Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στη Σοσιαλιστική Κούβα
  • Συναντήσεις της κουβανικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας
  • Απαίτηση να αρθεί ο βάρβαρος αποκλεισμός του νησιού από τις ΗΠΑ

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με τον εκπρόσωπο του ΚΚ Κούβας, Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με τον εκπρόσωπο του ΚΚ Κούβας, Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα
Πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Κούβα και τον κουβανικό λαό ξεδιπλώθηκαν τις τελευταίες μέρες στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ και την επίσκεψη κουβανικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας. Σε όλες τις εκδηλώσεις εκφράστηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η βοήθεια προς την Κούβα, να διεκδικηθεί η λήξη του βάρβαρου και απάνθρωπου οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο νησί, και να απαιτηθεί η άμεση αποφυλάκιση των πέντε Κουβανών αγωνιστών που βρίσκονται εδώ και 10 χρόνια άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.

Συναντήσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Σειρά συναντήσεων είχε η αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, υπεύθυνο για την Ευρώπη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, που συνοδευόταν από τον πρέσβη της Κούβας, Ερμες Ερέρα Ερνάντες. Την Πέμπτη, σε ιδιαίτερα θερμό και συντροφική κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, όπου εκφράστηκε μεταξύ άλλων η μεγάλη και βαθιά εκτίμηση που τρέφει το ΚΚ Κούβας για την Ιστορία του ΚΚΕ, αλλά και ευχαριστίες για τη διαρκή και μόνιμη αλληλεγγύη του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού προς την Κούβα, ιδιαίτερα στις συνθήκες μετά τους καταστροφικούς κυκλώνες που τη χτύπησαν πρόσφατα. Στη συνάντηση ανταλλάχτηκαν απόψεις για τον συντονισμό της δράσης των δύο κομμάτων διμερώς αλλά και στα πλαίσια της ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Από τη μεριά της η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε την ανάγκη να ενταθεί η αλληλεγγύη προς την Κούβα τόσο για την άρση του οικονομικού αποκλεισμού της από τις ΗΠΑ, όσο και για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών και ανακοινώθηκε η συμβολική πρωτοβουλία του ΚΚΕ στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κούβα.

Στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, εργαζόμενοι συμβάλλουν στην προσπάθεια της Κούβας να ξεπεράσει τις δυσκολίες από τους πρόσφατους κυκλώνες
Στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, εργαζόμενοι συμβάλλουν στην προσπάθεια της Κούβας να ξεπεράσει τις δυσκολίες από τους πρόσφατους κυκλώνες
Μια μέρα νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, Γραμματέα του ΚΣ και τους Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Λευτέρη Νικολάου, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης, όπου συζητήθηκαν τόσο οι εξελίξεις και η κατάσταση στο Νησί της Επανάστασης, όσο και οι πρωτοβουλίες που λαμβάνει η ΚΝΕ για την ενίσχυση της Κούβας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΟΔΝ. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε η πρόταση της ΚΝΕ προς την ΠΟΔΝ για τη διοργάνωση παγκόσμιου διαγωνισμού αφίσας για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών και την άρση του αποκλεισμού στην Κούβα, ενώ ταυτόχρονα συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της ΚΝΕ για την οικονομική ενίσχυση της Κούβας, καθώς και δραστηριότητες μπροστά στον εορτασμό των 50 χρόνων από την Επανάσταση στην Κούβα.

Θερμή υποδοχή στην κουβανική αντιπροσωπεία επιφύλαξαν και πολλοί φίλοι και μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Πάτρα κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από τη Νομαρχιακή Επιτροπή της Αχαΐας του ΚΚΕ, όπου εκφράστηκε μεταξύ άλλων η αλληλεγγύη και η στήριξη στο Νησί της Επανάστασης.

Με ολόθερμα συναισθήματα και αγωνιστικό περιεχόμενο εκτυλίχτηκε η συνάντηση που είχε η ΠΕΑΕΑ και τα σωματεία της ΠΟΑΟ με την κουβανική αντιπροσωπεία την Τετάρτη όπου, μεταξύ άλλων, οι Ελληνες αντιστασιακοί σημείωσαν την ευγνωμοσύνη τους για την 50χρονη συνέχιση της Κουβανικής Επανάστασης και ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα πρότεινε, μεταξύ άλλων, να υπάρξει επαφή των ελληνικών αντιστασιακών οργανώσεων με την Ενωση Ανταρτών και Μαχητών της Κούβας και να διοργανωθεί επίσκεψη Ελλήνων αντιστασιακών το 2009 στην Κούβα.

Μεγάλες καταστροφές

Ταμπλό αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ
Ταμπλό αλληλεγγύης από το Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ
Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα πιο επιτακτική σήμερα, ιδιαίτερα μετά το πέρασμα των δύο κυκλώνων - «Γκούσταβ» και «Αϊκ» - από την Κούβα που είχε σαν αποτέλεσμα οι ζημιές να φτάνουν με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια με καταστροφές στις υποδομές της χώρας, στην ηλεκτροδότηση, στα τρόφιμα. Το πέρασμα των κυκλώνων θεωρείται η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία των μετεωρολογικών φαινομένων της χώρας, ωστόσο χάρη στην έγκαιρη και ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτικής Προστασίας και του κράτους, αλλά και την ανταπόκριση του λαού στις οδηγίες εκκένωσης (συνολικά εκκενώθηκαν 3 εκατομμύρια άνθρωποι) και αντιμετώπισης των κυκλώνων, αποφεύχθηκε ο μεγάλος αριθμός θυμάτων, σε αντίθεση με τους εκατοντάδες νεκρούς σε γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Γκράνμα», όπου καταγράφεται ο πρώτος απολογισμός των καταστροφών, σχεδόν 444.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές από τους κυκλώνες, απ' αυτά 63.249 καταστράφηκαν ολοσχερώς. Τουλάχιστον 200.000 Κουβανοί βρέθηκαν χωρίς στέγη και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πιθανά να χρειαστούν προσωρινή στέγαση όσο διαρκεί η περίοδος που οι αρχές θα επιδιορθώνουν τα σπίτια τους. Εξαιτίας των κυκλώνων, 314 δημόσια κτίρια υπέστησαν ζημιές, ανάμεσά τους 26 νοσοκομεία, 18 πολυκλινικές, 14 παιδικοί σταθμοί, 191 ιατρεία, 14 οίκοι ευγηρίας, 42 φαρμακεία, ενώ 2.642 εκπαιδευτικά κέντρα καταστράφηκαν μερικώς ή και ολοσχερώς. Οι ισχυροί άνεμοι και οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε εργοστάσια, στη βιομηχανία, ενώ σημαντικές απώλειες υπήρξαν και στην παραγωγή ζαχαροκάλαμων και νικελίου, στην εκτροφή πουλερικών. Περίπου 3.414 κτίρια όπου γινόταν παραγωγή καπνού για πούρα καταστράφηκαν τελείως. Σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν το Πινάρ ντελ Ρίο, το Χολγκίν, το Λας Τούνας, το Καμαγουέι και το Νησί της Νεολαίας.

Αυτές τις μέρες, ωστόσο, ο κουβανικός λαός εργάζεται με αυταπάρνηση και αυτοθυσία για να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν, ιδιαίτερα στους τομείς που αφορούν τη στέγαση, τις τηλεπικοινωνίες, την υγεία και την εκπαίδευση.

Η ...βοήθεια των ΗΠΑ

«Υποκριτική» χαρακτήρισε ο Κουβανός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο σε πρόσφατο άρθρο του τις προσφορές... βοήθειας της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αποκατάσταση των ζημιών από τους κυκλώνες. Σημειώνεται ότι μετά τον κυκλώνα «Γκούσταβ» οι ΗΠΑ είχαν σπεύσει να ...προσφέρουν 100.000 δολάρια, ενώ μετά τον «Αϊκ» δήλωσαν πρόθυμοι να αποστείλουν προϊόντα αξίας 5 εκατομμυρίων δολαρίων. Και αυτά τη στιγμή που συνεχίζουν να επιβάλλουν τον βάρβαρο και απάνθρωποι αποκλεισμό απέναντι στον κουβανικό λαό και την Κούβα, το οποίο έχει προκαλέσει ζημιές αξίας 93 δισεκατομμύρια δολάρια από την ημέρα της επιβολής του.

Κάλεσμα στους διανοούμενους και καλλιτέχνες

Η Ενωση Συγγραφέων και Καλλιτεχνών της Κούβας, με ανακοίνωσή της, απευθύνει έκκληση στους διανοούμενους και καλλιτέχνες του κόσμου να ενώσουν τη φωνή τους για τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια, ιδιαίτερα μετά τις σοβαρές καταστροφές που έπληξαν την Κούβα από τους κυκλώνες «Γκούσταβ» και «Αϊκ». Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.concubahoy.cult.cu ήδη - μέσα σε ένα 24ωρο - είχαν υπογράψει πάνω από 1.000 διανοούμενοι από 30 χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής αλλά και από τις ΗΠΑ εκφράζοντας έτσι την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στον κουβανικό λαό.


Κλωντίν Χέσπερ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ