Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες της Σομαλίας

Από τη χτεσινή συνέντευξη. Από αριστερά: Ντίρι Αμπντι Γκίντι, Λ. Κροκίδη, Αγγ. Βρεττός και Ν. Καραθανασόπουλος
Από τη χτεσινή συνέντευξη. Από αριστερά: Ντίρι Αμπντι Γκίντι, Λ. Κροκίδη, Αγγ. Βρεττός και Ν. Καραθανασόπουλος
Την προσχεδιασμένη και τρομοκρατικού τύπου επιχείρηση σε βάρος των καταδιωγμένων προσφύγων της Σομαλίας, στο στέκι τους επί των οδών Βεραντζέρου και Σωκράτους, κατήγγειλαν χτες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» και ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο γραμματέας της Σομαλικής Κοινότητας Ντίρι Αμπντι Γκίντι.

Από τη Γραμματεία της Δημοκρατικής Συσπείρωσης ο Αγγελος Βρεττός και η Λίνα Κροκίδη αναφέρθηκαν στην αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πώς εφαρμόζεται από τη χώρα μας από τις αρμόδιες αρχές. Τόνισαν ότι σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι Σομαλοί μετανάστες λόγω του φονικού εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στη χώρα τους, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είναι πρόσφυγες. Για το λόγο αυτό η Πολιτεία υποχρεούται να τους παράσχει στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα, ειδική μέριμνα για τους ανήλικους, παροχή ασύλου σε όσους επιθυμούν και νόμιμη διαμονή στους υπόλοιπους, ενώ η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συνιστά καταπάτηση της Σύμβασης της Γενεύης για τους πρόσφυγες.

Κατηγόρησαν τον αρμόδιο υπουργό και συνολικά την κυβέρνηση ότι φέρουν ακέραια την ευθύνη για την επίθεση της αστυνομίας σε βάρος των φτωχών Σομαλών, τους οποίους βλέπουν σαν τον αδύναμο και ανυπεράσπιστο κρίκο, όπου εκδηλώνεται όλη η βία και η αυθαιρεσία της εξουσίας, ως απόρροια των επιταγών και των ντιρεκτίβων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στους Σομαλούς πρόσφυγες. «Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε στην κυβέρνηση είναι καθαρό» είπε. «Δε θα επιτρέψουμε να καταπατούνται τα στοιχειώδη δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων και να ευτελίζεται η στοιχειώδης αξιοπρέπειά τους».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι η επιχείρηση κατά των Σομαλών εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θέλει τους μετανάστες φτηνό εργατικό δυναμικό στα γρανάζια της ιμπεριαλιστικής εκμετάλλευσης και μετά όταν δεν τους χρειάζεται, τους πετάει στα σκουπίδια. Τέλος, ζήτησε να χορηγηθεί άσυλο στους πρόσφυγες Σομαλούς.

Χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης είπαν: «Η μοναδική λέξη που μπορεί να χαρακτηρίζει την τακτική της Αστυνομίας είναι βαρβαρότητα. Αυτή η βαρβαρότητα ξεκινάει από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σομαλίας και ολοκληρώνεται στη χώρα μας με τις τρομοκρατικού τύπου επιχειρήσεις». Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης μίλησαν και για βαρβαρότητα που εκδηλώνεται στους μετανάστες στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών.

Πρόσθεσαν ότι η Δημοκρατική Αλληλεγγύη εκφράζει την έμπρακτη και δυναμική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και δεν ξεκινάει από αισθήματα της λεγόμενης φιλανθρωπίας. Στα πλαίσια της αλληλεγγύης, η Δημοκρατική Συσπείρωση θα παράσχει ηθική, νομική και υλική βοήθεια στους Σομαλούς πρόσφυγες.

Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συσπείρωσης ζήτησαν:

  • Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι και οι 67 Σομαλοί και να τους δοθεί δωρεάν στέγαση και σίτιση.
  • Να τους χορηγηθεί άσυλο, εφόσον υποβάλλουν αιτήσεις ασύλου.
  • Οσοι δε ζητήσουν άσυλο, να τους χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα έγγραφα, προκειμένου να ταξιδέψουν στις χώρες που θέλουν.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση με ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, στους αρχηγούς των κομμάτων και στις δικαστικές ενώσεις, καταγγέλλει ότι η απρόκλητη επίθεση κατά των Σομαλών έγινε παρουσία και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα. «Είναι η πολλοστή φορά που οι εισαγγελείς νομιμοποιούν την αυθαιρεσία και τη βία της Αστυνομίας» αναφέρει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org