Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
ΤΑΚΗΣ ΦΙΤΣΟΣ

(Ο ήρωας δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη»)

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ πράξη μνήμης και τιμής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90χρονα του ΚΚΕ. Σήμερα στη Χαλκίδα και στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στις 11 το πρωί, η ΝΕ Εύβοιας θα τιμήσει τους αγωνιστές, που εκτελέστηκαν στις 16 του Απρίλη, το 1949, στο νεκροταφείο του Αϊ - Γιάννη...

ΗΤΑΝ μια δίκη «στημένη» αυτή της Χαλκίδας. Ψεύτικα στοιχεία και κατηγορίες. Οι αποφάσεις γνωστές, πριν οι στρατοδίκες καθίσουν στην έδρα. Τα στρατοδικεία, σ' όλη τη χώρα, νύχτα - μέρα, έβγαζαν αποφάσεις καταδικαστικές σε θάνατο. Και καθημερινά ομοβροντίες.

ΚΙ Ο Τάκης ο Φίτσος, ο παλαίμαχος πρωτομάχος αγωνιστής του λαού μας μαζί με τους συντρόφους του με παραπομπή στο Γ` Ψήφισμα βρέθηκαν κατηγορούμενοι στο στρατοδικείο της Χαλκίδας.

ΕΠΙΚΗ η διαδρομή της εφημερίδας μας από το 1924, που ο Τάκης Φίτσος μπαίνει στη σύνταξη του «Ρ». Εκδοση εφημερίδας, που μόνο ο «Ρ» μπορούσε ν' αντέξει και να αντιμετωπίσει παλικαρίσια.

ΟΣΟ περισσότερο πλησιάζει κανείς του Τ. Φίτσου τα γραφτά, τα ρεπορτάζ, τους στοχασμούς του, νιώθει ντροπή για τις πένες που γράφουν για τους μεγαλόσχημους δημοσιογράφους.

ΣΤΗΝ απολογία του ο Τ. Φίτσος, μια ολόκληρη υπεράσπιση της πολιτικής του ΚΚΕ. «Δεν έχω να δείξω αγαθοεργές πράξεις στη ζωή από τα νιάτα μου, εκτός από την υπεράσπιση του λαϊκού αγώνα του ΚΚΕ».

ΚΑΙ οι γυναίκες στάθηκαν παλικαρίσια στο στρατοδικείο, απορρίπτοντας τις προσπάθειες που έκαναν για να κάμψουν την αντίστασή τους.

ΜΕ τον Τ. Φίτσο δικάστηκαν, επίσης, ο Α. Βουραζόπουλος, η Μαρία Λαφαζάνη, η Αικ. Μενεμελή, η Ευανθία Πατσάλη, η Αλίκη Τσουκαλά, ο Γ. Χάνος και ο Γ. Χριστοφορίδης.

ΕΝΑ μήνα κράτησε η δίκη στη Χαλκίδα κι ορισμένες αθηναϊκές εφημερίδες έδωσαν αποσπασματικά πρακτικά της δίκης.

Ο ΤΑΚΗΣ, που τιμάμε σήμερα, ο πρωτομάχος αγωνιστής ζει. Δεν είναι μνήμη μουσειακή. Τέτοιες μορφές δεν μπαίνουν και δε χωρούν σε προθήκες.

Η ΠΟΛΥΤΙΜΗ, η ακριβή κληρονομιά τους και η θυσία τους είναι για κάθε τίμιο δημοσιογράφο εντολή. Και πάνω στη διδαχή αυτή ακουμπάμε την πένα μας και την καρδιά μας.

Ο ΤΑΚΗΣ Φίτσος, στην περίοδο της Απελευθέρωσης, βρέθηκε στον «Ρ» όπου και δούλεψε. Παλαίμαχος στη δημοσιογραφία, έπαιρνε στην ευθύνη του μεγάλα ρεπορτάζ και, επίσης, θέματα μέσα στα εργοστάσια. Αλλά την ίδια ώρα ο Φίτσος καθόταν στο τηλέφωνο, έπαιρνε τις επαρχιακές ειδήσεις, που εκείνη την εποχή ήταν πολλές. Οι νέοι δημοσιογράφοι, που εκείνη την περίοδο βρίσκονταν στο «Ρ», έβρισκαν συχνά περασμένα μεσάνυχτα τον Τ. Φίτσο να συμπληρώνει τα ρεπορτάζ που είχαν ελλείψεις.

ΜΕΣΑ στη μεγάλη αίθουσα, ο Τ. Φίτσος, με το συντροφικό τρόπο του, έλεγε στους νέους δημοσιογράφους που είχαν δημοσιεύσει θέμα: «Πολύ ωραίο το θέμα σου. Προχώρα».

ΜΕ την καινούρια καμπαρντίνα που είχε φθάσει στον Εύδηλο, γελαστός και αισιόδοξος, θα μας χαιρετίσει πριν μπει στη βάρκα να πάρει με συνοδεία το καράβι για τον Πειραιά.

ΦΩΝΑΞΕ για να τον ακούσουμε: «Κι αυτό θα περάσει». Μορφές μεγάλες του ΚΚΕ, που στα 90χρονα του Κόμματος είναι κληρονομιά πολύτιμη, ακριβή και για το σήμερα επίκαιρη.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ