ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Γενάρη 2010
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚH ΘΩΡΑΚΙΣΗ
Ελεγχοι και μέτρα υπό ... το μηδέν!

Eurokinissi

Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι αυτή με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, αρνούνται να πάρουν οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2001 - δύο χρόνια μετά το σεισμό του 1999 - η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα για τον ταχύ οπτικό προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 80.000, σε συνεργασία με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το οποίο θα είχε ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), έως σήμερα έχει γίνει ταχύς οπτικός έλεγχος σε μόλις 7.365 δημόσια κτίρια! Από αυτά, το 30% χρειαζόταν άμεσες επεμβάσεις, το 40% ήθελε επεμβάσεις αλλά όχι άμεσες, το 25% ήταν γενικά σε καλή κατάσταση και για το 5% τα στοιχεία δεν ήταν ικανοποιητικά.

Επεμβάσεις αποκατάστασης δεν έχουν γίνει σε κανένα από αυτά τα κτίρια, διότι μόλις τώρα ολοκλήρωσε η αρμόδια επιτροπή τον καθορισμό των προδιαγραφών για το δευτεροβάθμιο έλεγχο. Η αποκατάσταση των προβληματικών κατασκευών θα γίνει αφότου ολοκληρωθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος. Ας ελπίσουμε, βέβαια, έως τότε να μην έχουμε κάποιο μεγάλο σεισμό που θα ισοπεδώσει τα τρωτά αυτά κτίρια.

Η ίδια περίπου κατάσταση υπάρχει και όσον αφορά τα σχολικά κτίρια. Από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων έχει γίνει έλεγχος σε 4.671 σχολεία και πρέπει να ελεγχθούν άλλα 9.500. Από όσα ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι σε 539 απαιτείται άμεση επέμβαση, ωστόσο μόνο ένα μικρό ποσοστό έχει αποκατασταθεί.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των σχολείων στη Λέσβο, όπου για 37 από τα 187 σχολεία που εξετάστηκαν σε ελέγχους που έγιναν το 2005 και το 2006 απαιτούνται εργασίες ενίσχυσης, αλλά ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο οι μαθητές που κάνουν μάθημα σ' αυτά.


Eurokinissi

Για το πρόβλημα αυτό, το ΚΚΕ κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή σχετική Ερώτηση, που απευθύνει στους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Υποδομών, αναφέροντας τα εξής:

«Ελεγχος κλιμακίου του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2005 και στις αρχές του 2006 σε όλα τα σχολεία της Λέσβου, της Λήμνου και του Αϊ - Στράτη, κατέδειξε σοβαρά προβλήματα στις σχολικές μονάδες του Νομού. Από την έκθεση προέκυψε ότι από τα 187 σχολεία που συνολικά εξετάστηκαν, τα 37 είναι εντελώς ανυπεράσπιστα στην περίπτωση σεισμού, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα πορίσματα του ελέγχου κοινοποιήθηκαν στη Νομαρχία και στους δώδεκα δήμους του Νομού, ώστε να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η αντισεισμική θωράκιση των σχολείων. Ομως, μόλις πέντε δήμοι εκπόνησαν τις απαιτούμενες μελέτες, ενώ δεν εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις, ώστε να προχωρήσει η Νομαρχία στην αποκατάσταση των φθορών στα επικίνδυνα σχολεία, με αποτέλεσμα να μην έχουν γίνει μέχρι σήμερα οι απαραίτητες εργασίες στα κτίρια και το πρόβλημα της θωράκισης απέναντι στους σεισμούς να παραμένει. ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, ώστε, άμεσα, να γίνουν όλες οι απαραίτητες μελέτες και να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις για την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων του Νομού Λέσβου, εξασφαλίζοντας τα απαραίτητα κονδύλια αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς Συμβάσεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)».



Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ