Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΤΗΣ «ΤΙΤΑΝ»
Αμείωτο το μακελειό στους τόπους δουλειάς

Τη δολοφονία του 123ου εργάτη από τις αρχές της χρονιάς καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Αλλος ένας εργάτης, ο 123ος από την αρχή της χρονιάς σύμφωνα με τα επίσημα μόνο στοιχεία, έχασε προχτές τη ζωή του, παλεύοντας για το μεροκάματο στη Θεσσαλονίκη. Ο θάνατός του επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στους τόπους δουλειάς βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διαρκές μακελειό στο όνομα της κερδοφορίας της εργοδοσίας. Νεκρός είναι ο αρχιτεχνίτης Τάσος Χονδρόπουλος, εργαζόμενος σε εργολαβία του «ΤΙΤΑΝ», στην έξοδο της Θεσσαλονίκης προς Καβάλα.

Ο εργάτης ανέβαινε με το ασανσέρ στην υψικάμινο της τσιμεντοβιομηχανίας για να εκτελέσει εργασίες. Εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, η ζώνη του πιάστηκε ανάμεσα στο ασανσέρ και στον τοίχο και τον τράβηξε, τεμαχίζοντάς τον. Το πτώμα του περιμάζεψε η Πυροσβεστική. Σύμφωνα με συνάδελφό του, το «ατύχημα» προκλήθηκε γιατί «είχε αποσυνδεθεί η φυσούνα από το ασανσέρ».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη δολοφονία ενός ακόμα εργάτη και σημειώνει: «Δεν πέρασαν λίγες ώρες από το απεργιακό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, όπου καταγγέλθηκαν εκτός από τη στυγνή δολοφονία του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα και οι καθημερινές δολοφονίες εργατών στους χώρους δουλειάς από την εργοδοτική αυθαιρεσία και η καταγγελία αυτή επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο». «Χρειάζεται να ξεσηκωθούν οι εργαζόμενοι, να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας τους. Να ελεγχθούν άμεσα απ' όλους τους αρμόδιους φορείς οι συνθήκες του συμβάντος και να επιβληθούν οι αυστηρότερες κυρώσεις. Τέλος, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι σε εργολάβους θεωρούνται φθηνό - αναλώσιμο υλικό για τις εργοδοσίες» καταλήγει το ΠΑΜΕ.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε προχτές και στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου η διοίκηση είχε εξαναγκάσει εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας να δουλέψουν τη μέρα της απεργίας. Μια ομάδα εργαζομένων που απασχολεί η Τράπεζα κάποιες μέρες το μήνα, δίνοντας ως αμοιβή ψίχουλα, δούλευε στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της Τράπεζας, στο ασανσέρ που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υλικών. Ενας από τους εργαζόμενους σφηνώθηκε στα τοιχώματα του ασανσέρ από το υλικό που μετέφερε, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του. Οι συνάδελφοί του τον απεγκλώβισαν εγκαίρως και μεταφέρθηκε στο ΝΙΜΙΤΣ όπου τουλάχιστον μέχρι χτες ήταν διασωληνωμένος και σε καταστολή.

Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Νομού Αττικής καταγγέλλει τη διοίκηση της Τράπεζας για το «ατύχημα» και το καθεστώς εργασίας του εργαζόμενου. Απαιτεί η Τράπεζα να καλύψει άμεσα όλα τα έξοδα νοσηλείας και περίθαλψης του συναδέλφου, να προσληφθεί όπως και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι στο μόνιμο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ