Τρίτη 6 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά σε νέους αγώνες

Η χρονιά που πέρασε βρήκε την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα στο στόχαστρο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - των μεταρρυθμίσεων κατά την κυβέρνηση - που είχαν ως άμεση συνέπεια την παραπέρα χειροτέρευση της θέσης τους και του βιοτικού τους επιπέδου. Οι μισθοί, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υγεία και η Πρόνοια, η Παιδεία δέχτηκαν τα συντονισμένα πυρά κυβέρνησης και ΕΕ, ΣΕΒ και μεγαλοεπιχειρηματιών με την ουσιαστική πολλές φορές στήριξη ή ανοχή των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Με τα πρώτα σημάδια της οικονομικής κρίσης, πλατιά λαϊκά στρώματα ένιωσαν ακόμα πιο έντονα τη μέγκενη της αντιλαϊκής πολιτικής.

Απέναντι σε αυτή την αντεργατική λαίλαπα μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης εκδήλωσαν την έντονη αντίθεσή τους, σε τοπικό, κλαδικό και πανελλαδικό επίπεδο. Οργάνωσαν και ανέπτυξαν αγώνες που φρέναραν την αντεργατική πολιτική, δυσκόλεψαν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, υπεράσπισαν τα δικαιώματά τους. Πρωτεργάτης αυτών των αγώνων ήταν τα ταξικά συνδικάτα, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Το ΠΑΜΕ ήταν παρόν σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων. Οργάνωσε και περιφρούρησε απεργιακές κινητοποιήσεις, αντιπάλεψε απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων, στάθηκε με αποφασιστικότητα απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και την κρατική καταστολή. Η συμμετοχή σε αυτές τις κινητοποιήσεις, η συστράτευση και νέων δυνάμεων, η ανιδιοτελής δράση χιλιάδων και χιλιάδων εργατών και συνδικαλιστών μέσα και έξω από τις επιχειρήσεις είναι η ουσιαστική συνεισφορά του ταξικού πόλου.

Ακόμα σημαντικότερη είναι η προσφορά του στη διαμόρφωση και διεκδίκηση αιτημάτων και στόχων πάλης που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της εργατικής τάξης. Ο αδιάλλακτος αγώνας του ενάντια στα ιδεολογήματα της πλουτοκρατίας περί «ανταγωνιστικότητας» και αυτά της «ταξικής ειρήνης» που διαλαλούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ΣΕΒ και συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Η αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις κινητοποιήσεις της φοιτητικής και μαθητικής νεολαίας, η έμπρακτη αλληλεγγύη του και η στήριξη των νεολαιίστικων αγώνων, για ουσιαστική μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα έχει γίνει συστατικό στοιχείο της δράσης του. Είναι και αυτό μια ουσιαστική παρακαταθήκη από τους αγώνες που έγιναν.

Η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ακόμα πλατύτερη εφαρμογή της «απασχολησιμότητας» στην αγορά εργασίας σε Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους νέους ταλανίζουν εκατοντάδες χιλιάδες, προδιαγράφουν ακόμα πιο χειρότερο το 2009. Αλλωστε, το κυβερνητικό «πακέτο» των 28 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, οι φωνές του ΠΑΣΟΚ για επιτήρηση από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, οι απαιτήσεις του ΣΕΒ για μια στιβαρή πολιτική που θα πάρει και νέα μέτρα, όλα μαρτυρούν ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα βρεθούν μπροστά σε νέα επίθεση και με πρόσχημα την κρίση.

Με την εμπειρία των αγώνων που έγιναν τη χρονιά που πέρασε, με το αγωνιστικό πλαίσιο στόχων και αιτημάτων του ΠΑΜΕ, με ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό για τον ύπουλο και καταστροφικό του ρόλο, με πίστη στη δύναμη της εργατικής τάξης, οι εργαζόμενοι της χώρας μας μπορούν να ματαιώσουν τα νέα αντιλαϊκά σχέδια. Με εμπιστοσύνη στη γραμμή της ρήξης και της ανατροπής, πάντα σταθερά ενάντια στην πλουτοκρατία και στα κόμματά της, η εργατική τάξη μπορεί να κάνει αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση της πάλης της, να βάλει τη σφραγίδα της στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις της χώρας μας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ