Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
«ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ»
Παρακάμφθηκε η διαδικασία έκδοσης Π.Δ. για το χαρακτηρισμό του

Η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει και αυτή στο «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Motion Team

Η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει και αυτή στο «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ, προς τους υπουργούς Πε. Χω. Δ.Ε., Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ανάπτυξης και Μακεδονίας - Θράκης, με θέμα το Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Οι κομμουνιστές βουλευτές, πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:

«Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ν. 1650/1986) τα «Εθνικά Πάρκα» ιδρύονται με Προεδρικά Διατάγματα δηλαδή μετά από προσεκτικότερο και αυστηρότερο έλεγχο νομιμότητας των σχετικών σχεδίων από το ΣτΕ.

Με Προεδρικό Διάταγμα έπρεπε να είχε χαρακτηριστεί ως «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» το Δέλτα του ποταμού Νέστου, η λίμνη Ισμαρίδα και η λιμνοθάλασσα Βιστωνίδας (την ιδιοκτησία της οποίας διεκδικεί η μονή Βατοπεδίου) με τις ευρύτερες περιοχές τους με τη λήξη της ΚΥΑ 5796/1996 (ΕΚ 854/16-9-1996), η οποία παρείχε προσωρινή προστασία σύμφωνα με τη συνθήκη Ramsar.

Στο πάρκο αυτό περιλαμβάνονται και οι εκτάσεις της πρώην «Φωνής της Αμερικής» και η λιμνοθάλασσα Βάσοβα Καβάλας.

Μετά από δέκα σχεδόν χρόνια αντί Προεδρικού Διατάγματος η κυβέρνηση εκδίδει εκ νέου Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Με αυτή δημιουργήθηκε μια περιφερειακή ζώνη Δ στη δυτική όχθη της λιμνοθάλασσας Βάσοβας Καβάλας και κατ' απαίτηση επιχειρηματικών ομίλων του ενεργειακού τομέα χωροθετήθηκε για χρήσεις χαμηλής και μέσης όχλησης, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αποθήκες καυσίμων.

Στην ίδια περιοχή λειτουργούν ήδη μονάδες μεγάλης όχλησης όπως μονάδα αποθείωσης των πετρελαίων που εξορύσσονται από τον κόλπο της Καβάλας, μονάδα μετάλλων (NASCO). Δίπλα τους όμως λειτουργούν τρία φυσικά και τεχνητά ιχθυοτροφεία.

Να σημειωθεί ότι πλησίον της έκτασης αυτής σχεδιάζεται η κατασκευή υποδομών συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων που αναμένεται να βαρύνει ακόμη περισσότερο την προστατευμένη ευρύτερη περιοχή της Βάσοβας.

Σ' αυτήν την προσπάθεια εγκατάστασης ρυπογόνων και επικίνδυνων για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων αντέδρασε για χρόνια ο λαός της Καβάλας, με αποτέλεσμα την προσωρινή ματαίωση της εγκατάστασης.

Αποδεικνύονται οι διαχρονικές πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), αφού «χαρίζουν» δημόσια λαϊκή περιουσία (λιμνοθάλασσες, λίμνες, ακτές, ορεινούς όγκους κ.α.), στη συγκεκριμένη περίπτωση τη λιμνοθάλασσα Βάσοβα και την περιοχή της, σε επιχειρηματικούς ομίλους, και επιτρέπουν τη χωροθέτηση σ' αυτήν ουσιαστικά μέσα στο «Εθνικό Πάρκο» ρυπογόνων και επικίνδυνων εγκαταστάσεων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

  • Γιατί παρακάμφθηκε η διαδικασία της έκδοσης ΠΔ για το «Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»;
  • Πότε και από ποιον ακριβώς χαρτογραφήθηκαν, αποτυπώθηκαν και εμβαδομετρήθηκαν για πρώτη φορά οι λιμνοθάλασσες του «Πάρκου»;
  • Γιατί αγνοούνται οι αποτυπώσεις του 1976, που τις δείχνουν σαφώς μεγαλύτερες, ειδικά δε τη Βάσοβα να εξαπλώνεται και εκεί όπου εμφανίστηκαν τα «δημόσια κτήματα» 116, 119 και 120 για την εγκατάσταση αποθηκών καυσίμων;
  • Ποια προγράμματα για τη βελτίωση και ανάπτυξη των λιμνοθαλασσών του «Πάρκου», ιδιαίτερα για τη βελτίωση της ιχθυοπαραγωγικής τους ικανότητας, είναι σε εξέλιξη;
  • Εκκρεμούν στις Κεντρικές Υπηρεσίες των Υπουργείων - και αν ναι ποιες - αιτήσεις οποιασδήποτε μορφής αδειοδότησης για εγκαταστάσεις μέσης, χαμηλής και μεγάλης όχλησης σε τμήματα του «Πάρκου», ιδιαίτερα δε των εταιρειών που είχαν επιχειρήσει στο πρόσφατο παρελθόν να εγκατασταθούν στη Βάσοβα;

Και καλούνται οι κ.κ. υπουργοί να καταθέσουν μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής τα παρακάτω έγγραφα:

1. Τα επίσημα διαγράμματα των λιμνοθαλασσών της περιοχής του λεγόμενου «Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», τόσο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και άλλων Υπουργείων.

2. Το Υπόμνημα ή οτιδήποτε άλλο κατέθεσε ή υπέβαλε το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιτήσεις ακύρωσης με αριθμούς 4275, 4276 και 4278/2002 που υπέβαλε το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Τ.Ε.Ε. κατά των εταιρειών που επιχειρούσαν να εγκατασταθούν στη Βάσοβα.

3. Πίνακα των δημοσίων κτημάτων γύρω και κοντά στις λιμνοθάλασσες, που έχουν διατεθεί ή παραμένουν ελεύθερα και στη διαχείριση του Υπουργείου Οικονομικών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ