Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΣΟΥΝΑΜΙ»

«ΟΜΟΨΥΧΙΑ»: «Οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές κι από κάποια στιγμή κι έπειτα ίσως γίνουν απρόβλεπτες και καταιγιστικές (...) οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δράσουν προληπτικά και αποτρεπτικά. Διατυπώνοντας υπεύθυνες - και το κυριότερο - εφαρμόσιμες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης (...) η κοινή γνώμη είναι διατεθειμένη να κάνει θυσίες εφόσον πειστεί ότι υπάρχει "φως στο τούνελ" (...) σε περιόδους κρίσιμες, όπως αυτή που διανύουμε τώρα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι οι κοινωνικές εντάσεις. Αντιθέτως απαιτείται ομοψυχία για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής και πάνω από όλα σωστός κι αναλογικός επιμερισμός των επιπτώσεων από το "τσουνάμι" που έρχεται» (από το κύριο άρθρο στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

«ΘΥΣΙΑ»: «Ο κ. Τρισέ μείωσε χθες τα επιτόκια του ευρώ στο 2,5%. Υποθέτουμε ότι οι τράπεζές μας θα ακολουθήσουν και θα μειώσουν το κόστος του χρήματος. Οφείλουν άλλωστε ως συνυπεύθυνες της κρίσης κάποια θυσία. Και τέλος πάντων, οι διοικήσεις και οι μέτοχοί τους ας συμφιλιωθούν με την ιδέα της μειωμένης κερδοφορίας. Δεν είναι δα προς θάνατον» (από το κύριο άρθρο στο ΒΗΜΑ).

ΕΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ EUROBANK; «Η ετήσια λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους στην Ελβετία δείχνει, σύμφωνα με το Reuters, ότι ανάμεσα σε εκείνους που είδαν τις περιουσίες τους να μειώνονται περισσότερο είναι η οικογένεια Λάτση (...) η οικογένεια είδε την περιουσία της να μειώνεται κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 3,3 δισ. δολάρια)» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΟΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ: «Η παγκόσμια κρίση φέρνει σε δύσκολη οικονομική θέση και ένα από τα διασημότερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Το φημισμένο Harvard εξετάζει πρόγραμμα εκτεταμένων περικοπών του κόστους λειτουργίας του, ύστερα από τις ζημιές ύψους 8 δισ. δολαρίων που κατέγραψε το ταμείο χορηγιών (...) την περασμένη Τρίτη το Stanford ανακοίνωσε το δικό του πρόγραμμα περικοπών (...) παράλληλα τα πανεπιστήμια Brown και Cornell πάγωσαν τις προσλήψεις προσωπικού για τη συγκράτηση του κόστους λειτουργίας τους» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ