Τρίτη 9 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλητικός ο Ταλάτ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μία άκρως προκλητική επιστολή με διάθεση διαστρέβλωσης τόσο της κυπριακής Ιστορίας όσο και των συμφωνιών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό απέστειλε στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, την Παρασκευή ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επιτιθέμενος και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Οπως ισχυρίζεται συγκεκριμένα ο Μ. Ταλάτ στην επιστολή του, «ο συνεταιρισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας που ιδρύθηκε σε συμφωνία με τις διεθνείς συνθήκες, κατ' ακρίβεια καταστράφηκε το 1963 από τη βίαιη επίθεση του Ελληνοκύπριου εταίρου σε βάρος του Τουρκοκύπριου εταίρου κι από τότε δεν υπάρχει κοινή κεντρική κυβέρνηση στη νήσο». Ακόμη, κατηγορεί τους Ελληνοκύπριους για κατάχρηση του όρου «Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ παράλληλα κατηγορεί τον Δ. Χριστόφια και την Ελληνίδα ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, για «διαστρέβλωση της πρόσφατης Ιστορίας της νήσου», όταν μιλούν για τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με την επιστολή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αμφισβητεί ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ζητούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ενώ παράλληλα ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, ενώ επίσης επιτίθεται στον Κύπριο Πρόεδρο γιατί στην ομιλία του, ενώ αναφέρθηκε σε μία κυριαρχία και υπηκοότητα, απέφυγε να μνημονεύσει το νέο συνεταιρισμό στη μορφή μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Επικρίσεις επίσης απευθύνει σε βάρος του Συμβουλίου Ασφαλείας γιατί με το ψήφισμα 1818 δε μνημονεύει την αναφορά σε δύο «συνιστώσες πολιτείες».

Παράλληλα, ο Μ. Ταλάτ επικρίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για «απομάκρυνση από τις καθιερωμένες παραμέτρους του ΟΗΕ και από το έργο που έχει γίνει με το να μην αποδέχεται την παρθενογένεση», ενώ χαρακτηρίζει τους εποίκους «μετανάστες», που βρίσκονται στη «βόρεια Κύπρο όπως και σε όλες τις χώρες», υποστηρίζοντας πως και οι Ελληνοκύπριοι συνεχίζουν να δέχονται δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από άλλες χώρες.

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, τονίζοντας ότι αναδείχτηκε στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων με αίτημα τη λύση και σύνθημα «μία πατρίδα, ένας λαός» και δεν μπορεί σήμερα να αμφισβητεί συνεχώς τη θέση με βάση την οποία έχει εκλεγεί, υπογραμμίζοντας ότι ο Δ. Χριστόφιας εκλέχτηκε στην Προεδρία με στόχο τη λύση του Κυπριακού και τέτοιες ενέργειες δε θα τον αποθαρρύνουν προκειμένου να εγκαταλείψει η ελληνοκυπριακή πλευρά τις συνομιλίες.

Στο μεταξύ, σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε την Κυριακή ο «Φιλελεύθερος» σημειώνεται ότι το 67% στηρίζει τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ