Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Περιφρουρούν και δυναμώνουν τον αγώνα

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, συγκεντρώνονται μαθητές από τα σχολεία της Αθήνας

Από την προχτεσινή συμμετοχή μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών στην απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ
Από την προχτεσινή συμμετοχή μαθητών - σπουδαστών - φοιτητών στην απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ
«Είτε μας προκαλέσουν, είτε μας "χαϊδέψουν", δεν "τσιμπάμε". Κάνουμε αλυσίδες, γινόμαστε γροθιά. Πορευόμαστε με το ΣΑΣΑ». Χιλιάδες μαθητές για τέταρτη συνεχόμενη μέρα οργανώνουν, περιφρουρούν, ελέγχουν, ατσαλώνουν τον αγώνα τους και το περιεχόμενό του.

Πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις, προχωρούν σε αποχές και καταλήψεις, παίρνουν αποφάσεις για τη συμμετοχή τους σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια, στο οποίο καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, κλείνουν τα σημερινά ραντεβού, στο σταθμό, στη στάση, στην πύλη του σχολείου. «Θέλουν να "πνίξουν" τον αγώνα μας. Δε θα παίξουμε στο παιχνίδι τους. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να δείξουν ότι οι μαθητές φταίνε για τα επεισόδια. Στα αυτόφωρα βρίσκονται οι μαθητές, οι κουκουλοφόροι κυκλοφορούν ελεύθεροι. Να αφεθούν τώρα ελεύθεροι όσοι μαθητές συνελήφθησαν στην κηδεία του Αλέξη (...). Ομως, πάνω απ' όλα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα προβλήματα στην Παιδεία, τα δικαιώματα που μας στερούν. Πρέπει όλοι μαζί να ενωθούμε, να οργανωθούμε και να φωνάξουμε δυνατά: Αγώνας, ρήξη, ανατροπή», λέει ο πρόεδρος του 15μελούς στο 4ο ΕΛ Πετρούπολης και οι μαθητές ξεσηκώνονται.

«Θέλουμε να ακούσουμε τα παιδιά μας». Στο 3ο ΕΛ Ν. Ιωνίας με απόφαση του 15μελούς προσκαλούνται στη συνέλευση των μαθητών και οι καθηγητές. Συγκινητική στιγμή, από εκείνες που σου «μένουν», όταν καθηγήτρια παίρνει το λόγο: «Εχω δύο παιδιά. Η κόρη μου με 2 μεταπτυχιακά και ξένες γλώσσες δεν μπορεί να βρει δουλειά και ο γιος μου τρέχει από το πρωί ως το βράδυ και παίρνει 650 ευρώ. Παιδιά μου, σας εύχομαι να το αλλάξετε». Σε άλλα σχολεία, καθηγητές, από εκείνους που σέβονται τον παιδαγωγικό τους ρόλο, αποφασίζουν να μένουν στα κατειλημμένα σχολεία «μαζί με τα παιδιά μας», «για να τα προσέχουμε, να τα βοηθήσουμε».

Η χτεσινή κινητοποίηση στην πλατεία δημαρχείου στο Περιστέρι
Η χτεσινή κινητοποίηση στην πλατεία δημαρχείου στο Περιστέρι
Με το τέλος των συνελεύσεων, οι δρόμοι στις συνοικίες και τους Δήμους της Αθήνας, σε Ν. Ιωνία, Περιστέρι, Πετρούπολη, Καλλιθέα, Μεσογείων στο ύψος της Εθνικής Αμυνας, Χαλάνδρι, Βύρωνα, Γαλάτσι, Ψυχικό και αλλού, γεμίζουν και πάλι οργή, αιτήματα και συνθήματα που ξεσκεπάζουν τον ένοχο της δολοφονίας του Αλέξη: «Φονιάς των μαθητών το κράτος των αστών». Τα ραντεβού δίνονται έξω από τις πόρτες των σχολείων, στις πλατείες, στα δημαρχεία. Κίτρινα και κόκκινα περιβραχιόνια μοιράζονται και δένονται στο μπράτσο, οι πορείες ξεκινούν «όλοι αλυσίδες, όλοι πίσω από τα πανό», γίνονται καθιστικές διαμαρτυρίες. Η απάντηση σε εκείνους που θέλουν να τους σύρουν σε βρώμικα, προβοκατόρικα παιχνίδια, ξεκάθαρη: «Το Συντονιστικό περιφρουρεί τις πορείες του»...

Στην Πετρούπολη, αμέσως μετά την κινητοποίηση ακολουθεί η συγκρότηση του τοπικού Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πετρούπολης, στο οποίο συμμετέχουν σχεδόν όλα τα σχολεία της περιοχής: «Οσο προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν τόσο μας πεισμώνουν. Τόσο σιγουρευόμαστε ότι το δίκιο είναι δικό μας. Συνεχίζουμε ενωμένοι. Οργανωμένα. Δε λυγίζουμε».

Ιδια εικόνα και σε άλλες πόλεις. Μαθητές από σχολεία του Πειραιά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή. Ξεκίνησαν πορεία προς τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά με επικεφαλής τα 15μελή σχολείων που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά (ΣΑΣΠ). Κάποιοι από τις «ομάδες» που αυτοπροσδιορίζονται ως «αντιεξουσιαστές» προσπάθησαν να εμποδίσουν τους μαθητές να κάνουν την πορεία τους «ρίχνοντας σύνθημα» να πάνε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά. Η προσπάθειά τους δε στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία καθώς ο κύριος όγκος των μαθητών συνέχισε να βαδίζει συγκροτημένα για εκεί που είχαν αποφασίσει σηκώνοντας στο πόδι τον Πειραιά με τα απανωτά συνθήματά τους και ανανεώνοντας το ραντεβού τους για σήμερα στις 11 το πρωί στην προσυγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό, προκειμένου από εκεί να μεταβούν στο συλλαλητήριο της Ομόνοιας.

Καθιστική διαμαρτυρία στη Μεσογείων

Eurokinissi

Καθιστική διαμαρτυρία στη Μεσογείων
Οι «μπαχαλάκηδες» τράβηξαν ένα μέρος των μαθητών έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση όπου τέσσερις ανήλικοι συνελήφθησαν και αφέθηκαν μετά ελεύθεροι αφού σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία από τον εισαγγελέα. Συνελήφθησαν, επίσης, δύο ενήλικες, οι οποίοι κρατούνται και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

Στον Κορυδαλλό, οι αποφάσεις των μαθητών ήταν το κλείσιμο κεντρικών δρόμων της πόλης. Οι «μπαχαλάκηδες» που «εμφανίστηκαν» και εκεί, μετέτρεψαν τη μαθητική κινητοποίηση σε κυνηγητό με τα ΜΑΤ έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου οι δυνάμεις καταστολής σε πλήρη δράση πια έπνιξαν την περιοχή στα δακρυγόνα και τα χημικά.

Στο Ηράκλειο Κρήτης η συγκέντρωση ήταν στις 11.30 π.μ. έξω από το Πάρκο Γεωργιάδη και ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Στο Ρέθυμνο μαθητές μαζί με σπουδαστές και φοιτητές μετά από αποφάσεις των συλλόγων τους συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο Δημαρχείο και πορεύτηκαν στο κέντρο της πόλης με κατάληξη τη Νομαρχία.

Στη Θεσσαλονίκη, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, σπουδαστικοί σύλλογοι και επιτροπές αγώνα φοιτητικών συλλόγων, καλούν σε συγκέντρωση, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Οι μαθητές της Αλεξανδρούπολης συγκεντρώνονται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο 3ο Λύκειο, ενώ και σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Καβάλα και Δράμα θα γίνουν ανάλογες κινητοποιήσεις σε σχολεία. Στην Κοζάνη στις 12 το μεσημέρι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μετά από κάλεσμα της ΠΣΚ.

Στην Πάτρα, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών και Επιτροπές Αγώνα Φοιτητών καλούν σήμερα σε συγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλ. Γεωργίου.

Στην Καλαμάτα, με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, οι μαθητές θα προχωρήσουν σε κλείσιμο του δρόμου μπροστά από κάθε σχολείο. Το ίδιο θα γίνει σε Πύργο και Σπάρτη μετά από αποφάσεις των 5μελών και 15μελών συμβουλίων κάθε σχολείου.

Στην Κεφαλονιά, από χτες τα σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη μετά από απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα των μαθητών και θα συνεχιστεί και σήμερα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ