Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τζίπι Λίβνι

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ μετά την Γκόλντα Μέιρ, δηλαδή μετά από περισσότερο από 30 χρόνια, θα γίνει η Τζίπι Λίβνι, αν τελικά καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η 50χρονη Λίβνι επικράτησε, με πολύ μικρότερη διαφορά από ό,τι αναμενόταν, στις εσωκομματικές εκλογές για τη διαδοχή του Εχούντ Ολμέρτ στην ηγεσία του «Καντίμα».

Γόνος υπερεθνικιστικής οικογένειας, αυτοπροβάλλεται ως «ρεαλίστρια» στην πολιτική και αποδέχεται την «αναγκαιότητα» αποχώρησης από ορισμένα παλαιστινιακά εδάφη προκειμένου να διασφαλιστεί «η εβραϊκή πληθυσμιακή υπεροχή εντός Ισραήλ». Εκλέχτηκε στη βουλή για πρώτη φορά το 1999 με το ψηφοδέλτιο του δεξιού «Λικούντ» και ακολούθησε τον Αριέλ Σαρόν στο νεοσυσταθέν κόμμα «Καντίμα». Διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης και ενεπλάκη από την πρώτη στιγμή στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, προφανώς, λόγω και των προσόντων που απέκτησε εργαζόμενη επί χρόνια ως πράκτορας της Μοσάντ.

Είναι γνωστή για τη «σκληρή» γλώσσα που πολλάκις χρησιμοποιεί. Δεν έχει διστάσει να ταχθεί, ανά στιγμές, υπέρ μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα «για να τελειώσει το Ισραήλ μια και καλή από την απειλή της "Χαμάς"», ενώ δεν έχει διαφωνήσει με τις απειλές που κατά καιρούς εκτοξεύονται από Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά του Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οσο για την εσωτερική πολιτική που σκοπεύει ν' ακολουθήσει δεν κρύβει καμία έκπληξη: οπαδός της νεοφιλελεύθερης οικονομίας, αναμένεται να συνεχίσει τη λογική Ολμέρτ με «πάγωμα» μισθών, συρρίκνωση του δημοσίου τομέα και χτύπημα δικαιωμάτων.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org