Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλες πληγές σε σχολεία - δημόσια κτίρια

Το χωριό Βάλμη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς

Eurokinissi

Το χωριό Βάλμη καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς
«Τέτοιο σεισμό δεν έχουμε ξαναζήσει. Ευτυχώς που δεν ήταν εργάσιμη ημέρα, αλλιώς θα θρηνούσαμε πολλά θύματα». Αυτές είναι οι φράσεις που ακούγονται συνεχώς από τα χείλη όλων των κατοίκων στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας μετά τον ισχυρό και φονικό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, της περασμένης Κυριακής με τραγικό απολογισμό δύο νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες.

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στις πληγείσες περιοχές. Διαπίστωσαν όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής αλλά και την αγωνία των σεισμόπληκτων για την «επόμενη μέρα». Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν, με αρνητικό για τους παθόντες αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και για το σεισμό της Αθήνας το 1999, υπάρχουν πολλοί που δεν αποκαταστάθηκαν. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι 2 στους 3 ιδιοκτήτες σπιτιών που είχαν υποστεί ζημιές (χαρακτηρισμένα κίτρινα) από το σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, δεν ακολούθησαν τον τρόπο που είχε προτείνει η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τις επισκευές ώστε να πάρουν τη στεγαστική συνδρομή. Κι αυτό γιατί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν δαιδαλώδεις και η οικονομική ενίσχυση πενιχρή.

Παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού της κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες σεισμόπληκτοι σε Ηλεία και Αχαΐα που επιχειρεί η κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Οι καταστροφές από το σεισμό είναι πολύ περισσότερες από ό,τι αρχικά είχε εκτιμήσει, ενώ πολλά δημόσια κτίρια και στους δύο νομούς έχουν κριθεί ακατάλληλα. Με αυτό τον τρόπο καταδεικνύονται οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που δεν έχουν προχωρήσει σε κανένα ουσιαστικό έργο αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας του λαού.


Associated Press

Το πιο σοβαρό αίτημα που προβάλλουν και οι σεισμόπληκτοι είναι η άμεση αποζημίωσή τους, καθώς και η αποκατάσταση των ζημιών με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υποτροπιάσουν σε ένα μελλοντικό σεισμό και παράλληλα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη θωράκιση της περιοχής.

Επλήγησαν χιλιάδες σπίτια και δημόσια κτίρια

Συνολικά, περισσότεροι από 200 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς λόγω του σεισμού. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι εκτός από την Κάτω Αχαγιά, που υπέστη σοβαρές ζημιές και στον τομέα των υποδομών (ύδρευση, βιολογικός καθαρισμός, δημόσια κτίρια, σχολεία), τα χωριά Νησί και Βάλμη στην Ηλεία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκαν.

Στη Βάλμη τα 36 από τα 42 σπίτια είναι μη κατοικήσιμα. Επίσης, σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στην Αμαλιάδα και στους Δήμους Βουπρασίου, Βαρθολομιού, Λεχαινών, Ανδραβίδας, Ωλένης και Πηνείας, ενώ στην Αχαΐα επλήγησαν σοβαρά οι Δήμοι Μόβρης, Δύμης, Ωλενίας και Λαρισσού. Οι περισσότεροι κάτοικοι που έμειναν άστεγοι, είτε φιλοξενούνται σε σπίτια σε άλλες περιοχές, είτε κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους, είτε σε σκηνές στις αυλές των σπιτιών τους.

Οι εκατοντάδες καταρρεύσεις σπιτιών που σημειώθηκαν στους δύο νομούς και τα χιλιάδες που λαβώθηκαν, πέρα από τη σφοδρότητα του σεισμού, οφείλεται στο γεγονός ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν κατασκευασμένα από πέτρα ή χωματόπλινθα. Επιπρόσθετα, στην πτώση τους συνέβαλε η παλαιότητα αυτών των κτισμάτων, σε συνδυασμό με τη μικρή αντοχή αυτών των υλικών σε μεγάλες σεισμικές δονήσεις. Ωστόσο, σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν και σε σπίτια που χτίστηκαν την τελευταία 20ετία, καθώς και σε δημόσια κτίρια.

Εκκένωσαν το νοσοκομείο...

Η εκκένωση του νοσοκομείου αποκάλυψε τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Που γνώριζαν τα προβλήματα στατικότητας αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο!

ICON

Η εκκένωση του νοσοκομείου αποκάλυψε τις εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Που γνώριζαν τα προβλήματα στατικότητας αλλά δεν πήραν κανένα μέτρο!
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, το οποίο κρίθηκε ακατάλληλο και την περασμένη Πέμπτη η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στην απόφαση για εκκένωσή του. Η ακαταλληλότητα του νοσοκομείου και η μειωμένη αντοχή του σε ενδεχόμενο σεισμό - για την οποία είχαν προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια το ΤΕΕ, πλήθος επιστημόνων και είχαν αναδείξει η ΝΕ Αχαίας του ΚΚΕ, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ και η ΔΑΣ «Πάτρα - Μπροστά» με υπομνήματα και διάφορες εκδηλώσεις - ήρθαν να καταδείξουν τις σοβαρές ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που όλα αυτά τα χρόνια αρνούνταν να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για την αντισεισμική του ενίσχυση.

Ηταν τέτοιες οι ζημιές στο νοσοκομείο που η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών το εγκατέλειψαν - από τους 300 έφυγαν οι 270, έμειναν μέσα όσοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν (ΜΕΘ, χειρουργημένοι) - ενώ και οι εργαζόμενοι φοβούνταν να μπουν στο κτίριο.

Εκτός από το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», κι άλλα δημόσια κτίρια, όπως ο Οργανισμός Λιμένα Πατρών, το Δικαστικό Μέγαρο, το Θέατρο «Απόλλων», τα δημαρχεία Αμαλιάδας και Κάτω Αχαγιάς και σχολεία που λαβώθηκαν - ορισμένα εξ αυτών ανεπανόρθωτα - από το σεισμό αποδείχτηκαν εν δυνάμει παγίδες θανάτου.

Ζημιές σε σχολεία

Ρωγμές στο νοσοκομείο

ICON

Ρωγμές στο νοσοκομείο "Αγιος Ανδρέας"
Ωστόσο, το πιο σοβαρό πρόβλημα που δείχνει και τη γύμνια της αντισεισμικής θωράκισης στην περιοχή και στη χώρα γενικότερα είναι το γεγονός πως 8 στα 40 σχολεία της Ηλείας, δηλαδή το 20%, μετά το χτύπημα του σεισμού, κρίθηκαν ακατάλληλα για να λειτουργήσουν, όπως και 9 σχολεία στην Αχαΐα! Συγκεκριμένα, στην Ηλεία τα σχολεία που ελέγχθηκαν και χρειάζονται παρεμβάσεις για να ξαναλειτουργήσουν είναι το 1ο και 4ο Δημοτικό Αμαλιάδας, τα Γυμνάσια και Λύκεια σε Βαρθολομιό, Λεχαινά, Καράτουλα, Σιμόπουλο, το 2ο Δημοτικό Πύργου, καθώς και το 1ο Γυμνάσιο Πύργου.


Eurokinissi


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας νεκρός από τις πλημμύρες στην Ηλεία(2021-11-27 00:00:00.0)
Στη Βουλή από το ΚΚΕ ο αντισεισμικός έλεγχος σχολείων και δημόσιων κτιρίων(2019-09-25 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα σε όλο το νησί(2014-01-28 00:00:00.0)
Φονικός ανεμοστρόβιλος(2009-03-27 00:00:00.0)
Μετά τον τρόμο, ανασφάλεια για την αποκατάσταση(2008-06-11 00:00:00.0)
...και η ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης(2002-12-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ