Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Η πορεία προς τη μεγάλη γιορτή της νεολαίας

Μέσα από ένα πλήθος εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα και με κορύφωση στο κεντρικό τετραήμερο στις 18-21 Σεπτέμβρη στα Ιλίσια ξεδιπλώνεται η πλούσια δραστηριότητα του Φεστιβάλ που είναι αφιερωμένο στα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ

Το φεστιβάλ στήνεται από τους ίδιους τους νέους

Motion Team

Το φεστιβάλ στήνεται από τους ίδιους τους νέους
Μέσα σε μία πορεία στο χρόνο, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ αναδείχτηκε σε κορυφαίο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για τη νεολαία της χώρας μας. Φέτος, το Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, αφιερωμένο στα 90χρονα του ΚΚΕ και τα 40χρονα της ΚΝΕ, αποκτά ξεχωριστή σημασία καθώς τιμά εννιά δεκαετίες αγώνων, θυσιών και πρωτοπόρας δράσης.

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, με κεντρική επιδίωξη φέτος να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερους νέους, που δε γνωρίζουν την ιστορία του ΚΚΕ, η οποία ταυτίζεται με τους αγώνες και τις κατακτήσεις του κινήματος στη χώρα μας, αλλά και της ΚΝΕ, η οποία στην πραγματικότητα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από 40 χρονών, αφού αποτελεί την ιστορική συνέχεια των πρωτοπόρων οργανώσεων νεολαίας της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και της δράσης των νέων που δραστηριοποιήθηκαν μέσα από το ΚΚΕ στην ιστορική του πορεία.

Το κεντρικό τετραήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο γνώριμο χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια. Θα προηγηθούν περίπου 200 εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, από τη Θράκη έως την Κρήτη, σε πόλεις, χωριά, γειτονιές, χώρους δουλειάς και μάθησης. Εχουν ήδη προγραμματιστεί 30 μαθητικά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα, μέσα από τα οποία οι νέοι κομμουνιστές θα αναδείξουν πλευρές της ιστορίας που δε διδάσκονται στα σχολεία, θα μιλήσουν με τους μαθητές για τα ζητήματα των ναρκωτικών, του ελεύθερου χρόνου, της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει τα Φεστιβάλ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ σε 35 πόλεις, με ζητήματα όπως η Παιδεία, η επικαιρότητα του σοσιαλισμού, η προσφορά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους αγώνες του λαϊκού κινήματος να βρίσκονται στο επίκεντρο.


Οι εκδηλώσεις απλώνονται παράλληλα σε χώρους δουλειάς μαζί με το κάλεσμα στο νέο εργαζόμενο να παλέψει για αλλαγή της κατάστασης στο εργατικό κίνημα, για ενίσχυση του ταξικού πόλου που εκφράζει το ΠΑΜΕ, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πορεία του μονόδρομου της πλουτοκρατίας και να παλέψουν μαζί με το ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, για το σοσιαλισμό.

Ενας από τους ιδιαίτερους στόχους που έχει φέτος είναι να απευθυνθεί ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους, στα νέα ζευγάρια, να συναντηθεί με τους νέους που βρίσκονται στις μεταβατικές ηλικίες, να αναδείξει τα ζητήματα των νέων μεταναστών.

Ανάσα πολιτισμού

Η πολιτιστική διάσταση του Φεστιβάλ δένει με μοναδικό τρόπο με το πολιτικό του περιεχόμενο και φέτος, για μια ακόμα φορά, θα αποτελέσει το σημείο συνάντησης των νέων που αναζητούν τη γνήσια καλλιτεχνική δημιουργία. Στο κεντρικό τετραήμερο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους καταξιωμένοι καλλιτέχνες, το έργο των οποίων συναντά τις ανησυχίες του λαού και της νεολαίας, ενώ παράλληλα θα αποτελεί και ένα βήμα για τους νέους δημιουργούς. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερα από 300 είναι τα ερασιτεχνικά συγκροτήματα, οι ερασιτεχνικοί θίασοι που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από τις εκδηλώσεις.

Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Πολύμορφες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα
Στο κεντρικό φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν δύο μεγάλες παραγωγές για το θέατρο της Αντίστασης και το λαϊκό κίνημα και τραγούδι από τις καλλιτεχνικές ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι οποίες αποτελούνται από μαθητές, φοιτητές και εργάτες, ερασιτέχνες στην πλειοψηφία τους.

Στο πλαίσιο του κεντρικού τετραημέρου θα πραγματοποιηθεί ένα αντιναρκωτικό φεστιβάλ με τη συμμετοχή και προβολή των δραστηριοτήτων των θεραπευτικών κοινοτήτων, ενώ δεκάδες μεταναστευτικές κοινότητες θα είναι και αυτές παρούσες. Σταθμό στη δράση για τους μετανάστες αποτελεί η διοργάνωση του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ από τις Οργανώσεις του 5ου και 6ου Διαμερίσματος Αθήνας στις 27-29 Ιούνη στο πάρκο «Φιξ».

Το Φεστιβάλ είναι θεσμός που έχει και διεθνή διάσταση στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης. Φέτος στο χώρο της διεθνούπολης θα φτάσουν αντιπρόσωποι περισσότερων από 30 κομμουνιστικών και αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων νεολαίας. Ξεχωριστή θέση ανήκει στην Κούβα, που συμπληρώνει 50 χρόνια από τη σοσιαλιστική επανάσταση. Ενα ζήτημα που ξεχώρισε το προηγούμενο διάστημα και αναδεικνύεται και μέσα από το Φεστιβάλ είναι η αλληλεγγύη στην ΚΝ Τσεχίας, η οποία είναι αντιμέτωπη με την απαγόρευση. Στο πλαίσιο μάλιστα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων, η ΚΝΕ διοργανώνει κάμπινγκ στο Αχλάδι Εύβοιας από τις 25 Ιούλη μέχρι 15 Αυγούστου, όπου θα φιλοξενηθούν και νέοι κομμουνιστές από την Τσεχία.

Σταθμός στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι το αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που διοργανώνεται για 17η χρονιά και φέτος «επιστρέφει» στις Πρέσπες στις 5-6 Ιούλη, αφιερωμένο στα Βαλκάνια και με στόχο να αναδείξει το ρόλο του ιμπεριαλισμού στην περιοχή.

Ηδη, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έχουν ξεκινήσει και οι νέοι κομμουνιστές στο πλευρό του ΚΚΕ, όπως κάθε άλλη φορά το κάνουν δική τους υπόθεση, συμβάλλοντας οι ίδιοι στην πραγματοποίηση και την προπαγάνδισή τους, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια έμπρακτη απάντηση στην εμπορευματοποίηση των πάντων.

Η ιδιαίτερη σημασία του φετινού φεστιβάλ απορρέει και από την εμπειρία της πολύχρονης δράσης του Κόμματος. Οπως είχε σημειώσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ, «εμείς, και το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, αισθανόμαστε το εξής πράγμα: Σήμερα είμαστε πιο ώριμοι, είμαστε οπλισμένοι με γνώση, πίστη, ενθουσιασμό, πείρα. Κάθε μέρα όλο και πιο πολύ έχουμε την ευκαιρία να αφομοιώσουμε την Ιστορία του Κόμματος και της Κομμουνιστικής Νεολαίας με έναν τρόπο που βοηθάει πάρα πολύ το σήμερα, αντλούμε διδάγματα από όλη αυτή την Ιστορία. Βρισκόμαστε σε ένα ανώτερο σκαλοπάτι να συνδυάσουμε αυτό που και το σύνθημά μας λέει: "Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα πράξη. Επαναστατική θεωρία - επαναστατική πράξη"».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ