Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΥΡΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Να τερματιστεί το αίσχος στη Διεύθυνση Αλλοδαπών

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο ύστερα από το θάνατο 29χρονου Πακιστανού μετανάστη

Οι τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και τα αποτελέσματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναδείχτηκαν με το τραγικό περιστατικό του θανάτου του 29χρονου Πακιστανού μετανάστη το βράδυ του Σαββάτου, ο οποίος έπεσε σε ρέμα λίγα μέτρα μακριά από το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη, αλλά και τον τραυματισμό άλλων τριών την Κυριακή το πρωί.

Την ανάγκη να τερματιστεί η άθλια διαδικασία που εκτυλίσσεται κάθε Σαββατοκύριακο, όπου συνωστίζονται χιλιάδες μετανάστες (εκ των οποίων μόλις 200 θα εξυπηρετηθούν), προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για άσυλο και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να ποδοπατηθούν, με κίνδυνο της ζωή τους είτε στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την πύλη και να πάρουν προτεραιότητα είτε από την επέμβαση της αστυνομίας στο όνομα της αποκατάστασης της τάξης, ανέδειξε και πάλι η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας.

Η αντιπροσωπεία κατήγγειλε στον υποδιοικητή της Διεύθυνσης πως τα πράγματα γίνονται ολοένα και χειρότερα σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ασύλου στους μετανάστες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Οι πολλοί τραυματισμοί, αλλά και ο θάνατος του μετανάστη έρχονται να επιβεβαιώσουν τις επισημάνσεις της ΚΟΑ πως είναι θέμα χρόνου να συμβεί το μοιραίο. Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία τόνισε πως «η χορήγηση του ασύλου δεν μπορεί να είναι δουλειά της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, καθώς το θέμα είναι πολιτικό. Την πρώτη ευθύνη φέρει η κυβέρνηση που ουσιαστικά έχει αναθέσει τη διαχείριση της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής στο Αλλοδαπών».

Σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του μετανάστη, η αστυνομία ανακοίνωσε πως «από τη διενεργηθείσα νεκροψία - νεκροτομή, η οποία ολοκληρώθηκε τις μεσημβρινές ώρες, σήμερα (σ.σ. 27/10), διαπιστώθηκε ότι ο θάνατός του οφείλεται σε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις θώρακος, συμβατές με πτώση εξ ύψους». Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με αυτό, αφού συμπατριώτες του κάνουν λόγο για κυνηγητό από αστυνομικούς, με αφορμή το κομφούζιο που επικρατούσε έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, προκειμένου οι μετανάστες να πάρουν σειρά, για να εξασφαλίσουν τη «ροζ κάρτα», που θα τους προσφέρει μερικές μέρες «νόμιμης» διαμονής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες μετανάστες κάθε Σάββατο μεσημέρι συγκεντρώνονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, σχηματίζοντας μια τεράστια ουρά και περιμένοντας ώρες ολόκληρες, χωρίς να τρώνε και να πίνουν πολύ νερό, ώστε να μη χρειαστεί να πάνε τουαλέτα. Κι αυτό για να μη χάσουν τη θέση τους στην ουρά του αίσχους.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση

«Πίσω από κάθε θάνατο, ξυλοδαρμό, φυλάκιση και εκμετάλλευση πρόσφυγα και μετανάστη βρίσκονται οι πολιτικές που τους αντιμετωπίζουν σαν σκουπίδια». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», με αφορμή το θάνατο του Πακιστανού μετανάστη.

Η Δημοκρατική Συσπείρωση καταγγέλλει, επίσης, τον ξυλοδαρμό δεκάδων ακόμη προσφύγων και μεταναστών και τονίζει: «Μας προκαλεί οργή η προσπάθεια της αστυνομίας και της ελληνικής κυβέρνησης να αποσείσουν τις ευθύνες από πάνω τους, όταν είναι γνωστή και έχει καταγγελθεί κατ' επανάληψη - και από την Οργάνωσή μας - η βάναυση κατασταλτική συμπεριφορά της αστυνομίας σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, που περιμένουν κατά χιλιάδες στις ουρές της Π. Ράλλη. Η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα για να διευκολύνει την κατάθεση των αιτήσεων ασύλου, διέκοψε, για ένα διάστημα, την παραλαβή αιτήσεων από την Π. Ράλλη, επιβαρύνοντας έτσι την υπάρχουσα απάνθρωπη κατάσταση».

Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες σαν σκουπίδια, είναι αυτές που υπηρετεί «η κυβέρνηση και όσοι προσυπογράφουν την αντιμεταναστευτική και αντιπροσφυγική πολιτική της ΕΕ, τα Ευρωπαϊκά Σύμφωνα για τη Μετανάστευση, τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων και τα λεγόμενα Κέντρα Κράτησης Μεταναστών, δηλαδή τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Ακόμα δηλώνει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι θα σταθεί απέναντί της και υπογραμμίζει: «Με κοινό μέτωπο Ελληνες και ξένοι εργαζόμενοι θα παλέψουμε για ανθρώπινα, ισότιμα δικαιώματα στους αλλοδαπούς συναδέλφους μας, ενάντια σε κάθε μορφή και προέλευση της σύγχρονης βαρβαρότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ