Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρόθυμος να παραβλέψει για ακόμα μία φορά τη λαϊκή βούληση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, μετά το ηχηρό «χαστούκι», που κατάφερε στην ΕΕ το ιρλανδικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να ολοκληρωθεί, ο Ζ. Μπαρόζο ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη «είναι ζωντανή και μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί».

Με εμφανή την απογοήτευση στο πρόσωπό του, ο πρόεδρος της Επιτροπής θέλησε να πείσει ότι η «λογική» επιτάσσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια να αξιολογηθεί το ιρλανδικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι «δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε τη θέληση 18 κρατών - μελών, που έχουν ήδη πει ναι», τονίζοντας τη σημασία που έχει για το ευρωενωσιακό οικοδόμημα η εφαρμογή της Συνθήκης.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να διασκεδαστεί η ιρλανδική ετυμηγορία και να μην ερμηνευτεί ως ΟΧΙ στην ΕΕ, μάλλον δεν ευδοκιμούν και το θέμα παραπέμπεται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, με τον Ζ. Μπαρόζο, αλλά και τους «27» να ζητούν λύση στο νέο αδιέξοδο. Το τι μέλλει γενέσθαι εξετάζεται ήδη, με τα σενάρια να ποικίλλουν.

Ωστόσο, το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται προς πάσα κατεύθυνση, έστω και αν θα αναζητηθεί μία νέα φόρμουλα για να συγκαλυφτεί, προκειμένου να εφαρμοστούν τελικά τα μέτρα που έχει ανάγκη η ΕΕ.


Α. Φ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ