Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Οργανωμένο λαϊκό κίνημα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια κάνει επιτακτική την ανάγκη της μαζικής, οργανωμένης δράσης του λαϊκού κινήματος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική βία και καταστολή που πάνε πακέτο. Ομως, όλα όσα έγιναν αμέσως μετά, τα τυφλά χτυπήματα, οι φωτιές, ως δήθεν απάντηση, δημιουργούν πολλά και εύλογα ερωτήματα. Γεννά ερωτήματα το πώς υπήρξε ο απόλυτος συντονισμός, σε χρόνο μηδέν, σε διάφορες πόλεις της χώρας για να ξεκινήσουν εκτεταμένες καταστροφές. Γεννά ερωτήματα το πού βρέθηκαν στη στιγμή όλα τα «πολεμοφόδια» των λεγόμενων αντιεξουσιαστών. Για ένα γεγονός που έγινε ξαφνικά... Οσα έγιναν χτες, πάντως, μπορούν να δώσουν χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με το πώς επιχειρούν να κάμψουν το λαϊκό κίνημα, αφού η συγκέντρωση του ΚΚΕ «πλαγιοκοπήθηκε» και από τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές και από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ο τρόπος που «απαντούν» στη δολοφονία λειτουργεί, επί της ουσίας, σαν βούτυρο στο ψωμί για την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αστυνομικής βίας και καταστολής. Λειτουργεί στην πραγματικότητα αποπροσανατολιστικά από την ουσία, δηλαδή από το να καταδικαστούν η κυβέρνηση και ο τρομοκρατικός μηχανισμός των δυνάμεων καταστολής του αστικού κράτους, το ίδιο το αστικό κράτος, η δικτατορία των μονοπωλίων. Γιατί τέτοιες ενέργειες από τους λεγόμενους κουκουλοφόρους, που φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους (αλήθεια, γιατί αφού κάνουν τους επαναστάτες;), υπήρξαν πάμπολλες στο παρελθόν αλλά διόλου δεν ενόχλησαν, αλλά βόλεψαν την εξουσία ενάντια στο κίνημα.

Η «αντίδραση» της σπασμένης τζαμαρίας κουκούλωσε γρήγορα την εκτέλεση του 15χρονου. Τα καμένα μαγαζιά έδωσαν το δικαίωμα στην κυβέρνηση, που είναι εχθρός του λαϊκού κινήματος και που έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη δολοφονία και συνολικά για τον άγριο μηχανισμό καταστολής, να απευθυνθεί σαν ...φίλος στο λαό για να του πει ξεδιάντροπα πως θα τον προστατεύσει από τη διατάραξη της «ομαλότητας». Λες και τη δολοφονία όπως και το δολοφόνο μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει από τους μηχανισμούς, που στο όνομα της διατάραξης της ομαλότητας εξυφαίνουν σχέδια ενάντια στον εχθρό - λαό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση βρήκε το έδαφος για να επιχειρήσει να αποτρέψει το λαό από τη δική του δράση. Αραγε, η «τυφλή βία» και τα «τυφλά χτυπήματα» κάνουν κακό στην εξουσία;

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ έχτισαν και χτίζουν ένα μηχανισμό κρατικής καταστολής με σκοπό να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. Με την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας πότε με συνοριοφύλακες, πότε με ειδικούς φρουρούς, πότε με την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, με τους σεκιουριτάδες που θα οπλοφορούν, με τα σκυλιά στις διαδηλώσεις. Ο,τι και να κάνουν οι όποιοι μηχανισμοί, που σχεδιάζουν και εκτελούν αυτά τα σχέδια, είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι θα καταλαγιάσουν το λαϊκό κίνημα.

Ο λαός πρέπει να οργανώσει την πάλη του, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, από τις μαζικές οργανώσεις, ακόμα κι αν διάφοροι μηχανισμοί δουλεύουν συντονισμένα με τα κόμματα της πλουτοκρατίας σε αντίθετη κατεύθυνση. Οι μηχανισμοί τους θέλουν να παρεμποδίσουν ένα οργανωμένο μαζικό κίνημα που αμφισβητεί την καπιταλιστική πραγματικότητα, πολύ περισσότερο όταν παλεύει για να την ανατρέψει, γιατί αυτή αποτελεί την πραγματική απειλή. Αυτό μπορεί να σαρώσει στην πορεία όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση και να ανοίξει το δρόμο μιας πραγματικής ανατροπής προς όφελος της εργατικής λαϊκής εξουσίας.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ