Κυριακή 10 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζουμε τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγοτιάς

Από το αγωνιστικό μπλόκο των αγροτών της Νίκαιας τον περσινό χειμώνα

*

Από το αγωνιστικό μπλόκο των αγροτών της Νίκαιας τον περσινό χειμώνα
Το ΚΚΕ, με συνέπεια και σταθερότητα στηρίζει τους αγώνες και τα αιτήματα της μικρής και φτωχομεσαίας αγροτιάς για:

  • Κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και μη (ετεροεπαγγελματίες), με βάση τα πρόσθετα εξωγεωργικά μεροκάματα . Καμία κατάργηση των επιδοτήσεων σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας. Την κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Αγροτική παραγωγή που θα εξυπηρετεί πριν απ' όλα τις εγχώριες διατροφικές ανάγκες. Αύξηση της παραγωγικότητας της αγροτικής παραγωγής με εκτέλεση έργων υποδομής. Δίνοντας προτεραιότητα στα κτηνοτροφικά προϊόντα, τον εφοδιασμό του μεταποιητικού τομέα με εγχώριες πρώτες αγροτικές ύλες, για παραγωγή φτηνών και υγιεινών προϊόντων, με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας ζωή στην ύπαιθρο.
  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, την τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, κ.λπ.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών στους μικρούς και φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και ψαράδες τουλάχιστον για τρία χρόνια με παραγραφή των πανωτοκίων. Αμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό της προνοιακής αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες. Την κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Τη δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους, ψαράδες.
  • Την κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες.
  • Την πλήρη ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και την άμεση αντιμετώπιση των χρεών του. Αλλαγή του προσανατολισμού και κριτηρίων ένταξης στα κοινοτικά προγράμματα, για να έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα και να εντάσσονται οι μικρομεσαίοι αγρότες και εργατοαγρότες που το εισόδημα είναι μικρότερο των 30.000 ευρώ.
  • Τη διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες - κτηνοτρόφους και δωρεάν τοποθέτηση της κεντρικής εγκατάστασης ηλεκτροδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων.
  • Την αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και τη δημιουργία Αθλητικών και Πολιτιστικών Κέντρων.

Η προβολή και διεκδίκηση αυτών των αιτημάτων είναι σε αντιπαράθεση με την πολιτική της ΕΕ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην Ελλάδα, τα συμφέροντα των τραπεζικών, βιομηχανικών, εμπορικών μονοπωλίων και μεγαλοαγροτών. Ομως συσπειρωμένοι οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες μέσα από τους συλλόγους τους, τις ομοσπονδίες τους και την ΠΑΣΥ αγωνιστικά μπορούν να διεκδικήσουν λύσεις στα άμεσα και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας που θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες του λαού μας, θα σέβεται το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Το κοινό συμφέρον φτωχών αγροτών, εργατοϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις είναι η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Μόνο με τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία μπορεί να υπάρξει προοπτική, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας στην ύπαιθρο και στις πόλεις, τα προβλήματα ανισομετρίας μεταξύ αγροτικών κλάδων, να εξασφαλισθεί ισόμετρη ανάπτυξη γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών προϊόντων με στόχο την αυτάρκη και υγιεινή διατροφή του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος, τη σχεδιασμένη ανταλλαγή προϊόντων με άλλες οικονομίες με αμοιβαίο λαϊκό όφελος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ