Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ - «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ»
«Η κατάκτηση του Μαρξισμού - Λενινισμού χρέος κάθε εργαζόμενου»

Εκδήλωση στο Λαύριο για τη συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του Μαρξισμού - Λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας

«Η γνώση είναι δύναμη, την κατακτάμε με το μαρξιστικό βιβλίο», το σύνθημα αυτό σε πανό κοσμούσε την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Λαυρίου στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και οι Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» την Κυριακή το απόγευμα με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στη διάδοση του Μαρξισμού - Λενινισμού στην εργατική τάξη της Ελλάδας». Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των 90 χρόνων του ΚΚΕ και οι Λαυριώτες που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν και βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της ΚΟ Λαυρίου ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Σήμερα η εργατική τάξη δε θα μπορούσε να σταθεί στο ύψος της αποστολής αν υποτιμούσε την επαναστατική θεωρία, τη θεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού. Δε θα μπορούσε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αντισταθεί στις σειρήνες της συναίνεσης και του συμβιβασμού και να απαντήσει στα επιχειρήματα της ανταγωνιστικότητας προσανατολίζοντας τις μάζες σε νέους διεκδικητικούς αγώνες ακριβώς τώρα που τους ζητούν να πληρώσουν ξανά την κρίση. Ακόμα πιο σημαντική όμως είναι η συμβολή της θεωρίας στο ξεκαθάρισμα της στρατηγικής του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό και της τακτικής στο λαϊκό κίνημα. Φροντίζοντας διαρκώς για τη θεωρία μας μαθαίνοντάς την ολόπλευρα και δημιουργικά. Εμείς οι εργάτες μαθαίνουμε να την αναπτύσσουμε αφού είναι οδηγός για δράση. Μαθαίνουμε να αχρηστεύομε τα ιδεολογικά όπλα των αστών. Μαθαίνουμε να αλλάζουμε τη ζωή μας. Η κατάκτηση του Μαρξισμού - Λενινισμού είναι χρέος κάθε εργαζόμενου, χρέος προς την τάξη του και υλική δύναμη στην προσπάθειά του να απελευθερωθεί από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς».


Το πώς διαδόθηκε το μαρξιστικό βιβλίο στην Ελλάδα μέσα από τη συνεχή προσπάθεια του ΚΚΕ στα 90 χρόνια της ιστορίας του, ήταν το θέμα του βίντεο που προβλήθηκε στη συνέχεια. Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

«"Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατικό κίνημα" αυτό που πρωτοδιατύπωσαν οι Μαρξ και Ενγκελς κάνει καθαρό ότι αποτελεί όχι μόνο την επιστήμη που ερμηνεύει τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων αλλά πάνω από όλα το χαρακτήρα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης αλλά και με επιστημονική ακρίβεια αποκαλύπτει τους νόμους της ταξικής πάλης. Πώς μέσα από τη συνειδητή δράση της εργατικής τάξης, την οργάνωση και την επαναστατική πάλη, αυτές οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν. Ετσι είναι μια επιστημονική και επαναστατική θεωρία, που όχι μόνο η εργατική τάξη της εποχής του Μαρξ αλλά και των επόμενων εποχών μέχρι σήμερα δε θα μπορούσε να κατακτήσει από μόνη της μόνο μέσα από την πείρα των συνθηκών της ζωής της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο ομιλητής για να αναφερθεί αναλυτικά στην υπόθεση της διάδοσης του Μαρξισμού - Λενινισμού από το ΚΚΕ και στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στα 90 χρόνια προσφοράς του.

«Η διάδοση του μαρξισμού στην εργατική τάξη περιλαμβάνει τη δυνατότητα του κομματικού και ΚΝίτικου δυναμικού να μπολιάζει τα ζητήματα της καθημερινής πάλης με τη θεωρία» επισήμανε τονίζοντας πιο συγκεκριμένα: «Θα βάλουμε το αίτημα προστασίας των εργατών από την κρίση ή θα το δέσουμε με τη θέση για νομοτελειακή εκδήλωση κρίσεων στον καπιταλισμό; Θα αναδείξουμε την απατηλή αυταπάτη ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα αντιμετωπίσει την κρίση ενώ αυτή τη γεννά και θα αναδείξουμε τη δυνατότητα και αναγκαιότητα να ανατραπούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής; Θα μιλήσουμε μόνο για τις απολύσεις σε ένα κλάδο που πλήττεται από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ή θα αναδείξουμε το ζήτημα ότι οι αναδιαρθρώσεις πηγάζουν από την ίδια την καπιταλιστική εξέλιξη και ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνολική αναδιάρθρωση του κλάδου στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας, στην κατάργηση της καπιταλιστικής δραστηριότητας στον κλάδο; Σε αυτό το έδαφος θα καλλιεργείται πιο πλατιά η αναγκαιότητα και η δυνατότητα για διάδοση του μαρξιστικού βιβλίου μέσα και έξω από το Κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ