Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Τεράστια και προφανής η ευθύνη της κυβέρνησης για τη δολοφονία

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τη δολοφονία του 15χρονου

Τις βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για την πρόσφατη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ανέδειξε χτες στη Βουλή με σχετική Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής, καταγγέλλοντας το αντιδημοκρατικό καθεστώς στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο όπως δείχνουν τα δεκάδες περιστατικά οδηγεί στην ατιμωρησία των εκάστοτε ενόχων.

Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος ισχυρίστηκε ότι η αστυνομία έχει αλλάξει και δεν είναι «βραχίων ενός αστυνομικού κράτος, γιατί το ίδιο το κράτος είναι ένα δημοκρατικό κράτος και η αστυνομία είναι ένα κομμάτι της εκτελεστικής εξουσίας στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κράτους δικαίου». Επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι η δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και είπε ότι στο εσωτερικό της αστυνομίας υπάρχει ένα αυστηρό πειθαρχικό δίκαιο που δεν αφήνει κανέναν ατιμώρητο. Η Δικαιοσύνη, είπε, θα αποφανθεί για την τύχη του αστυνομικού που οδήγησε στο θάνατο τον νεαρό μαθητή και ισχυρίστηκε ότι οι εσωτερικές πειθαρχικές διαδικασίες της ΕΛ.ΑΣ. κινήθηκαν άμεσα και «για το σώμα της αστυνομίας αυτός ο άνθρωπος και με τον τρόπο που έδρασε και με τον τρόπο που απολογείται ήδη έχει καταδικαστεί».

Κατά τον Π. Παυλόπουλο, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών κάνει σωστά τη δουλειά της, φθάνοντας στο σημείο να πει ότι «εδώ και κάμποσο καιρό πια ο πολίτης όχι μόνο δε φοβάται τον αστυνομικό αλλά τον επιζητεί»!

Αναφερόμενος στους κουκουλοφόρους έκανε λόγο για «υπονομευτές της κοινωνικής γαλήνης και στυγνούς εκμεταλλευτές της δημοκρατίας» και είπε ότι αυτοί «οι εχθροί της δημοκρατίας θα έχουν την αντιμετώπιση που τους ταιριάζει».

Οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν το κίνημα της εργατικής τάξης, το κίνημα της νεολαίας ως εχθρούς

Εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του κόμματος στην οικογένεια του δολοφονημένου μαθητή ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε μεν ότι η σημερινή αστυνομία δεν είναι αυτή που γνώρισαν και έζησαν στο πετσί τους οι κομμουνιστές πριν τη δικτατορία, ωστόσο όμως, υπογράμμισε ότι «τα γεγονότα, τα κρούσματα αυθαιρεσίας και βαρβαρότητας δεν είναι μεμονωμένα, αλλά είναι επαναλαμβανόμενα και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική τιμωρία και καταδίκη».

Ακόμα, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, και για τη δολοφονία τού επίσης 16χρονου Καλτεζά έπεσαν στα μαλακά όπως στα μαλακά πάει να πέσει και η υπόθεση με τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή στη Θεσσαλονίκη.

«Θεωρούμε, τόνισε, ότι είναι τεράστια και προφανής η ευθύνη της κυβέρνησης για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή αλλά και την αντιμετώπιση των κινητοποιήσεων αυτό το τετραήμερο. Το κλίμα, η διαπαιδαγώγηση που παίρνουν στις αστυνομικές σχολές οι αστυνομικοί είναι να καταδιώκουν τον εχθρό λαό και το κίνημά του, να αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους, το κίνημα της εργατικής τάξης, το κίνημα της νεολαίας ως εχθρούς. Ακόμα και οι δημοτικοί αστυνόμοι συμπεριφέρονται πολλές φορές - δεν είναι πολλοί αλλά είναι αρκετοί - απέναντι σε ανυπεράσπιστους μετανάστες με βαρβαρότητα, τους αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια. Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει».

Την κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενισχύουν και διάφοροι νόμοι που ψηφίστηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την τελευταία δεκαετία και κινούνται στη λογική των τρομονόμων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ και πρόσθεσε:

«Τα κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίστηκαν σε καμία εποχή από καμία κυβέρνηση με τις δυνάμεις καταστολής. Τα κοινωνικά προβλήματα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο».

Το τελευταίο διάστημα, τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα και φωτογραφίες στις εφημερίδες όπου εμφανίζονται άνθρωποι τη μια ως κουκουλοφόροι και την άλλη ως μέλη της αστυνομίας. Εμφανίζονται άνθρωποι και ως θύτες και ως θύματα.

«Εχουμε καταγγείλει, συνέχισε, πάρα πολλές φορές ότι πίσω από την κουκούλα κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να κρύβεται. Και βεβαίως είναι πολλά νέα παιδιά τα οποία φοράνε κουκούλα. Αυτά τα παιδιά θα πρέπει να καταλάβουν σιγά - σιγά, να γνωρίσουν την ιστορία και την πραγματικότητα, να γνωρίσουν ότι η κουκούλα καμία φορά δε βοήθησε το εργατικό λαϊκό κίνημα.

Είμαστε καθαροί και ξεκάθαροι: Δε θεωρούμε ότι όλοι αυτοί, οι οποίοι έδρασαν τις τελευταίες μέρες, οι λεγόμενοι κουκουλοφόροι, ήταν μαθητές. Οι μαθητές, οι νέοι, οι φοιτητές δε σπάζουν, δεν καταστρέφουν. Αυτοί που καταστρέφουν ρίχνουν λάδι στους μηχανισμούς της αστικής τάξης για να πάρει νέα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα».

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε «ότι το τελευταίο διάστημα η κατάσταση είναι απελπιστική. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχουν αντικειμενικά οι δυνατότητες και το έδειξε χθες η μαζική λαϊκή κινητοποίηση, η εργατική κινητοποίηση, ότι οι εργάτες οι άλλοι εργαζόμενοι δεν κιοτεύουν, υψώνουν το ανάστημά τους, συνεχίζουν την πάλη τους για την αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών προβλημάτων, αντιπαρατίθενται στους βασικούς πυλώνες της εφαρμοζόμενης αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής.

Είμαστε σίγουροι ότι αυτήν την κατάσταση, αυτό το παρακράτος που διαμορφώνεται, που έχει άμεση σχέση με μηχανισμούς και υπηρεσίες ντόπιες και ξένες και μπορεί κάποια στιγμή να ξεφύγει και από τον έλεγχο των κυβερνώντων, ένα παρακράτος που οικοδομείται για πολλές δεκάδες χρόνια, μόνο το εργατικό λαϊκό κίνημα, το συνειδητό, το ταξικό κοινωνικό εργατικό κίνημα μπορεί να του τσακίσει το χέρι».

Μετά το τέλος των Επίκαιρων Ερωτήσεων, οι βουλευτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ