Παρασκευή 25 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τους συμπεριφέρθηκαν σα να ήταν σκυλιά

Η νεαρή Σομαλή περιγράφει τα όσα έζησε
Η νεαρή Σομαλή περιγράφει τα όσα έζησε
«Να μη φοβάστε. Είμαστε εδώ για να σταθούμε αλληλέγγυοι με τους φτωχούς όλου του πλανήτη. Δε θα αφήσουμε οποιαδήποτε ενέργεια καταστολής αναπάντητη». Αυτά τόνισαν χτες στους πρόσφυγες από τη Σομαλία, που διαμένουν στο κτίριο της οδού Βερανζέρου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, το στέλεχος του ΠΑΜΕ Τάσος Στουραΐτης, τα μέλη της γραμματείας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» Λίνα Κροκίδη και Αγγελος Βρεττός. Και ήταν εκεί από την πρώτη στιγμή γιατί η έμπρακτη αλληλεγγύη αποτελεί την καλύτερη απάντηση στις πολιτικές καταστολής της κυβέρνησης και της ΕΕ, όπως συνέβη στη Μανωλάδα, στη Λέσβο και όπου αλλού οι «άθλιοι» της παγκοσμιοποίησης πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης και κακομεταχείρισης.

Προχτές στο κτίριο αυτό συνελήφθησαν από τις διωκτικές αρχές 67 άνθρωποι σε μια τρομοκρατικού τύπου επιχείρηση - «σκούπα». Από αυτούς, η εισαγγελέας παρέπεμψε τους 25 στο Αυτόφωρο (με σωρεία δικονομικών παραβάσεων, χωρίς την παρουσία διερμηνέα και δικηγόρου και παρά το ότι υπάρχει νομική αμφισβήτηση για το αν το τυχόν αδίκημά τους είναι αυτόφωρο). Οι υπόλοιποι αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στο γραφείο του ανακριτή.

Το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε για την αστυνομική επιχείρηση ήταν τα ναρκωτικά. Δε βρέθηκε τίποτα. Ο τρόπος που έγινε η επιχείρηση, αποδείχνει ότι με μέτρα αστυνομοκρατίας ταλαιπωρούν αθώους ανθρώπους, ακόμα και παιδιά.

Από τη χτεσινή επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ και των εκπροσώπων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στο κτίριο της Βερανζέρου
Από τη χτεσινή επίσκεψη του βουλευτή του ΚΚΕ και των εκπροσώπων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» στο κτίριο της Βερανζέρου
Τα «χνάρια» που άφησε η επιχείρηση της Αστυνομίας στο κτίριο είναι φανερά. Πόρτες και τζάμια σπασμένα από τις κλοτσιές των αστυνομικών, στρώματα σκισμένα. Στο δωμάτιο 201 την ώρα της επίθεσης βρισκόταν η Φορτούρ με το 3μηνο αγοράκι της. Βαριά έπεσε η αστυνομική ράβδος στο τζάμι της πόρτας σπάζοντάς το. Τα κομμάτια του έπεσαν πάνω στο μωρό. Το κλάμα του αντήχησε στο διάδρομο. Κάποιοι φώναξαν, διαμαρτυρήθηκαν. Η επιχείρηση, όμως, έπρεπε να συνεχιστεί. Οι άνθρωποι είναι ανάστατοι. Φοβισμένοι μαζεύονται στις γωνιές. Οι αστυνομικοί τους ζητούν τα χαρτιά τους. Κλομπς πέφτουν σε χέρια και πλάτες αθώων. Δεν τους επιτρέπουν να επικοινωνήσουν με κανένα. Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν στον βουλευτή του ΚΚΕ πως κάποιοι από τους αστυνομικούς άρπαξαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

«Φύγαμε από τη Σομαλία αναζητώντας κάτι καλύτερο και χωρίς λόγο μας αντιμετώπισαν σαν σκουπίδια» λένε.

Από το δωμάτιο 304 ξεπροβάλλει η Σούκρι, μια νεαρή γυναίκα. Δείχνει τους μώλωπές της. Ενας αστυνομικός την είχε αρπάξει από το λαιμό. Η ίδια έχει μπερδευτεί. Λέει πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί την αντιμετώπισαν σαν κακοποιό.

«Ηρθε πολλή αστυνομία με σκύλους» λέει ο Ντίρι Αμπντι Γκίντι, γραμματέας της Σομαλικής Κοινότητας. «Ζήτησαν χαρτιά και μάζευαν λεφτά», λέει κάποιος άλλος. «Πήραν 67 άτομα, ακόμα και μητέρες που άφησαν πίσω μόνα τους τα παιδιά τους», προσθέτει ο Ντίρι. «Οι περισσότεροι έχουμε έρθει στην Ελλάδα λόγω του πολέμου που γίνεται στη χώρα μας. Εργαζόμαστε σε οικοδομές για 30-35 ευρώ, αλλά και όπου αλλού βρούμε δουλειά».


Κάθε μέρα κοιμούνται σε αυτό το κτίριο 80-120 άτομα. Τα 40 είναι γυναίκες. Υπάρχουν και μικρά παιδιά. Το κτίριο εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης. Από αυτό λείπουν αυτά που χρειάζονται για μια υγιεινή διαβίωση. Τα δωμάτιά του είναι σχεδόν όλα γεμάτα. Στριμωγμένοι σε αυτά κοιμούνται σε στρώματα.

Μετά την επίσκεψη στο κτίριο, ο Τ. Στουραΐτης και ο Αγγ. Βρεττός έκαναν παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλλοδαπών, με αίτημα την άμεση απελευθέρωση των προσφύγων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2/8/2016)
Να απελευθερωθούν άμεσα(26/7/2008)
Να δοθεί άσυλο στους πρόσφυγες της Σομαλίας(25/7/2008)
Επιχείρηση τρομοκρατικού τύπου σε βάρος Σομαλών προσφύγων(24/7/2008)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org