρχηση ως προς το τι θεωρεί «πρόβλημα», όσο και ως προς τις λύσεις που προτείνει.

Ξεχωρίζουμε τη μελωδική αναδρομή στη ζωή και το έργο του δημοφιλούς συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη, που με το όνομα Κώστας Γιαννίδης σφράγισε το ελληνικό μουσικό θέατρο από το 1930 έως το 1960. Η παράσταση με τίτλο «Το μικρόβιο του έρωτα» ανεβαίνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο «Ακροπόλ». Ενδεικτική της κατάστασης η «λεπτομέρεια»: Το έμπειρο δυναμικό (ορχήστρα, χορωδία, μπαλέτο, ηθοποιοί, τραγουδιστές) της παράστασης εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Ξεχωριστή, επίσης, η έκθεση με τίτλο «η πλήρης συλλογή γλυπτών του Εντγκάρ Ντεγκά». Εβδομήντα τέσσερα μπρούντζινα γλυπτά του μεγάλου δημιουργού παρουσιάζονται στο Μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο. Ανάμεσά τους και η δημοφιλής «Μικρή δεκατετράχρονη χορεύτρια».

{ΛΥΡΙΚΗ}
{ΛΥΡΙΚΗ}

ΣΕΛ.  3,   5,   6


ΙΣΤΟΡΙΑ
Γερμανία: Από την επανάσταση του 1918, στη δολοφονία των Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ

ΣΕΛ.  11  -  14
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΑΤΡΟΥ - ΧΟΡΟΥ
Απολογισμός και «υπαρξιακά» προβλήματα

Ο μεγάλος στόχος του ΕΚΕΘΕΧ είναι η «χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για το θέατρο και το χορό». Χρόνια η ίδια καραμέλα από όλες τις ηγεσίες του ΥΠΠΟ. Τώρα, αυτό το αναλαμβάνει το ΕΚΕΘΕΧ...


ΣΕΛ.  4
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Μεθάνιο της αρκτικής και κλίμα

Τα τελευταία χρόνια αναβλύζει όλο και περισσότερο μεθάνιο από το βυθό των λιμνών που δημιουργεί το λιώσιμο του παγωμένου υπεδάφους της Αρκτικής, κάνοντας αυτό το αέριο του θερμοκηπίου σημαντική παράμετρο των μοντέλων κλιματικής αλλαγής.


ΣΕΛ.  7
NTOΠΙΝΓΚ
Στις αγοραίες λογικές οι αιτίες του

Η μάστιγα και της φαρμακοδιέγερσης είναι ένα ζήτημα, κατά βάση, πολιτικό. Αρα, οι θεωρίες και οι πρακτικές που διαμορφώνουν το κοινωνικό γίγνεσθαι καθορίζουν και ό,τι αφορά το ντόπινγκ.


ΣΕΛ.  15
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚH ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Ελεγχοι και μέτρα υπό ... το μηδέν!

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι αυτή με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.


ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ