Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Αναπαλαίωση αγροτοπατέρων

Να δυναμώσει τον αγώνα μέσα από τις γραμμές και τους στόχους πάλης της ΠΑΣΥ καλείται η μικρομεσαία αγροτιά, μπροστά στην αρνητική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει ΚΑΠ, ΠΟΕ και πολυεθνικές. Η ΠΑΣΥ, συνεπής και μπροστάρης στους αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, πρωταγωνιστεί στην πάλη κατά της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής και για μια ακόμα φορά με συνέπεια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Ειδικά αυτή την περίοδο τα προβλήματα έχουν φουντώσει ως αποτέλεσμα της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν απαρέγκλιτα όποιος κι αν βρεθεί στην κυβέρνηση από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και η πολιτική τους είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την άγρια εκμετάλλευση των αγροτοκτηνοτρόφων από εμποροβιομηχάνους και μονοπώλια και δεν μπορούν να αποτελούν προοπτική και ελπίδα. Ούτε και όσοι εκφράζουν και υπηρετούν την πολιτική τους.

Η μικρομεσαία αγροτιά όμως εκτός από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής, βρίσκεται αντιμέτωπη με διασπαστικές για το κίνημά της ενέργειες. Κάτι νέο γεννιέται στον κάμπο έγραφε χτες η «Αυγή» του ΣΥΝ εκθειάζοντας κάτι «ανεξάρτητες επιτροπές αγώνα», ακομμάτιστες δήθεν. Τα ίδια και οι φίλα προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ εφημερίδες. Πού ξεφύτρωσαν αυτές και πόσο «νέες, ανεξάρτητες και ακομμάτιστες» είναι; Φαίνεται πως ο εκφυλισμός των στελεχών κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ στο αγροτικό κίνημα, ο ξεπεσμός της ΓΕΣΑΣΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΣΥΔΑΣΕ, χρειάζονταν νέο προσωπείο προκειμένου να σωθεί ο αγροτοπατερισμός στο κίνημα και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Βγήκαν λοιπόν νέα ΠΑΣΟΚικά φιντάνια στο μεϊντάνι. Που ζητούν άτοκα δάνεια και όχι τιμές για ικανοποιητικό εισόδημα, γιατί έχουμε ελεύθερη αγορά. Που δε λένε κουβέντα για την ΚΑΠ και την ΕΕ ούτε για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που την εφάρμοσαν, ξεκληρίζοντας τους φτωχούς αγρότες, ούτε καν για την ουσία της πολιτικής της ΝΔ. Ολη τους η πρεμούρα ήταν να δουν τον υπουργό. Αυτό και αν είναι κίνημα... Κίνημα που στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική και θέλει τη φτωχή αγροτιά υποζύγιο άτοκο στην Τράπεζα. Και από κοντά η ουρά τους ο ΣΥΝ, κολαούζος στη διάσπαση του αγροτικού κινήματος και στη σωτηρία της ευρωενωσιακής αγροτικής πολιτικής. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν τίποτα κοινό με δαύτους. Η ομάδα αυτή αποδέχεται τις αντιαγροτικές αποφάσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων, αλλά, βλέποντας τις συνέπειες που υπάρχουν, επιδιώκει να μετακυλήσει τις επιπτώσεις στους μικρομεσαίους αγρότες και στους εργατοαγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν και μια συμπληρωματική απασχόληση προκειμένου να επιβιώσουν.

Η ΠΑΣΥ έχει συγκεκριμένο και χειροπιαστό πλαίσιο αιτημάτων, που δίνει λύσεις και απαντήσεις. Εχει συγκεκριμένο στόχο διεκδίκησης και πάλης. Εχει συνέπεια και αγωνιστικότητα. Και το έχει αποδείξει. Μπρος στην υπάρχουσα κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγρότες πρέπει να συσπειρωθούν στους συλλόγους, στις ομοσπονδίες και στην ΠΑΣΥ. Με την ΠΑΣΥ μπροστάρη να διεκδικήσουν αγωνιστικά την επίλυση των άμεσων αιτημάτων και να συμβάλλουν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για τη διαμόρφωση της λαϊκής αντιμονοπωλιακής συμμαχίας, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία, για λαϊκή εξουσία. Μόνο έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων αγροτών. Μόνο έτσι μπορεί να αναζωογονηθεί οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά η ύπαιθρος.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ