Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τον πήραμε είδηση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι καιροί δεν ήταν ποτέ αθώοι σε συνθήκες ταξικής πάλης, αλλά κάποιοι καιροί είναι πιο πονηροί από τους άλλους. Ετσι, επειδή είμαστε απ' αυτούς που έχουν πείρα και ξέρουν πολύ καλά το παιχνίδι των συνειρμών, δε βρίσκουμε καθόλου αθώα τα σχόλια του Α. Ντινόπουλου, βουλευτή της κυβέρνησης, στο «Μέγκα» για την καλά οργανωμένη πορεία του ΚΚΕ και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που γυρνούσε τα κανάλια και όλα αυτά διανθισμένα με τον υπαινιγμό της συνεννόησης του ΚΚΕ με το υπουργείο Εσωτερικών... Αυτά όσον αφορά τους συνειρμούς, γιατί η πραγματικότητα λέει πως το ΚΚΕ υπερασπίζεται και αγωνίζεται για την ανάπτυξη του οργανωμένου λαϊκού κινήματος με στόχο να τινάξει οριστικά και αμετάκλητα την αστική εξουσία, και την ώρα που ο κυβερνητικός βουλευτής έφτιαχνε εικόνες στα μυαλά των τηλεθεατών, τη διαδήλωση του ΚΚΕ τη χτυπούσαν οι μηχανισμοί καταστολής της κυβέρνησης, μεταμφιεσμένοι και ένστολοι μαζί... Αυτά για όσους πιστεύουν πως δεν τους παίρνουμε είδηση!!!

Και πληρώνουν και ... σκοτώνονται!

«Κομμάτια και θρύψαλα» γίνεται το περιβόητο στοίχημα για την οδική ασφάλεια που έθεσε το 2000 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Το «στοίχημα» αυτό προέβλεπε να μειωθούν οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα κατά 50% έως το 2010, δηλαδή αυτοί να περιοριστούν στους 1.018 το χρόνο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν, όμως, πρόσφατα από τα συναρμόδια υπουργεία, οι νεκροί στην άσφαλτο έφτασαν στους 11 πρώτους μήνες τους 1.421, ενώ μεσολαβεί ένας περίπου μήνας και μάλιστα με εορταστικές εξόδους...

Οπως μάλιστα δείχνουν τα στοιχεία, το 92% των νεκρών εντοπίζεται στο περιφερειακό, νομαρχιακό, επαρχιακό δίκτυο και μέσα στις πόλεις. Στο δίκτυο, δηλαδή, που αποτελεί το 90% του συνολικού οδικού δικτύου της χώρας, για το οποίο δεν υπάρχει πλέον καμία μέριμνα συντήρησης. Πολύ περισσότερο που τα κονδύλια από τις εισπράξεις των διοδίων - και μάλιστα αυξημένες μέχρι και κατά 179% από τον περασμένο Απρίλη -πηγαίνουν πια στις τσέπες των ιδιωτικών ομίλων που κατασκευάζουν τους μεγάλους οδικούς άξονες με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης», τύπου ΣΔΙΤ...

Μπορεί η κυβέρνηση να διαφημίζει τους περιβόητους οδικούς άξονες, ο ελληνικός λαός όμως που πληρώνει, για να γίνουν, πολλαπλά χαράτσια - και για την κατασκευή και για τη χρήση - εξακολουθεί (και θα εξακολουθεί για πολλά χρόνια ακόμη) να σκοτώνεται στους υπόλοιπους δρόμους καρμανιόλες!

Εκεί οδηγεί η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πριμοδοτεί τα κέρδη των λίγων σε βάρος των πολλών...

Η τρομοκρατία της ακρίβειας

Το προηγούμενο καλοκαίρι ζήσαμε την τρομοκρατία, την κόλαση κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, με το πρόσχημα της ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των τροφίμων. Οι τιμές εκατοντάδων - χιλιάδων εμπορευμάτων άλλαζαν σε καθημερινή σχεδόν βάση, με τους λαϊκούς καταναλωτές κυριολεκτικά να παραμιλούν στα ταμεία των Σούπερ Μάρκετ. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει. Από σχεδόν 150 δολάρια το βαρέλι τον προηγούμενο Αύγουστο, τις ημέρες αυτές έφτασαν σε επίπεδα κάτω από τα 40 δολάρια. Και όμως οι βιομηχανίες τροφίμων συνεχίζουν ανενόχλητες το κερδοσκοπικό τους όργιο. Κατά 1,4% αυξήθηκε σε ένα μόνο μήνα ο τιμάριθμος διατροφής τον προηγούμενο Νοέμβρη, ενώ, σε σχέση με το Νοέμβρη του 2007, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 5,1%. Και όλα αυτά, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, κάμψης της ζήτησης και δραματικής υποχώρησης της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Η ευθύνη φυσικά βρίσκεται στις ασκούμενες πολιτικές, της «απελευθέρωσης των αγορών» που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αν δούμε το ζήτημα σε ένα άλλο επίπεδο, θα διαπιστώσουμε πόσο επικίνδυνο πράγμα είναι η παραγωγή και η εμπορία τροφίμων να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων. Η όλη προβληματική φέρνει στην επικαιρότητα το μεγάλο θέμα του σχεδιασμού των οικονομικών σχέσεων με κριτήριο όχι το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Κροκοδείλια δάκρυα

Στα ύψη συνεχίζει να παραμένει η μάζα των επιχειρηματικών κερδών και αυτό σε πείσμα της κρίσης, των συνεχιζόμενων αναταράξεων και αβεβαιοτήτων που εκφράζονται από τις διάφορες ενώσεις συμφερόντων της πλουτοκρατίας.

Μέσα στο 9μηνο του 2008 οι εισηγμένες ΑΕ στο Χρηματιστήριο απέσπασαν καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) ύψους πάνω από 6,6 δισ. ευρώ. Στην ίδια περίοδο το τραπεζικό κεφάλαιο καρπώθηκε 3,6 δισ. ευρώ. Για λόγους σύγκρισης ας σταθούμε στο γεγονός ότι τα κέρδη, στο 9μηνο φέτος, ξεπερνούν κατά πολύ τα 2,7 δισ. ευρώ που θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό - σε ολόκληρο το 12μηνο του 2008 - για δαπάνες «κοινωνικής πρόνοιας», όπως, ΕΚΑΣ, επιδόματα πολυτέκνων και πρόνοιας κλπ, κλπ.

Τα κροκοδείλια δάκρυα της πλουτοκρατίας για την εμφανιζόμενη φέτος πτωτική τάση στα ποσοστά κερδοφορίας τους δεν μπορεί και δεν πρέπει να ξεγελάσουν τα λαϊκά στρώματα. Είναι απόλυτα φανερό πως ο κοινωνικά παραγόμενος πλούτος υπερεπαρκεί για να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Επικίνδυνες απόψεις

Με απαράδεκτες δηλώσεις οι του ΛΑ.Ο.Σ. πήραν θέση στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, εξομοιώνοντας το θύμα (της αστυνομικής βίας και της πολιτικής που την τροφοδοτεί), με το θύτη (όχι απλά το όργανο άσκησής της, αλλά και την πολιτική αυτή που τον οπλίζει ενάντια σε λαϊκό κίνημα και νεολαίους). Ανακοίνωσή τους έλεγε ότι «η ανεξέλεγκτη συνεχώς κλιμακούμενη βία θα κατέληγε κάποια στιγμή στο μοιραίο, από τη μία ή την άλλη πλευρά». Σαν έτοιμοι από παλιά, υποστήριξαν ότι το θύμα «επιστράτευσε εαυτόν στους "γνωστούς αγνώστους"». Μάλιστα, ο ΛΑ.Ο.Σ. προέταξε «την αντιμετώπιση της αδίστακτης βίας των ομάδων κρούσης των αναρχικών και συγγενών δυνάμεων του "επαναστατικού στρατού"». Και επειδή γνωρίζουν ότι τέτοιες θέσεις τους θα προκαλούσαν οπωσδήποτε λαϊκές αντιδράσεις, τάχα μεγαλόθυμα διακήρυξαν ότι «ο ΛΑ.Ο.Σ., σεβόμενος τις αρχές του, δε θα συμμετάσχει σε καμία εκπομπή μέχρι την κηδεία του θύματος». Οι άλλοτε λαλίστατοι ακόμα και για ποιος «κάνει» να παρουσιάζει τηλεοπτικό «πρωινάδικο», εδώ την «έκαναν».

Σε επόμενη ανακοίνωσή τους, έψεγαν την κυβέρνηση: «(...) δε σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψουμε να καεί όλη η Ελλάδα. Αλλο ψυχραιμία και άλλο φόβος. Φαίνεται ότι η Κυβέρνηση έχει παραδοθεί στα φοβικά της σύνδρομα και αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα έκτροπα των εμπρησμών, των λεηλασιών και των βανδαλισμών». Αποσιωπώντας και το γεγονός ότι τέτοια επεισόδια ρίχνουν νερό στο μύλο της αστυνομοκρατίας. Εξάλλου την Κυριακή, σε ομιλία του ο πρόεδρος Καρατζαφέρης πάλι εξομοίωσε το θύμα με το θύτη. Και προέβλεψε ότι τα ΜΜΕ θα δώσουν «έτοιμο υλικό» στους εισαγγελείς, «πολλές φορές μάλιστα με παραποιημένα τα συνοδά στοιχεία». Καθείς εφ' ω ετάχθη, και ο ΛΑ.Ο.Σ. «στρατηγός» της κρατικής βίας και καταστολής.

Οργανωμένο λαϊκό κίνημα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου στα Εξάρχεια κάνει επιτακτική την ανάγκη της μαζικής, οργανωμένης δράσης του λαϊκού κινήματος, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την κρατική βία και καταστολή που πάνε πακέτο. Ομως, όλα όσα έγιναν αμέσως μετά, τα τυφλά χτυπήματα, οι φωτιές, ως δήθεν απάντηση, δημιουργούν πολλά και εύλογα ερωτήματα. Γεννά ερωτήματα το πώς υπήρξε ο απόλυτος συντονισμός, σε χρόνο μηδέν, σε διάφορες πόλεις της χώρας για να ξεκινήσουν εκτεταμένες καταστροφές. Γεννά ερωτήματα το πού βρέθηκαν στη στιγμή όλα τα «πολεμοφόδια» των λεγόμενων αντιεξουσιαστών. Για ένα γεγονός που έγινε ξαφνικά... Οσα έγιναν χτες, πάντως, μπορούν να δώσουν χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με το πώς επιχειρούν να κάμψουν το λαϊκό κίνημα, αφού η συγκέντρωση του ΚΚΕ «πλαγιοκοπήθηκε» και από τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές και από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ο τρόπος που «απαντούν» στη δολοφονία λειτουργεί, επί της ουσίας, σαν βούτυρο στο ψωμί για την ακόμα μεγαλύτερη ένταση της αστυνομικής βίας και καταστολής. Λειτουργεί στην πραγματικότητα αποπροσανατολιστικά από την ουσία, δηλαδή από το να καταδικαστούν η κυβέρνηση και ο τρομοκρατικός μηχανισμός των δυνάμεων καταστολής του αστικού κράτους, το ίδιο το αστικό κράτος, η δικτατορία των μονοπωλίων. Γιατί τέτοιες ενέργειες από τους λεγόμενους κουκουλοφόρους, που φοβούνται να δείξουν το πρόσωπό τους (αλήθεια, γιατί αφού κάνουν τους επαναστάτες;), υπήρξαν πάμπολλες στο παρελθόν αλλά διόλου δεν ενόχλησαν, αλλά βόλεψαν την εξουσία ενάντια στο κίνημα.

Η «αντίδραση» της σπασμένης τζαμαρίας κουκούλωσε γρήγορα την εκτέλεση του 15χρονου. Τα καμένα μαγαζιά έδωσαν το δικαίωμα στην κυβέρνηση, που είναι εχθρός του λαϊκού κινήματος και που έχει μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τη δολοφονία και συνολικά για τον άγριο μηχανισμό καταστολής, να απευθυνθεί σαν ...φίλος στο λαό για να του πει ξεδιάντροπα πως θα τον προστατεύσει από τη διατάραξη της «ομαλότητας». Λες και τη δολοφονία όπως και το δολοφόνο μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει από τους μηχανισμούς, που στο όνομα της διατάραξης της ομαλότητας εξυφαίνουν σχέδια ενάντια στον εχθρό - λαό. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση βρήκε το έδαφος για να επιχειρήσει να αποτρέψει το λαό από τη δική του δράση. Αραγε, η «τυφλή βία» και τα «τυφλά χτυπήματα» κάνουν κακό στην εξουσία;

Η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ έχτισαν και χτίζουν ένα μηχανισμό κρατικής καταστολής με σκοπό να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα. Με την ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας πότε με συνοριοφύλακες, πότε με ειδικούς φρουρούς, πότε με την ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας, με τους σεκιουριτάδες που θα οπλοφορούν, με τα σκυλιά στις διαδηλώσεις. Ο,τι και να κάνουν οι όποιοι μηχανισμοί, που σχεδιάζουν και εκτελούν αυτά τα σχέδια, είναι βαθιά νυχτωμένοι αν πιστεύουν ότι θα καταλαγιάσουν το λαϊκό κίνημα.

Ο λαός πρέπει να οργανώσει την πάλη του, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, από τις μαζικές οργανώσεις, ακόμα κι αν διάφοροι μηχανισμοί δουλεύουν συντονισμένα με τα κόμματα της πλουτοκρατίας σε αντίθετη κατεύθυνση. Οι μηχανισμοί τους θέλουν να παρεμποδίσουν ένα οργανωμένο μαζικό κίνημα που αμφισβητεί την καπιταλιστική πραγματικότητα, πολύ περισσότερο όταν παλεύει για να την ανατρέψει, γιατί αυτή αποτελεί την πραγματική απειλή. Αυτό μπορεί να σαρώσει στην πορεία όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση και να ανοίξει το δρόμο μιας πραγματικής ανατροπής προς όφελος της εργατικής λαϊκής εξουσίας.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κυβερνητική υποκρισία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ όσα έγιναν ακούσαμε χτες τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, να λέει πως ...«η πολιτεία θα προστατεύσει τους πολίτες».

Οταν άπαντες διαπιστώνουμε ότι η πολιτεία αυτή σκοτώνει και προτιμά να το κάνει εν ψυχρώ.

Σκοτώνει Σαββατόβραδο στα Εξάρχεια με σφαίρες, τις καθημερινές σε εργοτάξια, γιαπιά και σκαλωσιές με «ατυχήματα», αλλοδαπούς μετανάστες «κατά λάθος», οδηγούς από αδιαφορία και ασθενείς λόγω «έλλειψης δυνατοτήτων».

ΑΚΟΥΣΑΜΕ επίσης τους κυβερνώντες να μιλάνε για «οδύνη», «λύπη» και «θλίψη».

Μόνο που δε διαπιστώσαμε ανάλογα ...αισθήματα στις κλοτσιές του «ΜΑΤατζή» σε 14χρονη κοπέλα, στους νεαρούς που σέρνονταν στα πεζοδρόμια και ξυλοκοπούνταν και σε τόσα άλλα.

Βλέπετε, τους έχουν ανάγκη τους «πραιτοριανούς» τους και δε θέλουν να τους ...ρίχνουν το ηθικό με ανοησίες όπως τα δημοκρατικά δικαιώματα και άλλες τέτοιες ...λεπτομέρειες...

Θα τους χρειαστούν αύριο, ετοιμοπόλεμους και «αγριεμένους». Ετοιμους για οτιδήποτε χρειαστεί προκειμένου να προστατεύσουν τα ...ιερά και τα όσια που δεν είναι άλλα από τα κέρδη του κεφαλαίου.

Γι' αυτό και θα μιλάνε για «μεμονωμένα γεγονότα», θα κάνουν πως δε βλέπουν τους ακροδεξιούς θυλάκους, θα «προσπερνάνε» την ασυδοσία στην αστυνομική δράση και δε θα τιμωρούν αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΟ για τα μαγαζιά που κάηκαν, μόνο ως υποκρισία μπορεί να τον αντιληφθεί κανείς.

Οποιος κι αν είναι ο αριθμός τους είναι σαφώς λιγότερα από εκείνα που κλείνουν κάθε χρόνο όταν οι ιδιοκτήτες τους «καίγονται» από τα χρέη στις τράπεζες και τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών.

Μόνο που αυτές είναι ...λειτουργίες της αγοράς. Κι εκεί δικαιολογείται οποιαδήποτε απώλεια. Ακόμη και αυτή της ανθρώπινης ζωής.

Από τη θεωρία στην πράξη

Χτες το πρωί, στο πλαίσιο της μαζικής διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εσωτερικών για την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας, αντιπροσωπεία των ταξικών δυνάμεων συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη δολοφονία του 15χρονου, όπως και συνολικά την έξαρση της τρομοκρατίας από την πλευρά της κυβέρνησης, που στόχο έχει το λαϊκό κίνημα, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του. Αναφέρθηκαν μάλιστα και σε συγκεκριμένα περιστατικά, όπου η αστυνομία βρέθηκε απροκάλυπτα στο πλευρό της μεγαλοεργοδοσίας σε μέρες απεργίας ή άλλων εργατικών κινητοποιήσεων, με σαφή στόχο να τρομοκρατήσει και να συμβάλει στο χτύπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Απαντώντας ο υπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει την εικόνα μιας αστυνομίας που νοιάζεται για τον πολίτη και που σε καμιά περίπτωση δε στοχοποιεί το κίνημα! Για να εμπεδωθεί μάλιστα η θέση αυτή της κυβέρνησης, ο υπουργός πέρασε από τη θεωρία στην πράξη: Δεν πρόλαβε η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία να κατέβει από το υπουργείο και οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονταν παρατεταγμένες στο προαύλιο, βγήκαν έξω και παρατάχθηκαν προκλητικά μπροστά από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ! Το ποιον φοβούνται και τον ποιον στοχοποιούν δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς...

Ξεμυτίζουν ένα ένα τα «λουλούδια»...

Στην πρεμούρα τους να δημιουργήσουν την εικόνα που τους συμφέρει, πέφτουν στη λούμπα και αποκαλύπτονται. Ο λόγος για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου έχουν δώσει πραγματικά «τα ρέστα τους», κατευθύνοντας, για λογαριασμό των συμφερόντων που εκπροσωπούν, την ενημέρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το χτεσινό δελτίο ειδήσεων του «Αλτερ», λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση του ΚΚΕ από τη μια και ο κλεφτοπόλεμος μεταξύ αστυνομίας και «κουκουλοφόρων» από την άλλη. Ο τηλεοπτικός σταθμός θεώρησε περιττό να μεταδώσει και την ελάχιστη εικόνα από την πραγματικά μεγάλη συγκέντρωση και πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (προφανώς δεν του περίσσευαν κάμερες, αφού όλες ήταν ακροβολισμένες για να πιάσουν τα επεισόδια)...

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Κάποια στιγμή, ο σταθμός ενημέρωσε τους τηλεθεατές ότι οι «αναρχικοί» έσπασαν την πορεία του ΚΚΕ (μύχιοι πόθοι;), αφήνοντας μάλιστα για πολλή ώρα τη σχετική είδηση γραμμένη χαμηλά στην οθόνη. Χρειάστηκε παρέμβαση εκπροσώπου του Κόμματος για να κάνει μια ολιγόλογη διόρθωση ο δημοσιογράφος. Αμέσως μετά έδωσε το λόγο σε κάποιον δικηγόρο, ο οποίος χωρίς περιστροφές δήλωσε ότι η αυριανή απεργία πρέπει να αναβληθεί για να μην... ταλαιπωρείται η αστυνομία και αποσπάται από το έργο της, που κατά τον ομιλητή είναι η αντιμετώπιση των ταραξιών. Λίγα λίγα ξεμυτίζουν τα «λουλούδια» που δείχνουν με τεντωμένο το δάχτυλο τον πραγματικό «εχθρό», σε βάρος του οποίου στήνεται το σκηνικό της τρομοκρατίας από το βράδυ του Σαββάτου...

«Πανέτοιμοι» για νέα τραγωδία

«Κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί αυτή η τραγωδία», διακήρυξε χτες ο πρωθυπουργός, αλλά δεν ανέφερε τίποτα συγκεκριμένο για το πώς θα γίνει αυτό, δημιουργώντας τη βεβαιότητα ότι η επανάληψη της «τραγωδίας» (σ.σ. διάβαζε εν ψυχρώ δολοφονίας) είναι απλά θέμα χρόνου... Κατ' αρχήν ο Κ. Καραμανλής δεν ανέλαβε τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της κυβέρνησης για την πρόσφατη δολοφονία του 15χρονου. Ευθύνες που έχουν να κάνουν με την πλήρη κάλυψη της αστυνομικής βίας τα προηγούμενα χρόνια, με τη θωράκιση των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής των λαϊκών αγώνων, με τους τρομονόμους, τη συρρίκνωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Είναι η κυβέρνηση που χαρακτήριζε «μεμονωμένο φαινόμενο» κάθε ΜΑΤοκύλισμα των κινητοποιήσεων, που εμφάνιζε την Αστυνομία μονίμως να βρίσκεται σε «άμυνα», αλλά και να κάνει «καλά τη δουλειά της», ενώ απέδιδε το μονοπώλιο της βίας σε διάφορες «ακραίες ομάδες» κουκουλοφόρων. «Ομάδες», που παρά τις καταγγελίες της κυβέρνησης είναι συχνά ενταγμένες στις δυνάμεις καταστολής...

Μετά τα παραπάνω ακούγεται κατ' εξοχήν υποκριτική η πρωθυπουργική δήλωση «ας είναι η συμπεριφορά όλων μας ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του Αλέξη». Ελεος!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
ΠΑΜΕ στην αυριανή απεργία

Αύριο Τετάρτη απεργούμε με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Συμμετέχουμε όλοι μαζικά στην περιφρούρηση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στις δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Η αυριανή απεργία είναι μια αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης. Για το μεροκάματο, τις σχέσεις εργασίας, το ασφαλιστικό, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Είναι μια αναμέτρηση που πάνω από όλα στο κέντρο της έχει την οικονομική κρίση. Εκφράζει το αυτονόητο αίτημα των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να μην πληρώσουν αυτοί τις συνέπειες, όπως επιδιώκουν το κεφάλαιο και τα κόμματά του.

Εργάτες και υπάλληλοι, Ελληνες και μετανάστες, νεολαίοι και γυναίκες εργαζόμενες, έχουν κάθε συμφέρον να απεργήσουν αύριο και να συμμετέχουν στην κινητοποίηση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Να αναμετρηθούν με την εργοδοσία σε κάθε τόπο δουλειάς, τραβώντας κι άλλους στον αγώνα. Η επιτυχία της απεργίας έχει μεγάλη σημασία. Οπως τη δική της ξεχωριστή σημασία έχει η ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Της γραμμής που λέει πως οι εργαζόμενοι δε χρωστάνε σε κανέναν. Και πως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δεχτούν νέες θυσίες στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του.

Αυτή είναι η βασική διαφορά του ΠΑΜΕ από όλες τις άλλες δυνάμεις που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ολοι τους πασχίζουν να σώσουν την «κοινωνική συναίνεση». Προτείνουν τη χρηματοδότηση των μεγαλοεργοδοτών, έχοντας ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους σε νόμους όπως αυτοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τους οποίους προκαταβολικά το κεφάλαιο απέσπασε όλα όσα σήμερα ζητάει ο ΕΒΕΑ για το ξεπέρασμα δήθεν της κρίσης. Η αυριανή απεργία πρέπει να βγάλει τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού και τα δεκανίκια τους ακόμα πιο αποδυναμωμένους. Να δώσει ώθηση στην αναγκαία ανατροπή των συσχετισμών σε κάθε πρωτοβάθμιο Σωματείο, σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Αύριο απεργούμε και για έναν ακόμα λόγο. Για να πάρει ταξική απάντηση η ένταση του αυταρχισμού και της τρομοκράτησης του λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της, όπως αυτή εκφράζεται και με τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου το βράδυ του Σαββάτου. Στόχος τέτοιων ενεργειών δεν είναι άλλος από τους εργαζόμενους, τους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους. Αυτούς φοβάται το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Σε βάρος αυτών επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού, να στείλει μήνυμα στο εργατικό λαϊκό κίνημα να κάτσει ήσυχα, να συμβιβαστεί. Στις πλάτες των εργαζόμενων πέφτει το καθήκον ταξικά να απαντήσουν στην τρομοκρατία και την καταστολή. Με τη συμμετοχή τους στις αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, στους καθημερινούς αγώνες για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ