Κυριακή 15 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομολογία για ευρω-μεσαίωνα

Γρηγοριάδης Κώστας

Μπορεί η υπουργός Απασχόλησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να βγήκαν «στη γύρα» και να μοιράζουν διαβεβαιώσεις ότι δε θα εφαρμόσουν τη βάρβαρη απόφαση της ΕΕ για την επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 65 ώρες, ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική και αυτήν ακριβώς επιδιώκουν να αποκρύψουν. Την είπε ο προκάτοχός της, που δε συνήθιζε να μασάει τα λόγια του. «Σε κάποια προαιρετική βάση, παρά το γεγονός ότι εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην περάσει αυτό, θα παρασχεθεί το δικαίωμα περισσότερων ωρών εργασίας. Καθώς περνάει ο χρόνος, αυτό το πράγμα θα υιοθετηθεί δυστυχώς», παραδέχτηκε, μιλώντας στον «Φλας». Η κυβερνητική προπαγάνδα θέλει να περιορίσει το πολιτικό κόστος από το νέο άλμα προς τον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά οι εργαζόμενοι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους και να μπουν στον αγώνα για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ

Με μεγάλη άνεση ο υπουργός Ανάπτυξης, Χ. Φώλιας, φέρεται να δηλώνει σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι δεν πρόκειται να γίνει στα τιμολόγια της ΔΕΗ «καμία νέα αύξηση πέραν των προγραμματισμένων και ήδη αποφασισμένων και υπογεγραμμένων. Καμία άλλη».

Τώρα, δηλαδή, πρέπει να είμαστε ανακουφισμένοι και ευχαριστημένοι ακόμη, επειδή μεταξύ Ιούλη και Γενάρη οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα είναι μόνο κάτι παραπάνω από... 13%, κι αυτό αν όλα πάνε «καλά»!

Ωστόσο, η απάντηση σε μια άλλη ερώτηση, που φαίνεται πως δεν έγινε, θα είχε αρκετό ενδιαφέρον, σχετικά με τα τιμολόγια και τις διαθέσεις της κυβέρνησης. Θα ήταν πολύ... επιμορφωτικό εάν ο Χ. Φώλιας μας έλεγε πότε θα επιτρέψει η κυβέρνηση την αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που θα ανοίξει το δρόμο και για περισσότερα τιμολόγια από άλλες εταιρείες.

Η αναδιάρθρωση αυτή θα έχει στόχο την αποτύπωση του κόστους παραγωγής, την αποτύπωση του κόστους υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και την ύπαρξη «εύλογου» κέρδους. Θα επιτρέπει επίσης πολλαπλά κριτήρια τιμολόγησης, (για τα οποία θα εισάγουν και άλλου είδους μετρητές κατανάλωσης), και θα επιτρέψει στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να μετατραπεί στο χάλι της ιδιωτικής τηλεφωνίας με τις τόσο διαφορετικές χρεώσεις, αλλά με κοινό σημείο την ακρίβεια.

Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η «απελευθέρωση» για την οποία κοπιάζει η κυβέρνηση. Και για τις ανατιμήσεις που θα προκαλέσει, πολύ μεγαλύτερες από τις σημερινές, δε θα χρειάζεται υπουργική απόφαση. Ούτε και θα προβλέπεται εξάλλου.

Τους βγάζουν το ... ψάρι

Το βίο αβίωτο έχουν κάνει στους ψαράδες η ΕΕ και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ευρωπολιτικής περιορισμού της αλιείας.

Εφτασε το πράγμα, στους ψαράδες που έχουν άδεια αλιείας ερυθρού τόνου να τους ζητούν να δηλώνουν στα Λιμεναρχεία τι ξεφορτώνουν κάθε φορά, το αργότερο σε 48 ώρες από την εκφόρτωση. Τους υποχρεώνουν από 1η Ιούνη να υποβάλλουν αναφορά αλιευμάτων στα Λιμεναρχεία κάθε πέντε μέρες. Υποχρεώνονται να υποβάλλουν αναφορά αλιευμάτων, ακόμα και αν δεν έχουν ψαρέψει τίποτα. Τους ζητούν να ενημερώνουν τις λιμενικές αρχές τι ώρα θα φτάσουν στο λιμάνι για να ξεφορτώσουν. Αν δεν τα κάνουν όλα αυτά, απειλούνται με αφαίρεση της άδειας αλιείας. Είναι γεγονός πλέον ότι, στο όνομα, τάχα, της προστασίας των ιχθυαποθεμάτων, η ΕΕ έχει πάρει μέτρα που οδηγούν στον «πνιγμό» τους ψαράδες και τους εξαναγκάζουν να βγουν εκτός αλιευτικής δραστηριότητας σε όφελος των ιδιοκτητών μεγάλων αλιευτικών σκαφών και των επιχειρήσεων που λυμαίνονται το θαλάσσιο πλούτο. Και το κακό αυτό θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση.

Παίζουν με τη φωτιά

Με επικοινωνιακά τρικ η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κρύψει από τα μάτια της κοινής γνώμης την εφαρμοζόμενη αντιδασική πολιτική - συνέχεια της αντιδασικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ - αποτέλεσμα της οποίας είναι και η τραγική ένδεια της δασοπροστασίας στη χώρα μας. Εδώ εντάσσεται και η διαφημιστική εκστρατεία που ξεκινά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την ...ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Φυσικά, την «εκστρατεία ευαισθητοποίησης» έχει αναλάβει να διεξάγει ιδιωτική διαφημιστική εταιρεία και το κόστος της, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, θα φτάσει το 1.100.000 ευρώ - 55% κοινοτικά κονδύλια και 45% εθνικά. «Εμείς δεν παίζουμε με τη φωτιά» και «τα δάση της Ελλάδας προστατεύονται... από 11.000.000 Ελληνες», θα είναι κάποια από τα «σλόγκαν» της διαφημιστικής εκστρατείας και με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να κρύψει τις δικές της εγκληματικές ευθύνες για την καταστροφή των δασών. Το αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο, που η ίδια μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν και εφαρμόζουν τα τελευταία 30 χρόνια, τους συνεχείς αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων προς όφελος της Εκκλησίας και διαφόρων άλλων επενδυτών, την αποδιάρθρωση των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφήνοντας ανοχύρωτα τα δάση απέναντι στους εμπρηστές. Η καλοκαιρινή περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και στην πραγματικότητα τα μόνα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να μην επαναληφθούν τα περσινά τραγικά γεγονότα είναι μερικά ανούσια διαφημιστικά «χάπενινγκ», σαν το παραπάνω.

Νευράκια...

Σαλάτα με επιμολυσμένο ηλιέλαιο για άλλη μια φορά ανακατεύει η «Πανδώρα» στο «Βήμα» και σερβίρει στους αναγνώστες της. Βασανισμένη από το σύμφυτο αντικομμουνισμό της, ανακατεύει τις ομιλίες του Φ. Κάστρο, τις εξελίξεις στην Κούβα, τις μπριγάδες αλληλεγγύης της ΚΝΕ, τα 90 χρόνια του ΚΚΕ... και ό,τι άλλο της κατεβάσει το πάθος της. Μάλλον δεν της πέτυχε το αντηλιακό, εκνευρίστηκε και θυμήθηκε πως της φταίνε οι κομμουνιστές...

Το πηγάδι

«Τα αστέρια βρίσκονται ψηλά κι αν θέλεις να τα δεις ένας τρόπος υπάρχει. Να σηκώσεις το κεφάλι. Κανένας δεν μπορεί να υποσχεθεί πως το θέαμα που θ' αντικρίσεις θα είναι αντάξιο των προσδοκιών σου. Εξαρτάται, πολλές φορές από ποια θέση παρατηρείς! Μπορεί να κοιτάς τον ουρανό, ας πούμε, χωμένος μέσα σ' ένα βαθύ πηγάδι! Ενα "πηγάδι" που θα μπορούσε να γίνει πηγή ζωής, κι όμως πολλές φορές μοιάζει πιότερο με κελί. Ψηλαφίζουμε τα χνάρια που μας οδήγησαν εδώ. Μια σύντομη περιπλάνηση στη διετία όπου "τελειώνει η ιστορία" κι όλα άλλαζαν! Το ταξίδι έχει δρόμο ακόμα...!» Ενα καινούριο μυθιστόρημα από ένα νέο άνθρωπο. Ο Χρήστος Τσάντης γεννήθηκε το 1973 στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου και δουλεύει από μικρός σε διάφορα επαγγέλματα. Το τελευταίο διάστημα εργάζεται ως σιδεράς και είναι εκλεγμένος στη διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων της Πάτρας. Το 2007 εκδόθηκε το πρώτο μυθιστόρημά του με τίτλο «Με βάρκα το ταξίδι...», από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Και ετούτο το καινούριο βιβλίο φέρνει όλη τη δροσιά του νέου συγγραφέα. Χαρακτήρες αντιφατικοί που τους δένει η περιπέτεια της ζωής. Ζωηρές εικόνες χωρίς υπερβολές. Γλώσσα απλή και ζωντανή που κάνει το διάβασμα εύκολο. Κυκλοφορεί και αυτό το βιβλίο από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο

Γρηγοριάδης Κώστας

Πρόθυμος να παραβλέψει για ακόμα μία φορά τη λαϊκή βούληση εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο, μετά το ηχηρό «χαστούκι», που κατάφερε στην ΕΕ το ιρλανδικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να ολοκληρωθεί, ο Ζ. Μπαρόζο ισχυρίστηκε ότι η Συνθήκη «είναι ζωντανή και μπορεί ακόμα να εφαρμοστεί».

Με εμφανή την απογοήτευση στο πρόσωπό του, ο πρόεδρος της Επιτροπής θέλησε να πείσει ότι η «λογική» επιτάσσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στη συνέχεια να αξιολογηθεί το ιρλανδικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι «δεν είναι δυνατό να αγνοήσουμε τη θέληση 18 κρατών - μελών, που έχουν ήδη πει ναι», τονίζοντας τη σημασία που έχει για το ευρωενωσιακό οικοδόμημα η εφαρμογή της Συνθήκης.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να διασκεδαστεί η ιρλανδική ετυμηγορία και να μην ερμηνευτεί ως ΟΧΙ στην ΕΕ, μάλλον δεν ευδοκιμούν και το θέμα παραπέμπεται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, με τον Ζ. Μπαρόζο, αλλά και τους «27» να ζητούν λύση στο νέο αδιέξοδο. Το τι μέλλει γενέσθαι εξετάζεται ήδη, με τα σενάρια να ποικίλλουν.

Ωστόσο, το μήνυμα είναι σαφές και απευθύνεται προς πάσα κατεύθυνση, έστω και αν θα αναζητηθεί μία νέα φόρμουλα για να συγκαλυφτεί, προκειμένου να εφαρμοστούν τελικά τα μέτρα που έχει ανάγκη η ΕΕ.


Α. Φ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ