Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Μέχρι τη Δευτέρα το νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Δημοσιοποιήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, από τη Βρετανία, το προσχέδιο της έκθεσης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο να καλύψει τα «κενά της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ» όσον αφορά τη βάση λύσης του Κυπριακού, υποστηρίζοντας λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων. Οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίστηκαν και χτες, με το τελικό ψήφισμα να αναμένεται σήμερα ή τη Δευτέρα.

Στο προσχέδιο καλωσορίζεται η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, καθώς και η έναρξη των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων στην προοπτική μιας συνολικής και διαρκούς διευθέτησης που αυτή δημιούργησε, ενώ χαιρετίζονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η ακύρωση των στρατιωτικών ασκήσεων, με την προσδοκία να εφαρμοστούν πλήρως. Το ΣΑ επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά του ψηφίσματα για την Κύπρο, εκφράζει την πλήρη υποστήριξή του στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και αποφασίζει να παρατείνει την εντολή της για περαιτέρω περίοδο μέχρι την 15η Ιουνίου 2009.

Τέλος, ο ΓΓ καλείται να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος μέχρι την 1η Ιουνίου 2009 και να ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις, όποτε κριθεί αναγκαίο, ενώ το ίδιο το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ζήτημα, ανανεώνοντας την παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ