Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
90 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ - 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ
Σήμερα η κεντρική πολιτική συγκέντρωση
  • Ολοκληρώνεται σήμερα το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ
  • Στις 8.45 μ.μ. θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
  • Στις 8.30 μ.μ. θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Γιάννης Πρωτούλης
  • Χαιρετισμό θα απευθύνει και ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας

Από τη συναυλία το βράδυ της Παρασκευής
Από τη συναυλία το βράδυ της Παρασκευής
Με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση πέφτει σήμερα το βράδυ η αυλαία του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Για να δώσει τη σκυτάλη στην καθημερινή πάλη στο εργοστάσιο, στο εργοτάξιο, στην επιχείρηση, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στους δρόμους του αγώνα. Στις 8.45 μ.μ. θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και νωρίτερα θα χαιρετίσουν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γιάννης Πρωτούλης και ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, υπεύθυνος Ευρώπης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

Τρεις μέρες τώρα, η Πανεπιστημιούπολη πλημμυρίζει - τεράστια η ανταπόκριση του λαού στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Σφύζει από ζωντάνια και αισιοδοξία, εκπέμπει μια τεράστια λάμψη. Είναι η λάμψη από τα μάτια των χιλιάδων νέων, μαθητών και φοιτητών, εργατών και ανέργων, που διαβαίνουν στην Ιστορία με το βλέμμα καρφωμένο στις σελίδες που θα γράψουν τα δικά τους χέρια, οι δικές τους πράξεις, οι δικοί τους αγώνες. Είναι η λάμψη απ' τη φλόγα που ξεπηδάει από την καρδιά νεότερων και μεγαλύτερων εργατών. Μια φλόγα που θεριεύει από την ανάγκη να πετάξουν από πάνω τους τις αλυσίδες, να κινήσουν τον τροχό της Ιστορίας, να καταργήσουν την εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές. Γιατί «ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου», όπως βροντοφωνάζει το γιγαντοπανό.

Δε θα μπορούσε να συμβεί αλλού. Μόνο στο Φεστιβάλ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο φεστιβάλ του πρωτοπόρου οργανωτή της εργατικής τάξης και της νεολαίας του. Δε θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη αφορμή από το γιορτασμό των 90 χρόνων του ΚΚΕ και των 40 χρόνων της ΚΝΕ, ενός γιορτασμού που κοιτάει στο σήμερα και το αύριο, πατώντας γερά σε μια Ιστορία 9 δεκαετιών. Γιατί οι κομμουνιστές παραμένουν «ανυποχώρητοι - αταλάντευτοι στις επαναστατικές αξίες», όπως δηλώνει ένα από τα δεκαέξι ταμπλό της έκθεσης που είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια του Κόμματος και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ.

Σήμερα, η γιορτή κορυφώνεται, «Τρία κόκκινα γράμματα, σεμνή υπογραφή του λαού μας». Δεν υπάρχει βλέμμα που να μη μαγνητίζεται από μια Ιστορία τόσο ένδοξη, γραμμένη από τα χέρια των απλών ανθρώπων, των εργατών, των δημιουργών, των παραγωγών του πλούτου. Ολοι οι αγώνες, όλος ο μόχθος του λαού μας αποτυπώνεται στην Ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, από την ίδρυσή τους μέχρι σήμερα.

Φαίνεται σε κάθε εικόνα και φωτογραφία, σε κάθε πανό από κινητοποίηση, στα αιτήματα, στους στόχους, στις αποφάσεις και τα ντοκουμέντα που προβάλλονται στην έκθεση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ.

Φαίνεται στα όπλα και τις πυξίδες των μαχητών του ΔΣΕ, στο φωτογραφικό αφιέρωμα σε όλους και όλες που πολέμησαν ηρωικά, σε όλα τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη».

Φαίνεται από όλες τις στιγμές και τις πλευρές αυτής της Ιστορίας που προβάλλονται και εκτίθενται σε κάθε χώρο του Φεστιβάλ.

Από την κεντρική σκηνή, που είναι μόνη της ένα ταξίδι στην Ιστορία με οδηγό το αύριο, μέχρι τη Διεθνούπολη, όπου αντιπρόσωποι 61 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και νεολαιών από 35 χώρες μοιράζονται την πείρα και τον κοινό αγώνα με τους Ελληνες εργάτες, συμμετέχουν στη μεγάλη γιορτή των κομμουνιστών.

Και από τις μουσικές και θεατρικές σκηνές, που προβάλλουν την ενεργητική στάση ζωής μέσα από τις μελωδίες των πιο προοδευτικών στοιχείων του πενταγράμμου, μέχρι τους χώρους της παιδείας και της εργασίας, με την παρουσίαση της σημαντικής συμβολής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην ανάπτυξη των αγώνων.

Ολο το Φεστιβάλ είναι ένα αφιέρωμα. Στις μάχες της εργατικής τάξης που δόθηκαν με αυταπάρνηση, στην πρωτοπόρα θεωρία που τις ενέπνευσε και τις δυνάμωσε και τις καθοδηγεί για τη μεγάλη έφοδο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ