Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η διγλωσσία του ΣΥΝ

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Διαμαρτύρεται» με ανακοίνωσή του το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ ότι το νέο σύστημα χρηματοδότησης των προνοιακών δομών των δήμων θα οδηγήσει εκατοντάδες βρεφονηπιακούς σταθμούς σε κλείσιμο και ζητά να καλυφθεί πλήρως το κόστος λειτουργίας τους από εθνικούς πόρους. Μέμφεται μάλιστα την πολιτεία, γιατί, ενώ γνώριζε από το 2003 ότι η χρηματοδότηση των σταθμών που συστάθηκαν μέσω κοινοτικών προγραμμάτων έχει ημερομηνία λήξης (σ.σ. στις 31 Αυγούστου), δεν έκανε τίποτα. Αντίθετα, προσφάτως η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σύστημα χρηματοδότησης που δεν καλύπτει καν το 50% των εξόδων λειτουργίας.

Η διγλωσσία και ο οπορτουνισμός του ΣΥΝ ξεπερνούν κάθε όριο. Ο ΣΥΝ και οι δυνάμεις του στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο γνώριζαν αυτές τις εξελίξεις αλλά αποδέχονταν πλήρως τη λειτουργία της Πρόνοιας, μέσω κοινοτικών προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης. Ηξεραν ότι αυτή η επιλογή εντάσσεται στη γενικότερη κατεύθυνση διάσπασης του όποιου ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα είχε η Πρόνοια. Ψήφιζαν και ενέκριναν τα παραπάνω.

Ηταν ανάμεσα στους χειροκροτητές, με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που όλοι μαζί ως ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, χαρακτήριζαν επιτυχία την ανάληψη από τους δήμους αυτής της αρμοδιότητας, στο όνομα της ισχυροποίησής τους, χωρίς όμως να υπάρχει καμία εγγύηση για χρηματοδότηση.

Την ίδια στιγμή και παρότι ομόφωνα η ΚΕΔΚΕ συναινεί σε τέτοιες και άλλες αντιλαϊκές επιλογές, ο ΣΥΝ στη χτεσινή του ανακοίνωση την εγκαλεί ως «παθητικό αποδέκτη κυβερνητικών τετελεσμένων»... Η διγλωσσία φτάνει στο αποκορύφωμά της με την προσπάθεια του ΣΥΝ να πείσει ότι διαφοροποιείται από την ΚΕΔΚΕ, επικαλούμενος τη στάση που κράτησε στο τελευταίο συνέδριο του οργάνου για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Ηταν τότε που ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, στη συνεδρίαση του ΔΣ που προηγήθηκε της ανάγνωσης του ψηφίσματος στην αίθουσα, συμφώνησε, για να βγει μετά με δήλωσή του γραπτή να πει ότι διαφωνεί. Τέτοια αξιοπιστία! Τέτοιος Οπορτουνισμός!..

Δασοκτόνα πολιτική

Σε ελάχιστους πλέον προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι και φέτος το καλοκαίρι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα πύρινα μέτωπα ρημάζουν τα δάση της χώρας, κατακαίνε περιουσίες, θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ολοι καταλαβαίνουν πια ότι αυτή η επαναλαμβανόμενη τραγωδία που βιώνουμε, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι πρασινογάλαζες κυβερνήσεις των τριάντα τουλάχιστον τελευταίων ετών, με κύρια χαρακτηριστικά: Τη συνεχή προσπάθεια - ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις - της αλλαγής χρήσης των δασικών οικοσυστημάτων με στόχο την εμπορευματοποίησή τους, στο όνομα δήθεν της «ανάπτυξης», αλλά στην πραγματικότητα για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Τη συνειδητή καθυστέρηση σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου και Δασολογίου. Την υποβάθμιση, διάσπαση και διαρκή απαξίωση των υπηρεσιών δασοφύλαξης και δασοπροστασίας. Την ανεπαρκέστατη στελέχωση των υπηρεσιών κατάσβεσης και εφοδιασμό τους με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Την υποχρηματοδότηση των δράσεων προστασίας και ανάπτυξης του δασικού μας πλούτου.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της προχτεσινής πυρκαγιάς που ξέσπασε στην περιοχή της Πάρνηθας, μεταξύ της Βαρυμπόμπης και του Κρυονερίου, στην άλλη δηλαδή πλευρά από αυτήν που κατακάηκε πέρσι το καλοκαίρι. Πρόκειται για μια περιοχή «φιλέτο» που δεν προστατεύεται ουσιαστικά με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της Πάρνηθας που άρχισε να συντάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 και νομοθέτησε πέρσι η κυβέρνηση της ΝΔ. Το νομοθέτημα αυτό, αντί να προστατεύσει το μοναδικό αυτό ορεινό όγκο, αφήνει ορθάνοιχτα «παράθυρα» για την εμπορευματοποίησή του (συνέχιση της δόμησης σε αρκετούς «θύλακες», «αξιοποίηση» του Κτήματος Τατοΐου από το κεφάλαιο, κατασκευή διαφόρων εμπορικών, αθλητικών, πολιτιστικών εγκαταστάσεων κλπ.), που άνοιξαν, όπως φαίνεται, την όρεξη όσων θέλουν να τον τσιμεντοποιήσουν.

Γενικότερα, όμως, οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια συναγωνίζονται ποια θα μετατρέψει τα δάση της χώρας από πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα και πεδίο ασύδοτης κερδοσκοπίας για το μεγάλο κεφάλαιο. Με νόμους, όπως αυτοί για τα «χορτολίβαδα» και τους «βοσκοτόπους», αποπειράθηκαν να αλλάξουν χρήση εκατομμύρια στρέμματα δασών. Με την αναθεώρηση του άρθρου 24 το 2001 και τον εκτελεστικό της νόμο 3208/2003 (που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και εφαρμόζει η ΝΔ) παραδίδουν στην τσιμεντοποίηση εκατομμύρια στρέμματα δασών, επίσης. Τώρα με τη σύνταξη των δασικών χαρτών με βάση τις αεροφωτογραφίες του '60 και όχι του 1945, η κυβέρνηση προωθεί τον αποχαρακτηρισμό 12 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Παράλληλα με νόμο του 1998 διαλύονται οι δασικές υπηρεσίες πυρόσβεσης, ενώ από τότε και η Πυροσβεστική λειτουργεί με τεράστια οργανικά κενά που σήμερα φτάνουν τα 4.000 άτομα.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εφάρμοσαν μια πολιτική που στην κυριολεξία οπλίζει το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων. Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν απόλυτα τις θέσεις του ΚΚΕ. Θέσεις που αποτελούν και το μοναδικό «όπλο» στα χέρια του λαού, για να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές αιτίες που οδηγούν στους εμπρησμούς και στην εκμετάλλευση των καμένων εκτάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνουν: Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων και την αναδάσωση όλων των καμένων εκτάσεων. Το πέρασμα στη δημόσια ιδιοκτησία, ακόμη και με τη μορφή δήμευσης, ιδιοκτησιών που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Παχιά λόγια

«Αλλα αντί άλλων» ήταν η απάντηση του Ευ. Αντώναρου όταν του ζητήθηκε χτες από τον «Ρ» να σχολιάσει το γεγονός ότι η πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι εκδηλώθηκε σε περιοχή όπου με το περσινό ΠΔ «περί καθορισμού Ζωνών προστασίας του ορεινού όγκου Πάρνηθας» επιτρέπεται πλέον να κτίζονται σχεδόν τα πάντα: Από «υποδομές αναψυχής» και εκθέσεις μέχρι ...ιππικές εγκαταστάσεις! «Η κυβέρνηση με τη συνολική της στάση αποδεικνύει ένα πράγμα και το έχει δηλώσει από πέρυσι: Οπου υπήρχε δάσος, ξαναγίνεται δάσος. Δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση, η οποία να καταρρίπτει αυτή τη βασική θέση της κυβέρνησης», ήταν η «πασπαρτού» απάντηση του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου. Το ακριβώς αντίθετο όμως συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το έργο του ΠΑΣΟΚ, με τους νόμους της αποχαρακτηρίζει διαρκώς δασικές εκτάσεις και τις προσφέρει ως φιλέτα στους καταπατητές. Το ΠΔ του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, όπως παραστατικά αποκάλυψε ο «Ρ», είναι μία ακόμα απόδειξη ότι τα παχιά λόγια των κυβερνώντων του τύπου «όπου δάσος πάντα δάσος» είναι λόγια του αέρα. Στην πράξη είναι η δασοκτόνα πολιτική τους που οπλίζει τα χέρια των εμπρηστών...

Ο διακοσμητικός ρόλος των «ανεξάρτητων αρχών»

Αν προκύπτει κάτι από την κατάθεση Ζορμπά στη Βουλή αυτό δεν είναι άλλο από το διακοσμητικό ρόλο που παίζουν αυτού του είδους οι «Αρχές». Δημιουργούνται από τις κυβερνήσεις ως άλλοθι για την «αδυναμία» τους να λύσουν τα προβλήματα που η πολιτική τους δημιουργεί, κυρίως οι πολιτικές της «απελευθέρωσης των αγορών» και των ιδιωτικοποιήσεων. Με τη δημιουργία τέτοιων αρχών ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι τάχα διαθέτουν την πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ταυτόχρονα μεταθέτουν τις ευθύνες στις αρχές, οι οποίες, υποτίθεται είναι ανεξάρτητες, παραμένουν σκόπιμα ανίσχυρες και εξαρτημένες από την εκάστοτε κυβέρνηση, που στην πραγματικότητα καθορίζει τη λειτουργία και το έργο τους. Αυτό ακριβώς έγινε με την αρχή «για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», η οποία βάδισε στα χνάρια των ανεξάρτητων αρχών, όπως του ΑΣΕΠ, του ανταγωνισμού, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, κ.ο.κ. Αρχές που πολυδιαφημίστηκαν ως αντίβαρο στις ιδιωτικοποιήσεις και την παρεπόμενη διαφθορά που γεννούν, αλλά ήδη το φωτοστέφανο που τη συνόδευσε έχει ήδη καταπέσει. Ο διακοσμητικός ρόλος και σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάρρευση αυτών των αρχών έρχεται να επιβεβαιώσει την αλήθεια ότι έλεγχος δεν μπορεί να υπάρξει στα μονοπώλια. Ο μόνος τρόπος είναι να καταργηθούν τα ίδια και θα γίνει όταν χάσουν την εξουσία η πλουτοκρατία, τα κόμματα - υπηρέτες της, εννοείται από τη λαϊκή εξουσία.

Φορο-κοροϊδία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ πως όλοι αυτοί οι «φραγκάτοι», που βλέπετε να βρίσκονται σε παραλίες εξωτικών νησιών, κάνουν διακοπές, έχετε μέγα λάθος.

Εχουν τραπεί σε φυγή από τη χώρα και δε θέλουν απλά να το παραδεχτούν, προσπαθώντας να δείχνουν «άνετοι».

Ο λόγος; Μα, ο Γιώργος Αλογοσκούφης και οι δηλώσεις του για τη νέα φορολογική πολιτική που θα ακολουθήσει από φθινόπωρο.

Είπε ότι «στόχος είναι τα υψηλά εισοδήματα», με αποτέλεσμα ό,τι υπήρχε σε εφοπλιστή, βιομήχανο, τραπεζίτη ή εκπρόσωπο πολυεθνικής να ...παγώσει από φόβο.

Υστερα άρχισε η μαζική φυγή, για να γλιτώσουν από την οργή του υπουργού, που θεωρεί αδιανόητο να πληρώνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να γεμίζουν τα ταμεία του κράτους.

Μην κοιτάτε που αυτό συμβαίνει όσα χρόνια είναι κυβέρνηση η ΝΔ (και συνέβαινε όσα χρόνια ήταν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ). Ο Αλογοσκούφης πιεζόταν για να το κάνει.

Τώρα, όμως, άλλαξαν τα πράγματα και αποφάσισε να απονείμει φορολογική δικαιοσύνη και αναδιανομή.

Προφανώς, δεν πιστεύετε λέξη από όλα αυτά. Το περίεργο είναι, όμως, ότι ο υπουργός Οικονομίας θεωρεί ότι θα βρεθεί - έστω ένας - Ελληνας, που θα πάρει στα σοβαρά τις διακηρύξεις του.

ΟΛΟ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΕΙΝΑΙ αυτός ο Χατζηδάκης. Τον έχουν βάλει στο υπουργείο Μεταφορών και του δώσανε για να ...παίζει τους χειρότερους οργανισμούς. Οχι σαν κάτι άλλους συναδέλφους του...

«Προβληματικός» λέει ο ΟΣΕ, χάλι μαύρο η «Ολυμπιακή» κι αυτός έχει το στοιχειώδες καθήκον να ...βάλει τάξη.

Μόνο τα τρένα και τα αεροπλάνα δεν είναι ...προβληματικά από μόνα τους. Ούτε έχουν καμιά τάση να δημιουργούν χρέη σε κανέναν.

Προφανώς, κάποιοι τα διαχειρίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Κάποιες πολιτικές εφαρμόστηκαν, τις οποίες οι κυβερνώντες προτιμούν να ξεχνάνε.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οπως, επίσης, ξεχνάνε ότι ο ελληνικός λαός χρειάζεται και δημόσια τρένα και δημόσια αεροπλάνα.

Τους άλλαξαν τα... πετρέλαια

Νέο πλήγμα στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών επιφέρει η κυβερνητική απόφαση να χρησιμοποιούν κοινό πετρέλαιο κίνησης αντί για το «κόκκινο» πετρέλαιο, που χρησιμοποιούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα, με σκοπό, όπως επισήμως είχε ανακοινωθεί, την «καταπολέμηση» της λαθρεμπορίας καυσίμων. Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ανακοινώσει, ότι το ποσό της διαφοράς του φόρου ανάμεσα στον υψηλό συντελεστή του πετρελαίου κίνησης και του ελάχιστου συντελεστή των 21 ευρώ/χιλιόλιτρο του «αγροτικού» πετρελαίου, θα επιστρεφόταν πίσω στους παραγωγούς, σε τιμές που θα καθόριζε στην πορεία, ανάλογα την κάθε καλλιέργεια. Οι παραγωγοί περιμένουν ακόμη να πάρουν πίσω τα χρήματα που έπρεπε να τους είχαν επιστραφεί από τις 15 του Ιούνη και ενδεχομένως να χρειαστεί να περιμένουν κι άλλο. Επιπλέον, σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση «κουτσούρεψε» όσο μπορούσε τα χρήματα που έπρεπε να επιστρέψει, ορίζοντας τιμές για κάθε καλλιέργεια, οι οποίες απέχουν πολύ από την πραγματική αξία των καυσίμων, που κατανάλωσαν οι παραγωγοί όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κάρτα σφαγιασμού των παροχών

Η ενιαία Κάρτα Ασφάλισης και Υγείας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν προοιωνίζεται την αντιμετώπιση των εκρηκτικών λαϊκών αναγκών, αλλά, αντίθετα, σηματοδοτεί νέα επίθεση στις - ήδη υποβαθμισμένες - δημόσιες παροχές Υγείας και στη φαρμακευτική κάλυψη. Τη φαρμακευτική περίθαλψη που ήδη καταρρέει, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν να αποπληρώσουν τους φαρμακοποιούς. Οχι μόνο δεν προϊδεάζει για τον εξορθολογισμό των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων και το νοικοκύρεμα των οικονομικών των νοσοκομείων -όπως διακηρύσσουν πομπωδώς οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, αλλά και της ανακατανομής των κονδυλίων των ασφαλιστικών ταμείων προς όφελος των επιχειρηματιών Υγείας, αφού πλέον ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας Υγείας εξισώνονται και τυπικά και ουσιαστικά.

Τα μέτρα που θα συνοδεύουν την κάρτα - και θα οριστικοποιηθούν σε δύο μήνες - εκφράζουν το βασικό μέρος των σχεδίων της κυβέρνησης για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και θα συμπληρώνουν την αντιδραστική μεταρρύθμιση στην Ασφάλιση που έγινε με το νόμο Πετραλιά. Κατηγοριοποιούνται οι ασθένειες με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο γιατρός υποχρεώνεται να προχωρήσει μόνο σε εκείνες τις θεραπείες που έχουν τα πρωτόκολλα και όχι με βάση την επιστημονική κρίση του. Ομαδοποιούνται και τα φάρμακα και ορίζεται ανώτερη τιμή αναφοράς - μέχρι το ύψος της οποίας θα αποζημιώνονται οι άρρωστοι απ' τα Ταμεία, δηλαδή από τα δικά τους χρήματα. Από κει και πέρα θα τα πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Αλλά, εκτός απ' την ομαδοποίηση, υπάρχει και ο αποκλεισμός απ' τα πρωτότυπα φάρμακα - που μπορεί να είναι το μέσο υψηλής κερδοφορίας για τις πολυεθνικές αλλά, κατά κανόνα, είναι αναμφισβήτητη η συμβολή τους στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της υγείας. Τα λαϊκά στρώματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο στα αντίγραφα φάρμακα. Δηλαδή, όταν λήξει η πατέντα των πρωτοτύπων ή - τουλάχιστον - δέκα χρόνια αργότερα από την κυκλοφορία των πρωτοτύπων.

Η Ενιαία Κάρτα αποτελεί εναρμόνιση με τις κοινοτικές οδηγίες, όπως αποτυπώνονται στη λεγόμενη «ανανεωμένη κοινωνική ατζέντα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Θα είναι και το εισιτήριο για τη «διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη». Δηλαδή ο ασθενής - πελάτης θα μπορεί να νοσηλευτεί σε όποια χώρα της ΕΕ επιλέξει, θα πληρώνει με τους όρους που ισχύουν στη χώρα της νοσηλείας και θα αποζημιώνεται με τους όρους των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας του. Θα βάζει βαθιά στο χέρι στην τσέπη για να εξασφαλίζει την υγειά του. Αλλιώς...

Ολο το «πακέτο» θα σημάνει νέα αφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και ακόμα μεγαλύτερη για τα ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν μετατραπεί σε υποζύγια των δαπανών Υγείας απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πηγή κερδοφορίας των επιχειρηματιών στην Υγεία. Τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη από ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας και Πρόνοιας, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες, με βασικό προσανατολισμό στην πρόληψη, με πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες τις μονάδες σε όλα τα επίπεδα που θα αξιοποιούν τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας προς όφελος ολόκληρου του λαού.

Σ' αυτού του τύπου το σύστημα Υγείας δε χωρά η επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ και καλεί τα λαϊκά στρώματα να την προτάξουν στις διεκδικήσεις τους για την ικανοποίηση των σύγχρονων και βασικών αναγκών τους.

Εύσημα για τη σύλληψη...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εύσημα για τη σύλληψη του Ρ. Κάρατζιτς διεκδικεί, φαίνεται, ο Γ. Παπανδρέου, διαδίδοντας δεξιά και αριστερά ότι είχε συμβάλει στο σχηματισμό της νέας σερβικής κυβέρνησης. Οπως αναφέρεται σε χτεσινό σχόλιο της «Ελευθεροτυπίας», ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του κόμματος δηλαδή που είχε ιδρύσει ο Σλ. Μιλόσεβιτς και συμμετέχει στη νέα φιλοευρωενωσιακή κυβέρνηση, βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Γ. Παπανδρέου, λοιπόν, όπως σημειώνεται στο σχόλιο «ήταν μεταξύ εκείνων που κατέβαλαν προσπάθειες για να σχηματιστεί στη Σερβία κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος»... Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του σε αυτήν την κατεύθυνση. Αλλωστε, έχει εργαστεί σκληρά και στο παρελθόν για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων τόσο ο ίδιος όσο και ο τότε στενός συνεργάτης του Αλεξ Ρόντος...

Ο κύριος ... Ριχάρδος

«Ο Κάρατζιτς ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας... Δεν ήταν πρώην "αριστερός" όπως ο Μιλόσεβιτς και ας τον στηρίζει ο ... Περισσός. Θα ήταν ενδιαφέρον να ξαναδιαβάζαμε σήμερα όσα εγκώμια του έπλεξαν τότε οι μεγαλόσχημοι δικοί μας. Κάθε ιδεολογικής απόχρωσης. Και που δεν πάνε στη Χάγη». Αυτή την κυνική άποψη δεν έχουν τολμήσει να την ξεστομίσουν ούτε οι πιο φανατικοί υπέρμαχοι των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των δολοφονιών ολόκληρων λαών όπως στη Γιουγκοσλαβία. Ούτε οι πιο σφοδροί πολέμιοι των κομμουνιστών. Ούτε αυτοί δεν τόλμησαν να βάλουν ζήτημα παραπομπής της κομμουνιστικής ιδεολογίας και πολιτικής στο ελεεινό δικαστήριο της Χάγης. Γιατί η άποψη περί «κάθε ιδεολογικής απόχρωσης» είναι το άλλοθι για να πει ο Ριχάρδος Σωμερίτης, στο χτεσινό «Βήμα», ότι θα 'πρεπε όσοι στήριξαν τον αγώνα του γιουγκοσλάβικου λαού να πάνε στη «Χάγη», εννοώντας προφανώς τον Περισσό. Αυτός ο επιφανής δημοσιολόγος είναι πράγματι πρωτοπόρος στο πλασάρισμα ιδεών στήριξης της μιας και μόνης θεωρίας του ιμπεριαλιστικού συστήματος και της «δημοκρατίας» του. Αυτής που θέλει να εξοβελίσει «στο πυρ το εξώτερον» κάθε διαφορετική γνώμη από τη δική τους. Και επειδή αντικειμενικά δε γίνεται, προβάλλει την ιδέα της καταστολής κάθε διαφορετικής πολιτικής άποψης. Τόσο δημοκράτης και υπέρμαχος της ελευθερίας διακίνησης ιδεών και γνώμης είναι που δεν αντέχει να ακούγεται και να γράφεται τίποτα διαφορετικό απ' αυτό που στηρίζει την ιμπεριαλιστική βία. Και γράφει βιάζοντας συνειδήσεις. Τον πόνεσε γιατί το ΚΚΕ, το οποίο δημόσια τοποθετήθηκε αναφέροντας ότι το χωρίζει ιδεολογική άβυσσος από τον Κάρατζιτς, είπε επίσης ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου έπρεπε να κάθονται οι ευρωατλαντικές κυβερνήσεις και το ΝΑΤΟ, που δολοφονούσαν τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας. Βλέπετε, για τον κοσμοπολίτη κύριο Ριχάρδο και τους περί αυτόν η αντίσταση των λαών, όταν τους δολοφονούν οι ιμπεριαλιστές, είναι έγκλημα. Και δεν το σηκώνει ο καθωσπρεπισμός του, αυτός των σαλονιών της μπουρζουαζίας, γιατί τους χαλά την ησυχία στο φαγοπότι του πλουτισμού από τον πόλεμο και την εκμετάλλευση. Στη φυλακή, λοιπόν. Αλλά με δίκη, για να είναι δημοκρατική η φίμωση που θέλουν να επιβάλουν. Θαυμάστε τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ