Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Η οργή να γίνει οργανωμένος αγώνας

Χιλιάδες κόσμου χτες στη συγκέντρωση των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, φοιτητών - σπουδαστών, γονιών και εκπαιδευτικών

Μαζική, οργανωμένη και μαχητική απάντηση δίνουν χιλιάδες μαθητές και φοιτητές με τη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια και τη συγκροτημένη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Δίνουν απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, που μαζί με τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή, φτάνοντας στο σημείο να δολοφονεί ένα παιδί. Δίνουν απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος που στήνεται στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων τις τελευταίες μέρες. Αποστομώνουν όλους εκείνους που προσπαθούν να ταυτίσουν τον αγώνα των μαθητών, αυτό το κύμα κινητοποιήσεων που πυροδότησε η εν ψυχρώ δολοφονία του μαθητή το Σάββατο το βράδυ, με ένα «τυφλό» ξέσπασμα. Αποδεικνύουν περίτρανα, με τον μαζικό, γεμάτο παλμό, συγκροτημένο και περιφρουρημένο αγώνα τους, ότι το οργανωμένο μαζικό κίνημα δε φοβάται στημένα σκηνικά και προβοκάτσιες.

Και η απάντηση κλιμακώνεται και δυναμώνει σήμερα, με τη συμμετοχή όλου αυτού του κόσμου κι ακόμα περισσότερου, στην απεργία.

Αψηφώντας το σκηνικό τρόμου που επιχειρείται να στηθεί, από τις 11 χτες το πρωί, μαθητές από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά μαζεύονται στην Ομόνοια με τα πανό στην αγκαλιά και τα περιβραχιόνια να δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να διαδηλώσουν συγκροτημένα και περιφρουρημένα. Μαζί τους καταφθάνουν και φοιτητές και σπουδαστές από όλες τις σχολές της Αττικής, καθώς και γονείς και εκπαιδευτικοί. Στις 12.15 η συγκέντρωση έχει πια ανάψει. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή από τα χιλιάδες στόματα, από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, από τα ίδια τα πανό που στέλνουν μήνυμα πραγματικής αντεπίθεσης και ανυπακοής: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», «Πράσινα παπούτσια και ζαρντινιέρες, η καταστολή ήρθε και με σφαίρες», «Ανυπακοή και απειθαρχία, καμία θυσία για την πλουτοκρατία», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή».


*

Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απευθύνουν εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά και στη συνέχεια όλοι οι συγκεντρωμένοι τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου συμμαθητή τους. «Ο αγώνας συνεχίζεται. Η πορεία ξεκινά», δίνεται το σύνθημα από τα μεγάφωνα και η διαδήλωση ξεδιπλώνεται στην οδό Αθηνάς, πορεύεται προς το Δημαρχείο της Αθήνας και ολοκληρώνεται στο Μοναστηράκι. Ο όγκος της πορείας είναι τέτοιος που εκτείνεται σε όλο το μήκος της οδού Αθηνάς.

«Η οργή μας να γίνει αγώνας». Με το τεράστιο πανό του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας να προπορεύεται και να ακολουθούν δεκάδες άλλα τοπικών συντονιστικών και σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά, χιλιάδες μαθητές στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει. Το οργανωμένο κίνημα θα τη σπάσει». Το σύνθημα κυριαρχεί στα πανό, στα συνθήματα που πλέον παίρνουν καταγγελτικό χαρακτήρα: «Με σφαίρες και βία δε γίνεται παιδεία». «Εν ψυχρώ εκτέλεση και τρομοκρατία και μετά μας λένε για δημοκρατία». «Δολοφόνοι οι αστυνομικοί, το χέρι τους οπλίζει αυτή η πολιτική». Οι μαθητές πορεύονται αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τον αγώνα τους και το περιεχόμενό τους. Στο Θησείο σκαρφαλώνουν σε οικοδομή και κρεμάνε το πανό του ΣΑΣΑ, τα συνθήματα φουντώνουν και πάλι: «Τρομοκράτες δεν είναι οι μαθητές, είναι όσοι φυλάνε τις πολυεθνικές».


Τα μπλοκ των φοιτητών και των σπουδαστών δίνουν επίσης τον τόνο: Κόντρα στην κρατική καταστολή, απαντάμε με οργανωμένο λαϊκό κίνημα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η μαχητικότητα, η οργάνωση και το ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό πολιτικό περιεχόμενο των συνθημάτων ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της μαζικής παρουσίας των φοιτητών και σπουδαστών, οι οποίοι καλούν το λαό της Αθήνας να αντεπιτεθεί στην κρατική τρομοκρατία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ένοχο: «Κρίση, φτώχεια, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός».

«Η αντιλαϊκή πολιτική - καταστολή - αυταρχισμός σκοτώνουν τα δικαιώματά μας» τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας καλεί σε «μαζικό οργανωμένο λαϊκό αγώνα», ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση και κρατική βία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ