Eurokinissi |
Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές. Διαπίστωσαν όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής αλλά και την αγωνία των σεισμόπληκτων για την «επόμενη μέρα». Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, με αρνητικό για τους παθόντες αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για το σεισμό της Αθήνας το 1999, υπάρχουν πολλοί που δεν αποκαταστάθηκαν. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι 2 στους 3 ιδιοκτήτες σπιτιών που είχαν υποστεί ζημιές (χαρακτηρισμένα κίτρινα) από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, δεν ακολούθησαν τον τρόπο που είχε προτείνει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις επισκευές ώστε να πάρουν τη στεγαστική συνδρομή. Κι αυτό γιατί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν δαιδαλώδεις και η οικονομική ενίσχυση πενιχρή.
Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες σεισμόπληκτοι σε Ηλεία και Αχαΐα που επιχειρεί η κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Οι καταστροφές από το σεισμό είναι πολύ περισσότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμήσει, ενώ πολλά δημόσια κτίρια και στους δύο νομούς έχουν κριθεί ακατάλληλα. Με αυτό τον τρόπο καταδεικνύονται οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό έργο αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας του λαού.
Associated Press |
Συνολικά, περισσότεροι από 200 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς λόγω του σεισμού. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι εκτός από την Κάτω Αχαγιά, που υπέστη σοβαρές ζημιές και στον τομέα των υποδομών (ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός, δημόσια κτίρια, σχολεία), τα χωριά Νησί και Βάλμη στην Ηλεία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν.
Στη Βάλμη τα 36 από τα 42 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στην Αμαλιάδα και στους Δήμους Βουπρασίου, Βαρθολομιού, Λεχαινών, Ανδραβίδας, Ωλένης και Πηνείας, ενώ στην Αχαΐα επλήγησαν σοβαρά οι Δήμοι Μόβρης, Δύμης, Ωλενίας και Λαρισσού. Οι περισσότεροι κάτοικοι που έμειναν άστεγοι, είτε φιλοξενούνται σε σπίτια σε άλλες περιοχές, είτε κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους, είτε σε σκηνές στις αυλές των σπιτιών τους.
Οι εκατοντάδες καταρρεύσεις σπιτιών που σημειώθηκαν στους δύο νομούς και τα χιλιάδες που λαβώθηκαν, πέρα από τη σφοδρότητα του σεισμού, οφείλεται στο γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν κατασκευασμένα από πέτρα ή χωματόπλινθα. Επιπρόσθετα, στην πτώση τους συνέβαλε η παλαιότητα αυτών των κτισμάτων, σε συνδυασμό με τη μικρή αντοχή αυτών των υλικών σε μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Ωστόσο, σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν και σε σπίτια που χτίστηκαν την τελευταία 20ετία, καθώς και σε δημόσια κτίρια.
ICON |
Ηταν τέτοιες οι ζημιές στο νοσοκομείο που η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών το εγκατέλειψαν - από τους 300 έφυγαν οι 270, έμειναν μέσα όσοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν (ΜΕΘ, χειρουργημένοι) - ενώ και οι εργαζόμενοι φοβούνταν να μπουν στο κτίριο.
Εκτός από το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», κι άλλα δημόσια κτίρια, όπως ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών, το Δικαστικό Μέγαρο, το Θέατρο «Απόλλων», τα δημαρχεία Αμαλιάδας και Κάτω Αχαγιάς και σχολεία που λαβώθηκαν - ορισμένα εξ αυτών ανεπανόρθωτα - από το σεισμό αποδείχτηκαν εν δυνάμει παγίδες θανάτου.
ICON |
Eurokinissi |