Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μπροστά στο 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας

Στιγμιότυπο από πανεξόρμηση στην Κοκκινιά με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο
Στιγμιότυπο από πανεξόρμηση στην Κοκκινιά με τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο

Αρχίζει σε λίγες μέρες η προετοιμασία του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Η ΚΕ θα δώσει τις αμέσως επόμενες μέρες στη δημοσιότητα για συζήτηση τις Θέσεις, που αφορούν τον απολογισμό του Κόμματος από το 17ο Συνέδριο και τον προγραμματισμό καθηκόντων έως το επόμενο Συνέδριο. Σε μερικές μέρες αργότερα, τις Θέσεις για τα ζητήματα του Σοσιαλισμού.

Το 18ο Συνέδριο είναι ένα κορυφαίο γεγονός για το ίδιο το Κόμμα, καθώς κρίνεται η δράση του για 4 χρόνια, απολογείται μπροστά στα μέλη του, αλλά και μπροστά στο λαό και καθορίζει καθήκοντα για το επόμενο διάστημα.

Στις συγκεκριμένες πολιτικές συνθήκες που γίνεται είναι ταυτόχρονα μια αποφασιστική πολιτική παρέμβαση, καθώς αναζητά δρόμους επιτάχυνσης των εξελίξεων προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού. Στο μέτρο αυτό, το 18ο Συνέδριο είναι ένα ακόμα βήμα σύγκρουσης με τα κυρίαρχα συμφέροντα, αντιλαϊκές πολιτικές, θεωρίες και αντιλήψεις που υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα.

Το 18ο Συνέδριο αφορά κατά πρώτο λόγο τις κομματικές δυνάμεις, αλλά και όλους όσοι προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ. Το 18ο Συνέδριο, όμως, δεν είναι μια περιορισμένη κομματική υπόθεση. Αφορά και πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης, τη νεολαία, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα.

Τους αφορά άμεσα, αφού στο κέντρο των συζητήσεων θα είναι τα ζωτικά συμφέροντά τους και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ικανοποιηθούν.

Τους αφορά επίσης άμεσα, γιατί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα που θα εξετάσει το 18ο Συνέδριο είναι πώς το ΚΚΕ, όλες οι Οργανώσεις του, τα μέλη του θα γίνουν πιο αποτελεσματικοί στον αγώνα με τα μονοπώλια και το δικομματισμό, για τη ζωή του λαού.

Στις Θέσεις της ΚΕ διατυπώνονται σε αυτές τις κατευθύνσεις συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα.

Είναι, επομένως, δικαιολογημένη η φιλοδοξία μας να στεφθεί με πλήρη επιτυχία το 18ο Συνέδριο, με βάση τους στόχους που θέτουν οι Θέσεις και απαιτούν οι καιροί.

Η επιτυχία των στόχων του 18ου Συνεδρίου δεν είναι μια διαδικασία αυτόματη και σε κάθε περίπτωση αυτονόητη. Το Κόμμα μας έχει πείρα και την ικανότητα να οργανώνει καλά Συνέδρια.

Δεν πρέπει όμως να αρκεστούμε στα καθιερωμένα και στα απαραίτητα που προβλέπει το Καταστατικό.

Η επιτυχία του 18ου Συνεδρίου θα κριθεί από δύο καθοριστικούς παράγοντες:

Πρώτος

Από την ουσιαστική συμμετοχή στην εσωκομματική συζήτηση και τις άλλες διαδικασίες όλων των μελών του Κόμματος. Από την αύξηση του ενδιαφέροντος για όλα τα ζητήματα, που έχουν τεθεί για συζήτηση. Από το ενδιαφέρον και τη συμβολή όλων των μελών της ΚΝΕ.

Δεύτερος

Από το πλάτος της συζήτησης με τους οπαδούς, ψηφοφόρους και φίλους του ΚΚΕ, από το τολμηρό άνοιγμα σε λαϊκές δυνάμεις, νέους και νέες πέρα από την επιρροή του Κόμματος.

Οι δυνατότητες σε αυτές τις κατευθύνσεις είναι μεγάλες, αλλά και τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν όχι και λίγα.

Επομένως, πρέπει όλοι να καταπιαστούμε με τα ζητήματα που συνδέονται με αυτά τα καθήκοντα, με αυξημένο αίσθημα ευθύνης, με νεύρο, πάθος και πρωτοβουλία δράσης. Τα στελέχη, τα καθοδηγητικά όργανα οφείλουμε άμεσα να δημιουργήσουμε κλίμα, συνθήκες δημιουργικής δουλειάς και καθολικής στράτευσης με υψηλή απαιτητικότητα, χωρίς κενά και με όσο γίνεται λιγότερες αδυναμίες.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα.

Δεν εννοούμε την τυπική συμμετοχή των μελών στις κομματικές διαδικασίες ή την έγκαιρη και καλή οργάνωση όλων των τυπικών προσυνεδριακών διαδικασιών. Εδώ υπάρχει μια κατακτημένη πείρα, αλλά οφείλουμε να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και περιπτώσεις τσαπατσούλικης δουλειάς και όχι πάντα συντροφικής και απαιτητικής στάσης σε φαινόμενα μειωμένης συμπεριφοράς σε σταθερές καταστατικές αρχές και κανόνες λειτουργίας.

Εννοούμε την ουσιαστική συμμετοχή και συμβολή, το ανεβασμένο ενδιαφέρον όλων για την επιτυχία των στόχων του Συνεδρίου. Πράγμα που σημαίνει:

-- Μελέτη των Θέσεων. Μια διαγώνια ματιά δεν είναι μελέτη. Μελέτη σημαίνει μολύβι και χαρτί, με στόχο το κάθε μέλος του Κόμματος να διαμορφώσει προσωπικές απόψεις για τα θέματα που θέτουν οι Θέσεις και να πάρει, κατά συνέπεια, και προσωπική ευθύνη για την έγκριση, τη συμπλήρωση ή την ολοκλήρωση των Θέσεων.

Κάθε Οργάνωση έχει τη δική της πείρα σε αυτόν τον τομέα. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι όπου εκδηλώνεται στην ΚΟΒ φροντίδα, συλλογική προσπάθεια, επιμονή, συντροφικός έλεγχος και βοήθεια, εκεί έχουμε ανεβασμένο επίπεδο συζήτησης, πλούσιο προβληματισμό και αποτελεσματική δράση.

Εκεί όπου η δουλειά γίνεται τυπικά, τα αποτελέσματα είναι κάτω από τις δυνατότητες. Με αυτήν την τυπική στάση δεν πρέπει να συμβιβαστούμε.

-- Κριτική εξέταση των Θέσεων, με βάση τις αποφάσεις του 17ου Συνεδρίου, τη στρατηγική του Κόμματος, τις εξελίξεις που ζούμε, τις ανάγκες, τις προσωπικές εμπειρίες. Είναι στόχος προς κατάκτηση. Δεν υπάρχει άλλη εγγύηση για σταθερή πορεία του Κόμματος, αλλά και αποτελεσματική ευθύνη, από την ιδεολογική και πολιτική επαγρύπνηση όλου του Κόμματος, όλων των μελών, γνωρίσματα και αρετές που στηρίζονται στη δύναμη της γνώσης που διαμορφώνεται συλλογικά και όχι στις προσωπικές εμπειρίες όσο κι αν είναι πλούσιες.

-- Αυτοκριτική εξέταση και στάση. Κρίνεται η συνολική και συλλογική δουλειά του Κόμματος και του καθένα ξεχωριστά και η προσωπική συμβολή, αλλά και οι αδυναμίες και τα κενά. Να δει ο καθένας τη δική του θέση.

Σκοπός της συζήτησης δεν είναι απλώς να εγκρίνουμε τις Θέσεις, αλλά να γίνουμε ως Κόμμα και ο καθένας ξεχωριστά πιο ικανοί στην υλοποίηση των αποφάσεων, ανεβάζοντας την προσφορά σε ανώτερα επίπεδα. Να ξεπεράσουμε, με λίγα λόγια, τον εαυτό μας, αδυναμίες, ελλείψεις. Αυτός είναι ο σίγουρος δρόμος για συνολική και συλλογική βελτίωση της δουλειάς σε όλους τους τομείς.

-- Απαιτητική στάση, με κριτήρια συντροφικά, αντικειμενικά, αλλά αυστηρά και όχι συναισθηματικά, στην κριτική και αυτοκριτική εξέταση της δουλειάς των οργάνων και των στελεχών.

Ουσιαστική συμμετοχή στην προσυνεδριακή συζήτηση με αυτούς τους όρους είναι η καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία του Συνεδρίου, αλλά και η καλύτερη ετοιμότητα, για να μπούμε στους νέους αγώνες με ορμή και νέα δύναμη.

Με την ευκαιρία, χρειάζεται να υπογραμμίσουμε ότι το ΚΚΕ δε συγκρίνεται, δεν μπορεί να συγκριθεί, με κανένα άλλο κόμμα και στα ζητήματα της δημοκρατικής λειτουργίας.

Η λειτουργία του είναι αξεχώριστη από τους σκοπούς του. Είναι Κόμμα αφοσιωμένο στο λαό και δεν έχει κανένα λόγο να κρύψει τίποτα.

Με ανάλογη ευαισθησία και ευθύνη οφείλουμε να χειριστούμε και το δεύτερο παράγοντα για την επιτυχία του Συνεδρίου.

Είναι βέβαιο ότι ο «Ριζοσπάστης» με τις Θέσεις, πέρα από τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, θα φτάσει σε μεγάλο κύκλο οπαδών, ψηφοφόρων, φίλων του ΚΚΕ.

Μπορεί, με ένα πιο καλό σχέδιο από όλα τα καθοδηγητικά όργανα, κάθε ΚΟΒ, κομματικό μέλος, η διάδοση των Θέσεων και του «Ριζοσπάστη» να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Να φτάσουμε πλατιά, κυρίως σε όλους τους χώρους δουλειάς και σε χώρους όπου σπουδάζει η νεολαία που όλα τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε στις πρώτες γραμμές των αγώνων, σε δυνάμεις που προβληματίζονται από τις εξελίξεις και αναζητούν διέξοδο.

Αξίζει να παλευτεί ένας τέτοιος στόχος. Είναι θέμα καλής οργάνωσης και δημιουργίας αντίστοιχου κλίματος κατά Οργάνωση, κατά ΚΟΒ.

Θα είναι, όμως, μισή δουλειά, αν αυτή η εξόρμηση, που έχει τις δυσκολίες της, τις αγωνίες της, τους κόπους της, δεν ολοκληρωθεί με ένα δεύτερο κύκλο επαφών.

Να συγκεντρώσουμε γνώμες, παρατηρήσεις, προτάσεις, κριτικές παρατηρήσεις. Να ενθαρρύνουμε μια τέτοια συζήτηση, να διατηρήσουμε ανοιχτό το δρόμο του διαλόγου. Να προχωρήσει παραπέρα η συζήτηση και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή όσων γίνεται περισσότερων στον αγώνα.

Βαδίζοντας προς το 18ο Συνέδριο, έχουμε κάθε λόγο να ανεβάσουμε στο έπακρο την ιδεολογική και πολιτική μας επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Εχουμε πείρα 90 χρόνων και ξέρουμε πολύ καλά ότι οι πολιτικοί και ταξικοί αντίπαλοι ποτέ δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια απέναντι στο ΚΚΕ.

Πολύ περισσότερο σήμερα που το καπιταλιστικό σύστημα βουλιάζει στα προβλήματα και τις αντιφάσεις του, γενικά και ειδικά στη χώρα μας, που μεγαλώνουν τα αδιέξοδα του δικομματισμού, θα επιδιώξουν με κάθε μέσο να δυσκολέψουν το Κόμμα.

Η στρατηγική του, η συνέπειά του και η σταθερότητά του, η αδιάλλακτη γραμμή του είναι αυτά ακριβώς που ενοχλούν και ανησυχούν.

Εχουμε πείρα, τις δυνάμεις και κάθε απόπειρα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ένταση δουλειάς στο λαό, τη μεγαλύτερη και πιο σταθερή συσπείρωση των γραμμών μας.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ